Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рекордът на група е 780 млн. откраднати евро, всеки месец задържат българи, един прокопал тунел в затвора

Семиняк е малък град на югозападното крайбрежие в Бали. Той е едно от най-елитните места на острова, което всяка година привлича заможните туристи от цял свят.

Хотелите задължително са петзвездни, а луксозните бутици - само на най-известните световни марки. Плажът е с невероятен изглед към Индийския океан и представлява истински рай за сърфистите.

Въпреки идилията властите там са изправени пред сериозен проблем. Стотици почиващи изгарят с огромни суми, източени от техните дебитни и кредитни карти. Законите в страната дават на рецидивистите максимална присъда от седем години, като по-голямата част от тях излизат от затвора по-рано от предвиденото.

Преди две седмици полицията в Семиняк се похвали с голям удар, в който основни герои се оказаха двамата българи Теодор Петров и Камен Еленков. Мъжете бяха задържани, след като местна банка подаде сигнал до разследващи с опасение, че върху банкомата й се поставят

съмнителни

устройства

Така на 10 февруари към 23,00 часа Теодор Петров се приближава до устройството, без да подозира, че властите вече са монтирали камери, за да следят движението около него. Благодарение на това те виждат как 32-годишният мъж разглобява скимера, който е под формата на флашдиск и е поставен от него по-рано през същия ден.

В момента, в който напуска мястото, полицаите го арестуват. Веднага след разпита той им казва, че работи с още един човек, който точно в този момента го чака с колата наблизо. Минути по-късно е задържан и Камен Еленков.

Двамата признават, че са заредили скимиращи устройства в няколко банкомата до плажа на Семиняк и така се сдобили с банковите данни на множество туристи. Обяснили, че имат и нает апартамент, в която държат всичко необходимо. Там полицаите откриват множество скимиращи устройства, 28 бели карти, 12 500 евро, над 100 млн. индонезийски рупии, които са близо 15 000 лева. Намерени са още лаптоп и два мотора.

Оказва се, че Теодор Петров е стар познайник на нашите власти. "168 часа" научи, че у нас той е осъждан за разпространение на наркотици. Мъжът се занимавал с това, преди да започне да пътува редовно до Индонезия. Разследващите в България открили категорични доказателства срещу него, което пък довело и до присъда. Той обаче

не посочил

за кого работи

Заради този случай в досието му е записано, че е извършил и престъпление срещу финансовата система. След сблъсъка му с правосъдието в България мъжът започнал често да пътува извън страната. Същото правел и Камен Еленков, който няма предишни криминални прояви.

Двамата били близки приятели и постоянно излизали в общи компании. Пред познати казвали, че ходят на почивки в Индонезия като не криели, че често посещават Бали. Затова говорят и десетките снимки в профилите им във фейсбук. На тях мъжете позират на плажове с палми, в скъпи хотели и луксозни коли.

"Това е човек с големи финансови възможности", пишат под фотосите им техни приятели.

Според индонезийските власти апартаментът, в която те преспивали в Бали, бил нает от много време. Разследващи смятат, че мъжете често пътували до острова, представяйки се за обикновени туристи. Същото казали и на наемодателя си. Така от скимиране двамата трупали огромни суми, след което се прибирали в България. Делели всичко помежду си и винаги поравно. След като изхарчели парите, отново заминавали за Бали.

Всеки от тях отговарял за различни дейности. Докато Теодор бил специалист в поставянето на скимиращите устройства и се занимавал с тяхното сглобяване и разглобяване,

Камен бил "отцепка" - наблюдавал

да не се появи полиция

Не е ясно от колко време властите там са следили нашенците, но доказателствата срещу тях са категорични. Освен видео, на което ясно се вижда как Петров се приближава до банкомата и маха от него устройството, двамата са направили и категорични самопризнания. Все още е под въпрос каква присъда ще получат мъжете.

Оказва се, че всеки месец на остров Бали индонезийската полиция задържа българи за точене на карти. Това показва статистика на тамошните власти, които са вдигнали ръце от родните престъпници. Сблъсъкът с правосъдието изобщо не плаши сънародниците ни, тъй като максималното, което могат да получат, е 7 години затвор.

Един от най-големите удари полицията в Индонезия направи през февруари миналата година, когато бяха арестувани петима българи за източване на банкомати и неправомерно събиране на лични данни. По време на разследването стана ясно, че нашенците са успели да източат космическата сума от над 780 млн. евро. Сред задържаните се оказа и ММА боец от Пещера.

До разбиване на групата се стигна след свидетелски показания и видеокадри, на които се вижда как мъжете поставят устройства на няколко банкомата. Жертви най-често били богати туристи. Бизнесмените били следени от българите няколко дни преди те да решат да източат парите им. Правели го чрез скиминг устройство и рутер.

За да не бъдат разпознати, мъжете задължително си

слагали

перуки,

докато се навъртали около банкоматите. Схемата била следната - те инсталирали скимер устройство с камера, свързана с маршрутизатора и модема, които след това записвали всички клиентски данни, включително и ПИНкода на картата. Въоръжени с тези данни, те си правели бели пластики, с които вече спокойно теглели парите на туристите от други банкомати.

Групата купувала и устройствата за източване онлайн. Предпочитали места като бензиностанции, магазини и по-оживените плажове. Така обаче можели да теглят по-малки суми заради ограниченията на банките за пазаруване без ПИН код.

На 3 февруари полицаи опитват да задържат част от заподозрените. Престъпниците не се предават и бягат. Един от тях успява да се спаси, въпреки че блъска автомобила си в стълб. Неговите другари обаче са арестувани, а в квартирите им са открити множество доказателства, които директно ги изпращат на подсъдимата скамейка.

По същата схема бе заловен и 53-годишния Стефан Иванов през август 2018 г. В наетото от него студио полицията откри над 100 клонирани карти за банкомат, с които мъжът успял да източи стотици хиляди евро. Иззети бяха и пет флашдиска, лаптоп, рутер за скиминг и няколко мобилни телефона. По време на разследването стана ясно, че мъжът не е действал сам. Той работел заедно с цяла група, в която нямало други българи. Тогава се твърдеше, че останалите в бандата са руснаци. До тяхното задържане обаче така и не се стигна.

Въпреки арестите почти всеки месец сънародниците ни не спират да пътуват до Бали, за да точат карти. Неведнъж наши престъпници, осъдени за скимиране на карти, са успявали да избегнат решетките. Такъв е и случаят с Димитър Илиeв, който прeз 2016 г. получи 12-годишна присъда.

Той бе

изпратен в

зaтвoрa “Кeрoбoкaн”

в Бaли. След разследване властите установиха, че мъжът е източил космически суми само чрез замяна нa oригинaлнaтa клaвиaтурa нa бaнкoмaтите със своя, в която имало вградена кaмeрa.

Той бе тикнат в килия с още тримa зaтвoрници - aвcтрaлиeцът Шoн Дeйвидcън, индиeцът Caйeд Мoхaмeд и мaлaйзиeцът Тий Кoк Кинг. Последните двама излежаваха присъда за наркотрафик. Заедно с тях Димитър изготвя план за бягство. Четиримата успяват да прoкoпaят тунeл oт 12 метра, така че да напуснат пределите на затвора. Според служители на "Кeрoбoкaн" това отнело на рецидивистите близо седмица. За техен късмет абсолютно никой от надзирателите не усетил какво става. Николов и индиецът бяха заловени няколко дни по-късно и върнати обратно зад решетките.

Оказва се, че само от началото на 2020 г. вече няколко са българите попаднали в арест, след като са били задържани за скимиране на банкомати. В началото на януари Окръжният съд в Денпасар осъди Бойчо Караджов, Филипина Лямов и Стоян Стоянов на седем месеца затвор за източване на банкомати. В края на януари други двама българи - Методи Николов и Янко Борисов, бяха задържани за предполагаем опит за скимиране на карти в Кангу. През февруари пък за статистиката се разписаха Теодор Петров и Камен Еленков.

По всичко личи, че въпреки многобройните арести, нашите сънародници продължават да атакуват екзотичните острови, вярвайки, че там ще са невидими за полицията.