Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Чаушеску е забелязван от румънските медии да се движи с трамвай, след като се е върнал от САЩ.
СНИМКИ: one.rо
Даниел Чаушеску е забелязван от румънските медии да се движи с трамвай, след като се е върнал от САЩ. СНИМКИ: one.rо

Йордан Русев се прекръстил на Петре Борила под диктовката на Вожда

У нас никога не се е говорило, но Николае Чаушеску има внук с български корени по майчина линия. 38-годишният Даниел Чаушеску е дете на най-големия син на диктатора - Валентин, и Йордана Борила. Тя е дъщеря на Петре Борила, един от членовете на Политбюро на компартията, който произхожда от Силистра и е етнически българин.

Двамата сватове обаче са били против брака на децата си, тъй като враждували в компартията и нямали желание да се сближават заради младото семейство. Чаушеску искал да не се съобразява със СССР, докато българинът бил лоялен към Големия брат. Битката между двата лагера обаче не попречила на младия атомен физик Валентин и изкуствоведката Йордана да се оженят през 1970 г. Синът им се ражда чак през 1981 г.

Преди да се появи детето, снахата

била била нежелана в семейството.

В интервю през 2007 г. архитектът на диктатора Константин Рогусчи разказва, че на Йордана Борила не са й позволявали да стъпи в нито един от дворците. Нещо повече - дори разпространили слух, че Валентин е осиновено дете на диктатора. Най-силно настроена срещу младата булка била свекърва й Елена, която настоявала трите й деца да сключат брак с етнически румънци, а не с чужденци.

Йордана Борила и Валентин Чаушеску на младини
Йордана Борила и Валентин Чаушеску на младини

Йордана не само имала баща българин, а и майка еврейка. Но още от раждането си Даниел веднага станал любимец на баба си Елена, тя се привързала безумно към него и той получил всички привилегии, с които се ползвали Чаушеску.

Така фамилните войни затихнали, но през 1988 г. Валентин и Йордана се развели. А на следващата 1989 г. избухва революцията, в която комунистическият лидер и жена му са разстреляни показно в Букурещ. Синът му Валентин е арестуван и обвинен в подривна дейност срещу националната икономика.

В северната ни съседка и до днес е пълна мистерия как

как в онези смутни времена Йордана

е успяла да

напусне страната

заедно със сина си Даниел. Според някои това е станало още докато свекър й е бил на власт. Други предполагат, че след екзекуцията Йордана се е криела от новите власти, защото и нея я заплашвало обвинение като бившия й съпруг. Предполагат, че е успяла да използва еврейския произход на майка си Екатерина Авраами и е пристигнала при роднините си в Израел.

Не е ясно дори дали са получили гражданство, на каквото са имали право като наследници на евреи. Но близкоизточната държава не е била крайната им точка. Оттам са успели да заминат за САЩ.

В Ню Йорк Даниел Валентин Чаушеску завършва колеж със специалности физика (като баща си) и философия. Заедно с майка си

се връща в Румъния след смъртта на леля си Зоя Чаушеску

през ноември 2006 г. Но тогава за медиите е останало тайна, че внукът на диктатора и майка му са отново в страната. Журналистите от портала "Евениментул зилей" ги забелязват чак на погребението на друг комунистически лидер през 2008 г. - Пол Николеску Мизил.

По време на траурната церемония дъщеря му Донка Мизил, бивша приятелка на другия син на Чаушеску - Нику, възкликва изведнъж: "Дана и детето", пишат румънските медии. Репортерите добавят, че общите снимки на двете със синовете на диктатора са изгорени. Донка намерила, че Даниел има очите на чичо си Нику, който е починал от цироза и диабет през 1996 г.

Младият мъж не говорел много, а и румънският му бил с английски акцент. Взел отношение по политиката на Барак Обама, който към онзи момент е президент на САЩ, но нямал ясни спомени от бабите и дядовците си, защото е бил 8-годишен, когато Николае и Елена са екзекутирани.

От разговора обаче става ясно, че знае идеално какво се е случило със семейството му. Според "Евениментул зилей" Даниел е облечен неглиже - с кожено яке и дънки, а майка му стояла плътно до него. Журналистите намират

прилика в чертите и гримасите на лицето му с баща му,

чичо му и дядо му

Николае.

Николае и Елена Чаушеску с най-големия си син Валентин, който е бил зет на порумънчилия се българин.
Николае и Елена Чаушеску с най-големия си син Валентин, който е бил зет на порумънчилия се българин.
Внукът отказал по-голямо интервю, както и имейл за връзка. Според медиите двамата се движели с градския транспорт в Букурещ. Даже конкретизират, че става дума за трамвай 40, а любимото място на Даниел било на последната седалка.

Никой не знае с какво се занимава внукът на диктатора днес. Единствено се споменава, че е кандидатствал в Института по физика, но дали е спечелил конкурс, или се е прехвърлил в друго поприще, медиите не съобщават.

Някои мислят, че вероятно живее охолно с наследството на прочутия си дядо. Но макар Чаушеску да е имал неограничена власт, внукът не е получил безценни богатства. Единственото, за което може да претендира, е колекция от картини на баща му. Става дума за 50 произведения на изкуството главно от румънски художници, но

има и творби на Франсиско Гоя.

Валентин е притежавал и библиотека с редки книги.

Всички тези богатства са били конфискувани след екзекуцията на Николае и Елена Чаушеску. Валентин поискал да си ги върне след време, но му отвърнали, че няма доказателства, че е действителен собственик на рисунките и книгите. Колекцията принадлежала на румънската държава. Тя вече е в Националния музей по изкуствата.

Валентин Чаушеску, който има по-малка дъщеря от втория си брак с румънка, завел дело срещу правителството и съдът му отредил, че колекцията е негова. Така са му били върнати 42 творби, гравюри, както и сребърни и порцеланови сервизи. Те струват стотици хиляди евро. Според решението те били купени от Валентин и първата му жена Йордана.

Когато се върнала в Букурещ, тя се нанесла заедно със сина си в старото жилище, което обитавала с Валентин навремето. Той се преместил с втората си жена във вила в предградията. Това е последната информация за Йордана и Даниел от 2009 г. чак до април 2017 г., когато се появяват съобщения, че

дъщерята на Петре Борила е починала от рак.

По нейно собствено желание била кремирана.

Не е ясно дали снахата на Чаушеску е знаела български. Много е вероятно да не е говорела родния език на баща си, който е бил едва 7-годишен, когато Силистра преминава под румънска власт през 1913 г.

Йордан Русев от Силистра се прекръства на Петре Борила. В комунистическата партия воюва със свата Николае Чаушеску.
Йордан Русев от Силистра се прекръства на Петре Борила. В комунистическата партия воюва със свата Николае Чаушеску.

В края на 30-те години, вече като член на комунистическата партия, той е участвал като интербригадист в Гражданската война в Испания, а впоследствие - лоялен към Сталин и

приближен на

Георге Георгиу-Деж.

Роденият като Йордан Драган Русев се прекръства на Петре Борила, когато Южна Добруджа все още е под румънска власт. Твърди се, че румънското му име е избрано лично от Георги Димитров, чийто сътрудник в Коминтерна до 1943 г. е бил Борила. Освен с него е бил близък с Васил Коларов и Вълко Червенков.

По време на Втората световна война Петре Борила живее в Съветския съюз, докато Румъния е в съюз с нацистка Германия. В Москва Йордан Русев основава т.нар. Московска фракция в компартията, която планира да вземе цялата власт, когато се върне в северната ни съседка.

На другата страна е т.нар. Затворническа фракция, която включва арестуваните членове на революционната организация. Между тях е и лидерът Георге Георгиу-Деж. Това крило се ползва с по-силна подкрепа в Румъния.

Когато Съветската армия навлиза в Румъния през 1944 г., с нея се връща и прекръстеният българин. Той се издига до член на Централния комитет, а по-късно и на Политбюро. В Румъния се твърди, че

след създаването на тайната полиция Секуритате.

Петре Борила е бил първият, който е наблюдавал работата й. Зловещата структура е символ на репресиите срещу хиляди румънци.

Борила е бил вицепремиер в периода 1954-1965 г., когато на власт е Георге Георгиу-Деж. През 1956 г. е делегат от Румъния на XX конгрес на КПСС, където за изненада на всички Никита Хрушчов заклеймява Йосиф Сталин и обявява политиката на десталинизация.

От 1965 до 1969 г., вече под ръководството на Николае Чаушеску, българинът е бил член на Изпълнителния комитет (новото название на Политбюро) на партията. Тогава започва конфликтът му със свата.

Петре Борила

не доживява

да види внука си

и не се помирява с румънския вожд, защото умира три години след сватбата на Валентин и Йордана - през 1973 г.

У нас той не се споменава освен в книгата на Горан Готев "Живях при диктаторите на XX век", както и в едно събитие на политическото движение "Възраждане". Но в Добруджа и до днес се разказва случка от 50-те или 60-те години, за която няма потвърждение дали отговаря на истината. В периода на най-големия застой в отношенията между Румъния и България една жена постоянно пускала молба да замине за северната ни съседка, за да види брат си. И непрекъснато получавала отказ.

Един ден полицаят, на когото му омръзнало да чете молбата на жената, я извикал и я попитал

защо упорства

толкова много,

какъв е брат й.

И тя му отговорила, че няма представа, но е чувала, че е голям човек. "И как се казва твоят брат?", попитал служителят. "Петре Борила", отвърнала молителката.

Мъжът се смаял и тутакси придвижил документите. За много кратко време излязло разрешителното на жената да замине за Букурещ и да види знаменития си брат.