Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Т.нар. винетки създадоха нахална прослойка, която смята, че е окей да си купи по 3 боклучави коли на семейство, но не смята, че дължи нещо за пътища

Ясно беше още преди 20 години, когато се въвеждаха т. нар. винетки, че това е нещо много порочно.

Драмите миналата седмица със живеещите в крайградските села, които не искат да плащат за това, че карат по републиканските пътища, показаха, че тази система е изначално сбъркана.

По-справедлива и по-ефективна бе старата система от времето на народната република, когато имаше поголовен пътен данък. Имаш кола, плащаш за пътища, защото тази кола трябва да се движи по нещо. Просто и ясно.

Тези т. нар. винетки създадоха нахална прослойка, която смята, че е окей да си купи по 3 боклучави коли на семейство, но не смята, че дължи нещо за пътища, щото не излизала от собствения си град или село.

Какво значение има, че през определения ден или седмица, или година не се движи по републиканската пътна мрежа. Все някога ще излезе и очаква пътищата да бъдат перфектни в този момент, но някой друг вече да е платил за това - изключително арогантно и перверзно нахалство, насърчено от държавата с тази система от винетки.

Мисля, че е много просто - имаш кола, плащаш си и за път. Без изключения.

Защото сега какво се получи. От парите за поддръжката на улиците във Варна ще се заделят пари за поддръжката на пътя за Тополи, щото там били гробищата на Варна и населението искало да ходи на Задушница безплатно. Безплатно е само сиренцето в капана за мишки, както казваше Маргарет Тачър.

Варналии спокойно могат да вземат автобуса до Тополи и така няма да плащат винетки. Заровените им близки няма да видят и оценят поредната кола, която са си купили. Между другото, ако им се позволи да ходят без пари, това трябва да е само и единствено по пътя покрай езерото, но не и да се качват на магистрала “Хемус”.

Връщането на поголовния данък за пътища за всеки автомобил без изключение вероятно ще помогне лесно и естествено за чистотата на въздуха в големите градове. Защото това незабавно ще намали броя на колите и съответно газовете, които отделят. Не е нужно да се вземат някакви специални дискриминационни мерки. Просто трябва да се разбере, че не може да имаш кола, а да не плащаш за нея.