Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Акад. Гълъбов, не е ли парадоксално, че генетиката се разминава с официалната историография на България?

- Какво означава официална историография!? Наричат предводителите на прабългарите "ханове", а това е измислена буква - няма я никъде. Те са били "кана", но никога "хан". Филмът за Аспарух е правен, когато са били такива данните, но има много нови данни от историци, които отхвърлиха това мнение и изобщо, че сме тюркски и конен народ.

- Преди време излезе изследване на генома ни, според което ние сме "особен вид славяни", а сега казвате, че нямаме много общо със славянските народи?

- Версията за това, че сме били "особен вид славяни", е леко подсилена от нашите вестникари. Ние сме славяни езиково, но не кръвно. Доказва се обаче, че има кръвна връзка между руснаците, източните и западните славяни, както даже и с прибалтийските народи.

За южните славяни само се знае, че сърбите и хърватите са дошли от север. Хърватите от областта на Краков, сърбите - от т. нар. сорби от Судетите, и по едно също време, да речем някъде към VIII век, са се разположили на Балканите - на изток сърбите и на запад хърватите. Докато българите са тук от VII век.

Славяноезичен народ сме действително, защото такава е била историята - но това е друг въпрос. Преобладаващият генофонд идва от древните българи - прабългарите.

Славянската част на езика е от въвеждането на църковните книги, преведени от Кирил и Методий. Влязъл е в употреба в религията. А същевременно народът, прабългарите, са говорили съвсем друг език, който е без падежи. Затова при смесването на двата етноса се получава един особен език, който от края на ХVIII и особено от началото на ХIХ век е безпадежен - нещо, което го няма при нито един славянски народ. Така че езикът, словото, не е свързан с произхода.

- Но в миналото също ни учеха за славянското море и малката група прабългари, създали нашата древна държава...

- По принцип по време на социализма въпросът за прабългарския ни произход беше ерес. Ние трябваше да доказваме, че сме напълно близки с братята славяни от изток. Добре, че беше академик Лихачов, та руснаците признаха Кирил и Методий. Дотогава смятаха, че дори азбуката е създадена от техни хора - писали на брезови кори. Но там има и една друга тънкост, за която много не се споменава, а тя е, че солунските братя са автори на глаголицата. Кирилицата е кръстена така в тяхна чест, но е създадена по времето на Симеон Велики и наложена от него. Златният век на българската книжнина е свързан с него, с Йоан Екзарх, Константин Преславски и Черноризец Храбър. Фактически в началото на Х век Симеон налага кирилицата, защото е бил заинтересован да стане василевс, да бъде император на българи и ромеи. Така той налага азбуката с всички гръцки букви с добавени към тях около 14 знака за звуци, които гърците нямат - например Б, Ж, Ч, Ш... Именно руните на древните българи налагат добавянето и така се създава кирилицата.

- Живели сме на кръстопът и както казваше покойният проф. Божидар Димитров през земите ни са преминали над 40 различни племена... Не е ли възможно да имаме гени и от тях?

- Че е имало добавки на разни народи - готи, келти, кумани, печенеги е сигурно, но едва ли влиянието им е толкова значително. Румънците пък разпространяват версията, че Второто българско царство е било обща държава...

- А как така се оказахме близки с италианците?

- Връзките с италианците може да са по линия на Алцековите българи - те са се заселили в някои райони на Средна Италия, но по-скоро идва от траките, които са били цяло море и са залели и източната част на Италия в древността.

- Значи руснаците не са ни кръвни братя?

- Много е важно да се каже, че Русия близо три века и половина е била владяна от монголите. Затова голяма част от руското население има останали гени от този азиатски народ. Това се доказа от техни изследвания. И в най-класическите руски градове като Псков, Рязан, Новгород, Тула, Твер, в Московския регион имат азиатски гени. Такива гени притежават само русите и отчасти беларусите, някои райони на Украйна и народът саами в Северна Финландия. Останалите европейски народи нямат такива гени. И ние нямаме такива гени. А викингите участват в създаването на руската държава - Русия се създава от Рюрик, който е викинг. И следващите - Владимир, Игор те са тяхни наследници и немалка част от кръвта им е викингска - това е факт. Така че те са друг народ. Това го казват и техните историци, друг е въпросът, че някои от книгите им бяха забранени в съветския период.

Затова виждате много руснаци, които са блондини, но очите им са леко дръпнати.