Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

18-годишният талант изненада и най-големите си фенове, след като от първия си опит при мъжете стана европейски шампион

Всички се надяваха да постигне една-две победи и като по чудо да се включи в битката за медалите. Бронзовото отличие щеше да е невероятен успех за 18-годишния младок, който на това европейско дойде да се сбори в буквалния и преносен смисъл с мъжете. И чудото се случи!

Едмонд Назарян не само тръгна с категорични победи в категория до 55 килограма на първенството на Стария континент по борба, но и триумфира на финала със 7:3 над коравия руснак Виталий Кабалоев.

"Не мога да ви опиша колко съм щастлив. Още по-трудно ми е да ви разкажа какво е усещането да вдигна знамето на България. Благодаря на всички хора, които ме подкрепяха по пътя ми към този успех.

И най-вече благодаря на татко.

Започвам да придобивам самочувствието, че ще успея да повторя неговите успехи", заяви щастливият Едмонд след спечелването на европейската титла.

Заявката му изглежда ужасно трудна за изпълнение, защото таткото излезе от борбата със самочувствието на един от най-успелите състезатели за всички времена. Двукратен олимпийски и трикратен световен шампион, Назарян-старши мачкаше конкуренцията в своята категория. А историята е доказала, че синовете рядко повтарят успехите на своите бащи.

18-годишният Едмонд очевидно е изключение. След две европейски титли при младежите и отличия от световни първенства за юноши младият борец даде своята заявка за големи успехи и при мъжете.

"Татко ми има страшно много спечелени медали и това винаги е правело задачата ми в борбата още по-трудна. Старая се да не го разочаровам и това внася допълнително напрежение в тренировките. Затова и съм толкова радостен след всеки успех. Тогава чувствам, че имам сили за нещо голямо", казва в телевизионно интервю младата надежда на българския спорт.

Талантът нерядко стига и до конфликтни ситуации с баща си, когато реши, че новата хватка така и няма да се получи. В този момент трябва да очаква единствено и само главния коментар на създателя си, че няма нищо невъзможно и трудното ще стане лесно, ако се положат достатъчно усилия. Баща и син не спират да говорят за борба дори когато са двамата заедно у дома. И просто нямаше как Едмонд да не започне с големите победи, при положение че

има толкова

ценен наставник

до себе си.

"Баща ми много държи да успявам и в училище. Не мога да зарежа уроците в името на спортната кариера. Двете трябва да вървят ръка за ръка и да са еднакво успешни, колкото и трудно да изглежда това за изпълнение", категоричен е Едмонд Назарян, който си е поставил и амбициозната цел да следва право, след като завърши училище.

Големите планове и поредицата от значими успехи поне засега не успяват да заслепят трезвата преценка на младия борец за света около него. Или поне така твърди той самият. Баща му не пропуска да му напомня, че смирението е един от ключовите фактори за успехите в световния спорт. Колкото и медали да си завоювал, трябва да си повтаряш, че има още върхове за превземане и да не лежиш на стари лаври. 18-годишният талант се кълне, че не е променил отношението си към близки и приятели, а след всеки медал удвоява усилията, за да защити постигнатото и да протегне ръка към следващата голяма цел.

След спечелената европейска титла на Едмонд му предстои най-сетне да провери

какво е това удоволствие

- да отидеш на дискотека.

До този момент той все се разминава с популярните сред връстниците му заведения. Състезанията следват едно след друго, а тренировките са твърде изтощителни. Сега обаче му предстоят няколко изключително щастливи дни, в които ще трябва единствено и само да получава целувки, да приема похвали и да мисли за забавления. Заслужил си го е шампионът!