Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откриват ръчно начертана схема на самолет, спускащ се към мишена на земята

Двама религиозни служители на Рияд с дипломатически статут се срещали с атентаторите

Частично разсекретен документ от 2012 г.: Саудитски служител с редактирано име “възложил” на Ал Тумайри и Ал Баюми да помагат на терористите

Съвместните усилия на агентите от Сан Диего и Ню Йорк прерастват в ново разследване на саудитската връзка, което през 2007 г. е наречено "Операция Бис" (Operation Encore). Това разказват пред "Ню Йорк таймс" бивши високопоставени служители в областта на борбата с тероризма. В сравнение с "Пентбом" агентите знаеха, че случаят става все по-труден. Все пак продължиха да намират нови, изненадващи неща.

Докато операцията набира скорост, Гонсалес съобщава, че някои кашони, пълни с доказателства по "Пентбом" във Вашингтон, трябва да бъдат преместени за дългосрочно съхранение или унищожени. Томи Смит, който случайно е в столицата по друг случай, преглежда документите и казва на Гонсалес:" "Няма да повярвате какво имаме".

В купчината на

пръв поглед

разхвърляни доказателства,

взети от дома на Баюми в Бирмингам, Англия, през 2001 г., детективът намира тетрадка, съдържаща ръчно начертана схема на самолет, спускащ се към земята, за да удари мишена. Агент от ФБР, който е изучавал авиационно инженерство, прави извода, че диаграмата показва формула за въздушно спускане като това, извършено от полет 77, самолетът, който Хазми и Михдхар отвлякоха преди да ударят Пентагона. Очевидно тетрадката и съдържанието й са остават незабелязани след задържането на Баюми и не са били прегледани отново.

Значението на рисунката - като голяма част от доказателствата по делото, ще бъде обсъдено в рамките на ФБР. За Гонсалес и други агенти това означава, че Баюми може би е знаел за атентатите или дори евентуално е замесен в оперативни подробности.

Други агенти смятат, че подобен извод е преувеличен и че значението на документа е неясно. Но Фоелш, бившият ръководител на "Пентбом", смята, че реакцията на ФБР би могла да е по-активна, ако диаграмата е била открита през есента на 2001 г.

Докато разследването на Encore продължава, в централата на ФБР остават скептични.

Екипът отчита своя напредък в серия от бележки, обобщаващи доказателствата, които е разработил. Но заключенията на разследващите са редовно оспорвани. В началото на 2010 г. служителите на централата възразяват срещу проект за актуализация, написан от анализатор на Encore.

Членовете от екипа в Ню Йорк са повикани в столицата за още един инструктаж, този път в присъствието на най-високопоставения служител на Бюрото за борба с тероризма, Артър М. Къмингс, шеф на отдела за борба с тероризма от 11 септември. Той изслушва събраните доказателства от екипа и признава, че колегите му са работили усилено по случая, но това, което са открили по отношение на Баюми и Тумайри, просто не е било достатъчно.

Пред журналистите Къмингс казва, че не помни подробности от срещата, но че си спомня своите възгледи за спора, а именно че иска доказателства: "Не искам вашите теории.

Ако нямате нещо категорично, спрете да ми губите времето

- имам други терористи...". За Баюми и Тумайри споделя: "Те бяха в орбитата на атентаторите със сигурност. Но след години на разследване... не ми беше представено нищо окончателно." Разследващите от "Операция Бис" са били разочаровани.

През декември 2009 г. Министерството на правосъдието на Обама осигури обвинителни актове във Федералния окръжен съд в Манхатън срещу Халид Шейх Мохамед, ръководител на нападенията от 11 септември, и няколко други задържани от "Ал Кайда".

Въпреки че обвинителните актове са запечатани, обхватът им е достатъчно известен в рамките на бюрото, за да постави под съмнение значението на цели като Баюми и Тумайри.

През лятото на 2010 г. един от анализаторите на "Операция Бис" се натъква на интригуваща информация във ФБР - досиета на двама млади саудитски религиозни служители от Министерството на ислямските въпроси на кралството. Двамата мъже, които имат дипломатически статут и уж работят в чужбина като пропагандисти или мисионери за уахабисткия ислям, са останали в дома на Абдусатар Шейх Сан Диего в Сан Диего, преди атентаторите да наемат стаята.

Според намерен документ Баюми също "е подпомагал" двамата мъже по някакъв начин по време на посещението им.

Проповедниците Адел Мохамед ал Садхан и Мутаеб ал Судайри са пътували в САЩ и

са спирали на места, в които отсядали Хазми, Михдхар и други атентатори

на 11 септември. Установено е, че двамата служители имат връзки със заподозрени бойци и са напуснали САЩ.

Съвпаденията не доказват нищо. Но по неофициална инхформация наскоро двамата мъже са търсили нови визи, за да учат английски в университета в Оклахома. Този път лидерите във ФБР приемат въпроса достатъчно сериозно, за да поставят двамата саудитци под наблюдение в първите 48 часа, след като кацнат в САЩ.

Служители на ЦРУ са възразили силно срещу плана на ФБР, казва бивш служител, тъй като са подготвяли капан за проповедниците. По причини, които остават неясни, двамата саудитци отменят посещението в последния момент.

Служители във ФБР подозират, че някой от саудитското правителство е бил предупреден.

През април 2011 г. генералният адвокат Ерик Х. Холдър-младши обявява, че няма да има съдебни процеси във федералния съд за обвиняемите от 11 септември. В отговор на натиска на републиканците в Конгреса, той казва, че вместо това заподозрените ще бъдат съдени пред военните комисии в залива Гуантанамо, Куба.

Частично разсекретен документ от "Операция Бис" с изводи, написан от разследващите от Ню Йорк през 2012 г., цитира

доказателства, че саудитски служител, чието име е редактирано,

"е възложил на Ал Тумайри и Ал Баюми да помагат на атентаторите."

Според няколко души, запознати с документа, той се позовава на саудитски религиозен служител с дипломатически статут, служил в САЩ.

Но ФБР отхвърля идеята, че саудитецът е централна фигура в логистичната мрежа.

По-късно двама следователи се опитват отново да вербуват за свидетел на правосъдието Абдула, който междувременно се е преместил в Швеция, но той отказва. От Стокхолм Абдула казва на разследващите журналисти, че няма да обсъжда подробности за отношенията си с атентаторите.

Агентите от “Операция Бис” са сигурни, че е имало логистична мрежа

за атентатите в САЩ, но те усещат, че шефовете във ФБР просто се придържат към историята си.

По-късно ръководителят на нюйоркската група за борба с тероризма Карлос Т. Фернандес свиква среща, за да реши как да продължи разследването. В защитена конферентна зала в щаба на екипа в Челси Фернандес заявява, че оценява усилията на екипа, но смята, че са стигнали до края.

На 13 януари т.г. група от близките на загиналите на 11 септември и оцелели от атентатите са в съдебната зала в Долен Манхатън. Те слушат внимателно, докато техните адвокати и тези на саудитското правителство обсъждат въпроси на правната процедура.

"Има истинско огорчение от липсата на справедливост за 11 септември", казва Тимоти Фролих, изпълнителен директор на банка, който успял да избяга по време на атентата от южната кула на Световния търговски център, но получил тежки рани. Той добавя:

“Воюваме на

два фронта:

нашето собствено правителство и саудитците."

Когато делото на ищците е заведено през март 2017 г., семействата посрещат този факт като триумф. Президентът Обама междувременно е наложил вето на законодателството, което позволява делото да продължи, като се позовава на международното право, но конгресът, с гласовете на републиканците, отменя неговото вето. Оттогава то се движи бавно.

В това изслушване

двете страни се разделят по въпроса колко саудитски

служители и други свидетели ще имат право да бъдат разпитани по молба на ищците.

Един от адвокатите на правителството на Саудитска република, Грегъри Г. Рапау, аргументира рязкото ограничаване на броя, заявявайки, че ищците "не са представили никакви доказателства в подкрепа на твърденията, че г-н Ал Баюми и г-н ал Тумайри са действали по указание на висшестоящи саудитски правителствени служители в подпомагането на атентаторите.

В нощта преди посещението на семействата в Белия дом миналия септември Гонсалес най-накрая получава шанс да се срещне с някои от тях на вечеря във Вашингтон. След като се пенсионира през 2016 г., той е консултант в правния екип на ищците. Двама от роднините го питат защо той упорства през 15-годишното си разследване. Гонсалес им казва, че

всеки ден мисли

за атентатите

В деня след посещението на семействата на жертвите в Белия дом адвокатите на Министерството на правосъдието подадоха документи в подкрепа на твърдението на генералния прокурор Бар, че част от документите са държавна тайна.

Сегашният ръководител на борбата с тероризма във ФБР Майкъл С. Макгарити пише в отговор на въпроси на разследващите журналисти, че "ФБР очаква да продължи разследването в дългосрочен план". Целта на бюрото, добавя той, ще бъде да повдигне "наказателни обвинения срещу всички лица, отговорн