Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е най-заможните, влиятелни и безцеремонни хора изведнъж да пострадат най-много? Случилото се с Васил Божков дават положителен отговор на този въпрос. А предстоящият катаклизъм в "Манчестър Сити" е още по-силно доказателство, че и богатите също плачат. Особено когато са сгафили сериозно.

Босовете на английския гранд са нагазили и с двата крака в лепкава тиня. Години наред те лъжеха света, че се подчиняват безпрекословно на футболните закони и примирено спазват правилата на т.нар. финансов феърплей. Само дето един доста цапнат през устата белгийски политик не повярва на манчестърската смиреност и се втурна в амбициозно разследване.

Резултатите са повече от категорични.

Шейховете

са потъпкали

правила и закони

в името на собствения си кеф. "Манчестър Сити" властваше по терените в Англия, играеше страхотен футбол и се радваше на любовта на стотици хиляди фенове по цялата планета. Но целият този блясък е изграден върху кула от лъжи и злоупотреби. А на бившия белгийски премиер Ив Летерм въобще не му минават подобни номера и никакви шейхове с армия от адвокати не могат да го стреснат, когато е решил да извади духа от бутилката. Но ето за какво всъщност става дума.

Няма начин да не сте чували за опитите на ФИФА и УЕФА да въведат някакъв ред в световния футбол след поредицата от истерични трансфери за по 100-200 млн. евро. С цел да бъде ограничено безконтролното наливане на пари в големите европейски грандове футболните чиновници измислиха финансовия феърплей. Зад сложните формулировки се криеше едно простичко правило - клубовете нямат право да харчат повече, отколкото изкарват.

Съвсем естествено финансовият феърплей удари по клубовете, издържани от руски олигарси, собственици на петролни кладенци, азиатски богаташи и всякакви други мултимилиардери, изгубили отдавна връзка с реалния свят. Всички те бяха готови да похарчат брутния вътрешен продукт на средноголяма африканска държава, за да изпонакупят актуалните звезди и да установят пълна хегемония на домашната и международната сцена. Случилото се с ПСЖ доказа, че не всичко в този

свят се подчинява

на парите

Да, те са пълни господари във френското първенство, но в Шампионската лига претърпяха поредица от болезнени шамари.

Нещо подобно се случи и със "Сити", който две поредни години триумфира във Висшата лига, но се провали на международната сцена. Успехите у дома струваха стотици милиони, но счетоводителите на клуба уверяваха света, че всичко е законно. Финансистите охотно обясняваха за невероятните спонсорски договори, които са сключили, за приходите от телевизионните права, за продажбата на имиджовите права на играчите...

Изглеждаше, че английският шампион наистина печели добре и може да си позволи да проявява щедрост при сключването на сделки за нови играчи.

И когато изглеждаше, че целият този театър се е харесал на публиката, на сцената се появи Ив Летерм. В интерес на истината бившият белгийски премиер не се е сетил сам да хукне по следите на добре изпипаната измама. Той е ангажиран от УЕФА да контролира работата по разследването на финансовите дела на "Манчестър Сити". Шейховете сигурно още в самото начало са осъзнали с колко неприятен противник си имат работа.

В родината си Летерм се слави като безцеремонен политик, който казва и върши това, което смята за правилно,

без да се вълнува

от последствията

Още през 2006 г. той предизвика голям скандал у дома с прозрението си, че "Белгия е историческа случайност, в която ценностите се свеждат само до краля, националния футболен отбор и няколко марки бира". Странното е, че Летерм направи сензационното си изказване точно когато в качеството си на премиер се опитваше да нареди ново правителство във времена на сериозна политическа криза. Пак тогава скандалният политик сякаш нарочно зачеркна възможността за какъвто и да е консенсус, след като заподозря френско-говорещите си сънародници в "липса на умствен капацитет да научат холандски".

Тогава съвсем естествено не му провървя на политическата сцена, но Ив Летерм не отстъпи от принципа си да не търси на всяка цена одобрение от хора или институции, с които трябва да работи. Сигурно се досещате какво е отношението на босовете на "Сити" към белгиеца. От английския гранд обвиниха техния душманин в тенденциозност и

се заклеха да обжалват до дупка решенията на УЕФА,

взети въз основа на неговия доклад.

А в доклада му пише, че манчестърският клуб е харчил много повече, отколкото е изкарвал, и умело е прикривал злоупотребите. От "Сити" са подписвали спонсорски договори с фирми на собственика шейх Мансур.

Пак негови приближени са купували имиджовите права на играчите. Тоест босът е вадел от единия джоб и е пълнел другия. Белгиецът Летерм лесно разплита схемата и настоява за драконовски наказания.

Изненадващо или не, предложението му е прието охотно от УЕФА. "Гражданите" са изхвърлени за два сезона от Шампионската лига, като наказанието влиза в сила от есента на тази година. "Манчестър Сити" може да понесе още по-жесток удар, ако се задейства Английската футболна асоциация. Там също са получавали документи, за които Ив Летерм твърди, че са фалшификат.

Жадните за кръв таблоиди на Острова твърдят, че настоящият шампион може да бъде изхвърлен от Висшата лига и да му бъдат отнети купи и престиж. Случи ли се нещо подобно,

клубът ще

бъде заплашен от

тотална разруха

Играчите със сигурност ще се разбягат, а огромните финансови загуби трудно ще бъдат компенсирани. Треньорът Пеп Гуардиола обяви пред играчите, че ще остане на мостика, дори и да трябва да ръководи отбора в четвърта дивизия. Близките му подозират, че опитва да мобилизира играчите и едва ли ще удържи на обещанието си, ако ножът опре до кокала.

Колкото и да е лошо положението, от ръководството на "Сити" продължават да демонстрират оптимизъм. Оттам са убедени, че Спортният арбитражен съд ще отмени несправедливото наказание и догодина тимът ще е част от голямото шоу, наречено Шампионска лига. Развръзката на невиждания по размерите си футболен скандал тепърва предстои.