Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клипът към парчето Freedom на група The KHANS стана повод за сблъсъци. Сюжетът: история за мъст в контекста на турското робство

Асен Блатечки влиза в ролята на отблъскващ и страшен турчин, който тормози и накрая убива жестоко гордия българин, изигран от Алекс Алексиев, и жена му - в ролята е Йоанна Темелкова, пред сина им.

Накрая детето, вече пораснало като смел мъж - актьорът Димитър Банчев, получава своето кърваво отмъщение.

Този сюжет във видеото към парчето Freedom на група The KHANS възпламени социалната мрежа.

В клипа се прокрадват и редица кадри на екзотични животни в хода на историята, "наелектризирана" допълнително и от пресилени компютърни ефекти.

Реализацията на проекта отнема повече от 2 години, а в организацията се включват десетки приятели и съмишленици.

Дуото The KHANS се случва, когато Петър Алексиев и Атанас Борисов - композитор и саунддизайнер, започват своята съвместна работа преди няколко години. Дълго време те се трудят, за да дадат отличен старт на своя музикален проект Freedom.

Двамата са и продуценти, като влагат наистина много енергия в създаването на музиката - комбинация от силни бас линии, виртуозна оркестрация и български фолклор.

Звучат цигулката на Стоимен Пеев, виолата на Кирил Христов и виолончелото на Димитър Тенчев от “Софийски солисти”. Освен всичко ключова роля имат гласовете на Любомира Павлова от “Мистерията на българските гласове”, Теодор Койчинов, един от най-добрите мъжки вокали, Яна Гълъбова – поп опера, и Петър Алексиев.

Дотук с музиката. Все пак повечето хора имат проблем с визията на клипа към парчето.

Негов режисьор е Радостин Събев - Shosho, който с музика и видео се занимава професионално от 2000 година, като е работил с почти всички хип-хоп и поп артисти в България и с чужди изпълнители.

В историята за Freedom са заложени поривът към свобода и силата, с която зарежда любовта към семейството.

Всички елементи от реквизита са автентични - носиите, дрехите на бунтовниците, пушките и аксесоарите.

За достоверността на историческата атмосфера помага сдружение “Наследство” - Хисаря. Анко Лаловски, Цветелин Шаралиев, Евгения Главчева и Виктория Главчева осигуряват реквизита.

За специалния грим и ефекти са отговорни София Ракова и Людмил Николов.

Клипът излиза още в края на 2019 г., но около националния празник Трети март трескаво започва да се споделя във фейсбук и да трупа негативни коментари. Разбира се, има и мнения, които подкрепят и защитават идеята и нейната реализация.

Режисьорът Виктор Божинов не спести критиката си и написа във фейсбук: "Патриотична" чалга с известни физиономии! Пичове, малко хигиена няма ли?! Или добрият вкус си остава блян! Толкова ме е срам, че го гледах...”

Режисьорът на “Дякон Левски” Максим Генчев, който в момента снима филм за Ботев, също коментира:

“Темата е истинска, образите - хиперболизирани, изразните средства са съвременни, леката бутафория прави видеото широко гледаемо... има чар и ще се види от милиони хора.

За мен кич има в други филми, където дебел турчин умира дълго и героично, а българи преебават други българи... тези гъзобарвания са голямата повръщня! С други думи, всеки влак си има пътници, жалко, когато “влакът” се прави на “самолет”!

И напомня, че във филми на Васил Гендов Левски спасява мома от турци, тича около кладенец, докато те изпопадат в кладенеца един по един, а момата му дава китката си.

“Наивен патриотизъм, заради който му изгарят киното на човечеца... тоест антиколониалното кино все трябва да започне отнякъде, пък било и с тази шега с Блатечки и момчето с перуката!”