Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парашутът се откъсва секунди след старта. Въпросът е защо Майк не прави опит да отвори останалите три.
Парашутът се откъсва секунди след старта. Въпросът е защо Майк не прави опит да отвори останалите три.

Или му е станало лошо от скоростта и височината, или нещо много

сериозно се е объркало в аматьорския полет

Каскадьорът не вярвал в измишльотината, че планетата е като фризби, но знаел, че само така може да стане световноизвестен

Загива нелепо в ракета, направена в гаража, за да разбере дали 

Земята е плоска

Когато за първи път брутално нарушиш закона на здравия разум, може и да извадиш късмет и да ти се размине, но втория път - едва ли. Лудия каскадьор Майк Хюз стана поредната

жертва, нарушила златното правило

64-годишният мъж отчаяно се опитва да стане известен, но безуспешно. Не се получава дори когато прави скок с лимузина от 103 фута или 31 метра и с това влиза в “Гинес”. Но това вместо да го сломи, още повече амбицира изобретателния каскадьор. Късметът му се усмихва,

когато научава за обществото на плоскоземците. Хора, които са убедени, че Земята е плоска и че останалите, които виждат, че е кръгла, са жертва на глобална конспирация.

Когато открива странното общество, Хюз е във възторг. Точно това е търсел. 64-годишният смелчага знае, че колкото по-абсурдна, нелепа и шантава е една идея, толкова по-голямо внимание ще привлече. И се оказва прав - Майк бързо печели известност, всички започват да му казват Лудия или Смелчагата и благодарение на това той се впуска в изграждането на

първата си самоделна ракета

През 2018 г. каскадьорът е на старта и оттам амбициозно обявява, че ще измине 1800 фута или 548 м, за да провери дали Земята е кръгла или плоска. Като предварително обещава, че ще се извини на всички, че е сбъркал, ако все пак Синята планета се окаже топка. Когато каца, всички си отдъхват с облекчение. Но Майк

вместо да каже какво точно е видял, когато е бил горе, продължава хитрата си игра. Той уклончиво заявява, че все още не е сигурен и ще се наложи да направи още един полет, но на по-голяма височина - примерно на 5000 фута, което е около 1524 м.

"Дали знам, че е като фризби - смее се той. - Вярвам, но трябва да проверя."

За целта са му необходими средства и

обществото на плоскоземците амбициозно се заема с кампанията. Въпреки масовата мобилизация са събрани скромните 7-8 хил. долара, с които Хюз ентусиазирано започва да строи новата си самоделка.

За откачената идея успява да привлече дори един от най-големите тв канали, които заради него създават рубриката “Домашни космонавти”.

Гвоздей в програмата, разбира се, е Хюз. По света има много хора, които правят в гаражите си ракети, но досега никой не се е качвал в тях, за да ги тества в атмосферата.

Хюз е първият. Вероятно опиянен от известността, преди опита

той пропуска най-важното

Да провери парашута. Да направи предварителни тестове дали при тази тяга и температура той ще издържи. Вероятно Лудият Майк вече се е виждал на червения килим, където всички му ръкопляскат, и вместо да прегледа оборудването отново, той уверено влиза в ракетата, допускайки фаталната грешка.

Секунди след като изстрелват самоделката, парашутът се къса и полита към Земята. Майк пори въздуха, устремен към небесата, набира скорост, след което сглобената в гаража ракета прави парабола,

за да поеме

обратно и да се разбие в пустинята Мохаве

Безразсъдният смелчага загива и става световна звезда.

Журналистът на свободна практика Джеймс Чапман, който засне катастрофата край магистрала 247 в Калифорния, има своя версия по въпроса.

Според него още на старта се е получило мощно триене между самоделката и пусковото устройство, което довело до преждевременното откъсване на парашута. Остава загадка защо Лудия Майк не е провел няколко опита преди това с празна ракета, за да види всички недостатъци на системата си предварително.

По-големият въпрос е защо не сработват останалите три парашута.

Когато ракетата се разбива, екипът на

Хюз ги открива непокътнати

- те са все така старателно сгънати, както са били при старта.

До момента никой не се наема да каже какво точно се е объркало - дали опитният Хюз е направил опит да отвори парашутите, какво му е попречило да скочи, дали не му е станало лошо от скоростта и височината?

Той участва в изграждането на 7 самоделни ракети, като само с една от тях прави успешен полет.

Осъществява опитите си благодарение на приятеля си Джеймс Ван Лаак, който работи във Федералната авиационна администрация. Службата му отговаря за търговските космически превози.

Именно това е човекът, който прави всичко, за да помогне на Майк Хюз законно да се изстреля в ракетата, направена в гаража му.

Успява благодарение на една в

ратичка в законодателството - Лаак обяснява пред агенцията, че ракетата не е точно ракета и това няма да е точно ракетно изстрелване, защото ще се извърши от рампа, на която е основната задвижваща система. Благодарение на заобикаляне на правилата Хюз избягва всички възможни прегледи

за безопасност на своята самоделка

За съжаление минаването през задния вход невинаги е добра идея.

Ясно е, че ако Лудия Майк бе преминал всички тестове,

днес може би все още щеше да е жив

Но както казва той: "Човек все от нещо трябва да умре. Защо да не е по този начин?"

Покрусен от трагедията, неговият съратник признава, че Майк Хюз никога не е вярвал, че планетата ни е плоска. Напротив, влязъл в роля, за да привлече вниманието към себе си.

"Той бе едно от най-умните момчета, които съм срещал", казва приятелят му Уолдо Стайкс пред "Вашингтон пост".

Въпросът е защо един интелигентен човек ще прави нещо толкова откачено?

Според близките му истинският мотив на Хюз бил да помогне на хората да повярват,

че могат да

постигат необикновени неща

Искал да ги вдъхнови да следват дори най-смелите си мечти, независимо колко луди може да изглеждат на околните.

Да, Хюз успя, но на нелепа цена. Сега повечето видеа с полета му започват с призива: Не правете това вкъщи!

Лудия Майк Хюс знаел, че Земята не е плоска, но много искал да стане световноизвестен.
Лудия Майк Хюс знаел, че Земята не е плоска, но много искал да стане световноизвестен.