Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много от децата са оставени на произвола, докато родителите преследват кариера и пари

Верка Маратилова пред “168 часа”: Аз самата все още съм в шок

Няма как да е строила всички в редица. По-скоро е казала да му отвърнат със същото, споделя нейна бивша ученичка

Родители: Грижи се за малките като свои, постоянно ги води на екскурзии

Много от децата са оставени на произвола, докато родителите преследват кариера и пари

Началната учителка от Пазарджик, обвинена, че е накарала цял клас да наплюе съученик, е най-обичаната в училището.

Това заявиха пред "168 часа" нейни колеги и бивши ученици.

"Вера е прекрасен човек и преподавател, просто беше използвана в тази ситуация, но по глупав начин - обясни нейна колежка. - Тя е един от малкото учители в училището, който успява да направи от класовете си екип и от родителите - също. Преди много години преподаваше на дъщеря ми от I до IV клас, след това съм я препоръчвала на всички, които са ме питали за добър начален учител. Децата на много мои близки и познати са били и са нейни ученици.

Те я обичат

Вера винаги е в много близки отношения с родителите, контактува с тях ежедневно, а това помага много в работата с децата. Лошото е, че в този случай в медиите ситуацията бе представена пресилено."

Според нея оплакванията от наплютите деца са стигнали пределна точка и Верка Маратилова просто е казала да му отвърнат със същото.

"В професията съм повече от 15 години и ми е пределно ясно, че "чашата е преляла", затова е подходила с твърда ръка - категорична е колежката й. - Може би никой не го е очаквал, но беше добър урок за цялото общество. Когато аз бях ученичка, нямаше проблем със суровите мерки и никой не роптаеше, защото вършеха чудесна работа."

Скандалната ситуация се разиграва на 9 февруари в елитното училище "Иван Батаклиев" в Пазарджик. По време на междучасието няколко деца влезли в спор и в невъзможността да се защити по друг начин деветгодишното момче Митко наплюло две от децата. Те се оплакали на Маратилова и тя казала да му отвърнат със същото.

Според източници на вестника това, че Митко е изкаран на дъската, а съучениците му са строени в редица и един по един са го наплюли, не е истина.

"168 часа" потърси Верка Маратилова за коментар, но тя отказа с думите: "Все още текат проверки и аз самата съм в шок.

Нека мине малко време от случилото се."

Директорката на училището Даниела Кемчева каза, че Верка съжалява за ситуацията и в писмен вид е обяснила как се е стигнало до "наказанието".

"След като двете деца се оплакали, тя в състояние на афект е казала: "Наплюйте го и вие". Не мога да кажа дали всяко дете е заплюло съученика си, такова нещо нямаше в обясненията, а аз не съм присъствала на случилото се. Учителката съжалява и се извини пред родителите на родителска среща", коментира Кемчева.

Оказва се, че момчето, което е наплюто, е проблемно още от първи клас и за него се грижи предимно баба му.

То системно нарушава дисциплината в училището

и в деня на случката закъсняло за часа и не носело училищни принадлежности.

Вечерта след скандала не казало на родителите си и не хапнало с оправданието, че го боли глава. Те помислили, че е болно, но на следващия ден разбрали от други хора за случилото се.

Веднага преместиха Митко в друго училище, а Верка Маратилова получи предупреждение за уволнение.

До този момент обаче срещу нея никога не е имало сигнали и оплаквания от родителите. Дори напротив, те много я харесват.

Именно затова 37 от тях се събраха в подкрепа на учителката. На мнение са, че това е инцидент, провокиран от поведението на един проблемен ученик. Родител разказва, че детето системно е нарушавало дисциплината в училище.

"Поведението на възпитателя е било предизвикано, а

тя е проявила доста търпение, преди да прибегне към "наказанието"

- казват родителите. - Това е единичен случай и ние сме доволни от работата й с децата."

Те изпратиха писмо и до медиите, в което обясняват, че Маратилова е отличен професионалист и педагог и високо я ценят. Подчертават, че случката е преекспонирана от страна на близките на пострадалото дете и в голяма степен информацията не е вярна.

“Тя обича децата и винаги ги води на различни екскурзии

- сподели пред "168 часа" бивша ученичка на Маратилова. - Сама търси различни дестинации от местна туристическа агенция и организира турове до морето, на различни планини, зелени училища, най-често в Пампорово. Грижи се като майка за тях.

Ако една жена се държи лошо, няма да прави подобни неща. Познавам я и знам, че няма как да е станало така, както го описват навсякъде. Чашата е преляла и е казала на децата да отвърнат със същото."

Нейната колежка допълва, че наистина Верка често води децата на екскурзии и това я прави истински щастлива.

"Много е готина - обяснява педагожката. - Виждала съм я как

успява да влезе под кожата на много затворени деца

и да ги накара да се отпуснат. На един от летните лагери тя взе в стаята си две от децата, защото нямаше самостоятелна стая за тях.

Леглата бяха на два етажа и тя спеше на втория, защото едното детенце беше по-пълничко и му беше трудно да се качва и слиза.

Много е търпелива и всяко проблемно дете за нея е предизвикателство в добрия смисъл на думата. Затова знам, че не е такава ситуацията, каквато я описват."

Доказателство за добрата й работа е и фактът, че учениците на Маратилова са доста добре подготвени. Повечето от тях се явяват на различни състезания и заемат призовите места.

“Винаги нейни ученици са с първи награди на олимпиади

и други надпревари - разказва бившата й ученичка. - Тя е доста ерудирана и е в час с технологиите. Някак успява да преподава по интересен за децата начин."

Вероятно защото Маратилова е и иноваторът на училището с 25-годишен стаж.

"Верка е много креативна,

неслучайно е главен учител - казва нейната колежка. - Изявява се с доклади на различни конференции и семинари за иновациите в училище. Всяка година изнася открити уроци в присъствието на колеги, ръководството на училището, родители. Методът, който представя, винаги е нещо ново и интересно. Ако е лош човек и учител, няма да прави подобни неща, а и никой няма да си пусне детето при нея. Тя някак въвлича родителите в нейните инициативи, така че децата да научат материала по интересен и забавен начин."

Родителите, които я подкрепят, твърдят, че иновативният подход в методите й личи във внедряването на добри практики в училището и разработването на проекти, в които участва заедно с децата.

"Ние й вярваме като учител

и желаем тя да продължи да ги обучава, защото осъзнаваме, че доброто начално възпитание е основополагащо за тях", казват още те.

Почитателите й твърдят, че е хубав и ведър човек, който обича природата.

"Не знам как да я опиша с думи, човек трябва да я познава, за да знае каква е тя - дребничка, но много енергична - допълва колежката й. - Не й пречи с часове да се скита сред природата, да опознава нови места. Никога не е поставяла личните си потребности пред професионалните. Работата с децата й е на първо място. Дори да има някакви проблеми, винаги помага, без да показва, че нещо не е наред."

Именно по тази причина според нея в скандалната ситуация

по-големият проблем

са разглезените, неконтролируеми деца, оставени от родителите си на грижите на бабите и дядовците им.

След скандала все по-често педагозите си задават въпроса какъв да бъде подходът спрямо проблемните деца, чийто брой расте с всяка година.

"Прекалихме с либералното възпитание, трябва малко по-твърда ръка - категорична е колежка на Верка Маратилова. - Особено откакто живеем в тази "криворазбрана демокрация". Образованието ни запада, а факторите за това са много. Мисля, че целта на родителите на въпросното дете е да очернят Верка като човек и преподавател, защото не е успяла да направи с детето им това, което е трябвало те да направят. Тоест да го възпитат, да му създадат ценности и морал. Ако можех, бих дала съвет на всички млади и бъдещи родители. Правенето на пари и бизнес не е най-важната им задача, а като са създали дете, да се постараят да го възпитат и да го направят достоен човек. Много от тях не четат книги, но аз бих ги посъветвала да прочетат първо повестта на Любен Каравелов "Маминото детенце", за да разберат какво ги очаква, ако не преосмислят приоритетите си, после да продължат с разказа на Алеко Константинов "Пази боже сляпо да прогледа".

А като са им виновни учителите, предлагам да се закрият всички училища в България и родителите да започнат сами да възпитават и обучават отрочетата си. Тогава много хора ще си спомнят за макаренковските методи на възпитание и може би всичко ще си дойде на мястото. Излишно е да се рови повече и да се търси под вола теле."