Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Революционният град вече е призрачен - по улиците няма никой.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Революционният град вече е призрачен - по улиците няма никой. СНИМКА: РОЙТЕРС

В миналото жителите му се вдигат и свалят императора

Наказан ли бе Ухан с карантината и коронавируса? Това е най-често задаваният въпрос сред китаистите, които следят ситуацията в Поднебесната империя.

Градът, от който започна епидемията, се слави като най-бунтовният в Китай. Там преди 109 г. - през 1911 г., хората се вдигат и

помитат империята, която управлява страната

хилядолетия. Оттогава Ухан се смята за най-революционния град, от който тръгват всички по-сериозни политически промени в страната.

Сега през юли 2019 г. уханците бяха първите, които подкрепиха протестите в Хонконг. Над 10 хил. души се осмеляват и излизат да протестират срещу реда в Китай. За китайската компартия, под ръководството на Си Дзинпин от 2013 г., това е нещо нечувано.

Още повече че хората пееха протестната песен, която е като емблема на надигащия се гняв в Хонконг - "Do you hear the people sing?"

Затова много експерти по света, които наблюдават Китай, изразиха опасения дали коронавирусът всъщност не е наказание за опозицията? Един разбунтувал се град, от който може да тръгне вълна на протести из цялата страна, как най-лесно може да бъде контролиран? Карантината е идеално средство, твърдят специалисти, противници на Си Дзинпин.

Конспиративната теория се аргументира от още един факт. В Ухан е една от

най-големите бактериологични лаборатории в страната

Там е и Институтът по вирусология.

Американските медии още в началото на януари допуснаха, че в Ухан най-лесно би могло да се разработи биологично оръжие.

Въпреки това хора, които са били през лятото в Ухан, смятат, че там ситуацията е относително спокойна. По медиите нямало и дума за протестите.

Още по темата, четете тук.