Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нещо изключително странно се случва в германския футбол. Дори няма да е пресилено да се обобщи, че подобно чудо не е имало друг път в историята. Феновете воюват с футболистите на любимия си клуб. И не става дума за единичен случай на закъсал в класирането тим, където всички са изнервени от лошата ситуация и са се хванали за гушите.

Ултрасите на половината елитни отбори в Бундеслигата са в непримирима вражда с доскорошните си любимци. Първите сипят обиди, а вторите отказват да играят. Има опасност някои от предстоящите срещи в елита въобще да не се изиграят. И в центъра на урагана се оказа един

много богат човек с блага усмивка

и с добро сърце, което го подтикна преди време да дари над 1 млрд. евро за благотворителност.

Същият този благ старец сега оказва най-мразеният човек в Бундеслигата. И всичко това заради нежеланието му да спази едно-едничко, но важно за феновете правило. На други места по света сигурно много ще се смеят, когато чуят историята от начало до край. Но германците са си такива - спазват си законите и не търпят отклонения, колкото и големи благодетели да са нарушителите. Сигурно затова са най-великата нация!

Но да избегнем емоционалните изхвърляния и да преминем към фактите. Началото на края беше дадено на мача "Хофенхайм" - "Байерн" (Мюнхен). Всичко си вървеше по план - баварците награбиха по-слабия си противник и започнаха да вкарват гол след гол. Едва ли някой на стадиона е очаквал друг развой на нещата и изглеждаше, че мачът ще приключи също толкова спокойно, колкото е и започнал. Тогава обаче се случи нещо друго. Ултраси от агитката на "Байерн" издигнаха обидни транспаранти срещу президента на "Хофенхайм" Дитмар Хоп. На един от тях босът е обявен за син на к...а.

Нищо чак толкова страшно,

ще кажете, какви ли не неща сме чели и слушали по българските стадиони. В Бундеслигата е различно.

Играчите на мюнхенския гранд виждат какви ги вършат техните привърженици, но не отминават провокацията, както биха направили колегите им от българското първенство. Левандовски и компания отиват да се разправят с тях, за да бъдат скрити обидните послания. Агитката уж се съобразява с желанието на своите, но малко по-късно транспарантите отново са разпънати.

И пак футболистите

тичат да молят

за разбиране,

но вместо приятелски прегръдки се стига до размяна на обиди. Мачът върви към пълен провал, след като футболистите на двата отбора застават в центъра на терена и просто си подават един на друг, все едно очакват да започне сутрешната тренировка. От трибуните освиркват, но това по никакъв начин не впечатлява звездите на терена. Напрежението с нож да го режеш.

Странният мач на стадиона в предградието на град Зинсхайм съвсем очаквано разбунва духовете на германска територия, а скандалът се разраства. Горе долу по същото време ултрасите на "Кьолн" започват да скандират обиди по адрес на собственика на "Хофенхайм", но техните любимци не само не подкрепят протеста, но и

заплашват с крайни действия

Нещо подобно се случва и на мача "Унион" – "Волфсбург". И в този случай играчите на терена нямат намерение да се съобразят с гнева на хората, които всяка събота и неделя ги подкрепят безрезервно на стадиона.

След края на скандалния кръг играчи от различни отбори в елита заплашват да се приберат в съблекалнята, ако видят нови обидни плакати или чуят неприлични скандирания по адрес на боса Дитмар Хоп. А футболният свят буквално не може да повярва на случващото се в Бундеслигата.

По традиция запалянковците по света псуват, пускат димки и провокират, а техните любимци после замазват ситуацията пред медиите с декларации от рода: "Феновете са нашият 12-и играч и

ние нямаме право да заставаме

срещу тях".

В Германия е различно. Двете враждуващи страни отстояват своите принципи и нямат намерение да се крият зад шаблонни изказвания. А още по-интересна е ябълката на невиждания до този момент раздор.

Феновете не понасят бизнесмена Хоп просто защото си е позволил да потъпче едно от основните правила в немския футбол. Според него всеки едноличен собственик или компания може да притежава не повече от 49 процента от акциите. Останалите 51 процента са за феновете, така че те

винаги да имат контрол над случващото се

в любимия тим. Така са го решили в началото и така действат през следващите десетилетия. Никой няма право да е по-важен от феновете. Колкото и да са богати шейховете, колкото и пари да са отмъкнали руските олигарси, те не могат да стъпят върху врата на хората, които са наследили любовта към тима от своите бащи и дядовци.

Дитмар Хоп някак си успява да заобиколи това неотменимо правило и да се сдобие почти с пълния пакет акции на тима, който от джудже се превръща във фактор в немския елит.

Анонимното отборче се ражда през 1899 г. в селцето Хофенхайм, където живеят малко над 3000 човека. Впоследствие селото ще се превърне в предградие на по-големия град, а статутът на отбора се променя през 1990 г., когато милиардерът решава да се захване с футбол. Той налива неголяма сума пари, която обаче е достатъчна за началния прогрес и селското тимче се изкачва с пет нива нагоре в германския футбол от абсолютното дъно до Регионалната лига.

Голямата промяна настъпва през 2005 г., когато

бизнесменът решава да развърже кесията

Той драстично вдига бюджета на клуба и назначава на възлови места хора с респектираща визитка. За треньор е назначен Ралф Рангник, който получава и доста прилична сума за селекция. Докарани са опитни играчи и успехите не закъсняват.

Отборът тръгва плавно нагоре и ето че през 2008 г. се озовава в Първа Бундеслига. Само че по това време главният отговорник за успехите вече е влязъл в полезрението на любителите на футбола. Три години по-рано той предприема умели юридически маневри, така че да заобиколи правилото за разпределението на акциите в полза на феновете. Всички очакват, че Германският футболен съюз (ГФС) ще забрани подобна маневра, но оттам си замълчават и войната започва.

Първи реагират феновете на "Борусия" (Дортмунд), които и до днес са най-непримиримите врагове на Дитмар Хоп. Те пеят обидни песни и рисуват подигравателни плакати, а на един домакински мач той монтира специална уредба в сектора за гости, която издава силен шум и заглушава подвикванията. Впоследствие ГФС

забранява на "жълто-черните" да стъпват на стадиона

на "Хофенхайм" и още повече настройват футболната общественост срещу милиардера.

И все пак цялата тази омраза изглежда прекалена на фона на всичко, направено от Дитмар Хоп извън футбола. През годините 79-годишният собственик на компания за софтуерно осигуряване похарчва над 1 млрд. евро за благотворителни каузи. Подкрепя проекти в сферата на образованието, здравеопазването и спорта в Германия. Прави нещо реално, а не се бие в гърдите колко е велик като много други мъже и жени по света с неговите възможности. Стотици и дори хиляди са хората, които по някакъв начин са се възползвали от доброто сърце на милиардера. На фона на мащабната му благотворителност като че ли той заслужава нещо повече от това да вижда на стадиона собствения си лик с мишена

на челото

Но така е в германския футбол. Феновете няма да простят прегрешението на Хоп. Страхуват се, че утре някой друг милиардер - приятел на Роман Абрамович или на шейх Мансур, ще пристигне на летището в Мюнхен, ще разтовари саковете с пари и ще започне да се оглежда кой отбор да си купи. Този номер може и да върви във френското, английското или руското първенство, но не и в Бундеслигата. Колкото и да налива за благотворителност Дитмар Хоп, пак ще остане най-мразеният човек в германския футбол. Само защото наруши правилата. А те са измислени, за да се спазват. Разбирате ли сега защо германците са толкова велика нация?