Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чешки екип от лекари помага за справяне с епидемията от ебола в Сиера Леоне.
Чешки екип от лекари помага за справяне с епидемията от ебола в Сиера Леоне.

Ебола е инструмент за контрол на диамантени находища, зика – начин да спре прирастът на населението

ХИВ е разработка на секретните служби на САЩ, ваксините причиняват рак

30% от европейците и почти 50% от американците вярват в здравни конспирации, показва проучване, проведено от американски учени. Сред най-честите заблуди сред населението са тези, че традиционната медицина пречи на хората да се лекуват, а само ги разболява по един или друг начин. Огромен брой хора са убедени, че ваксините са инструмент за контрол на населението, както и че различни сериозни болести като ебола и зика са биологично оръжие.

“Страхът се разпространява по-бързо от вируса”,

твърди вирусологът Александер Кекуле от университета “Мартин Лутер”. Той е категоричен, че епидемиите винаги са били обект на множество конспиративни теории, особено когато става дума за вируси, които са с неясен произход и с тежки последици.

Над 90% е смъртността от ебола. През 2014 г. избухна най-голямата епидемия от болестта в Гвинея, Сиера Леоне, Либерия и Нигерия. Бяха регистрирани почти 4500 смъртни случая. Въпреки че срещу вируса е открита ваксина, опасността от него не е в миналото. Според данните на Световната здравна организация ебола все още е сред световните заплахи за човечеството. Вирусът е регистриран за първи път през 1976 г. и още тогава се появяват конспиративни теории за това, че е изкуствено създаден. Тежката епидемия през 2014 г. още повече подклажда слуховете.

В The Liberian Observer е публикувана статия от д-р Кирил Бродерик, роден в Либерия и по-късно практикуващ в САЩ, в която той твърди, че ебола е биологично оръжие, разработено от военни с цел контрол над популацията в Африка и обезлюдяване на определени райони. Той нарича разпространението на заразата биотероризъм.

В социалните мрежи се появяват теории дори че целта на разпространението на вируса в Западна Африка е просто начин за контрол на диамантени и нефтени находища. Паниката съвсем обзема хората, защото се спекулира, че се разболяват и умират само онези, които са преглеждани и лекувани от медицинските лица.

Според местни става дума

за контрол на особено апетитни територии

В Сиера Леоне, като една от страните с най-големи залежи на диаманти, се появяват слухове, че нахлуването на чуждестранни военни не е с цел отцепване на територии за спиране на заразата, а възможност за контрол на износа на диаманти. В Нигерия хората се страхуват, че болестта се разпространява насила, заради контрол на така апетитните нефтени находища.

Въпреки ограничаването на заразата и създаването на ваксина, конспиративните теории не намаляват. Появяват се нови, които твърдят, че определени области в Африка

винаги са били използвани за тестване на зарази

и изпробването на предварително разработени ваксини. Според други истерията около болестта е изкуствено подклаждана именно за да има милиони желаещи да се ваксинират.

Огромна паника се създава и през 2016 г. по повод епидемията от зика, обхванала страните от Латинска Америка. Най-спряганата конспиративна теория и за тази болест е свързана с печалбите от евентуална ваксина.

В някои медии се лансират вечните страхове, че разпространението на заразата е изкуствено с цел контрол над популацията. През 2016 г. излиза и филмовата адаптация по романа “Ад” на Дан Браун и още повече подклажда тези конспиративни теории. В бестселъра на Браун гениален, но зъл учен изобретява биологично оръжие, което да се разпространи по цялата планета и да предизвиква стерилитет в огромен процент от населението, като по този начин да се спаси човечеството от крах заради пренаселеност. Любители на съмнителните теории са убедени, че зика е такъв вирус - създаден, за

да доведе до по-малък брой успешни раждания,

да се намалят бременностите и да се убедят жените да раждат по-малко - особено в страните от Латинска Америка.

Друга конспиративна теория твърди, че зад разпространението на вируса стои фондация “Рокфелер”. Доказателството според застъпниците на твърдението е фактът, че именно учени от фондацията изолират за първи път вируса през 1947 г. Той е открит при маймуни, живеещи в гората Зика в Уганда. Оттам идва и наименованието му. Години наред се разпространява главно сред маймуните. За първи път е установен заразен човек през 1964 г. Дори се твърди, че учените от фондацията не просто са съхранили проба от вируса през годините, а са я усъвършенствали, така че да стане много по-опасна и лесно разпространяващата се.

Според официалните данни има увеличение с над 20 пъти на новородени с микроцефалия. Затова учените стигат до извода, че това е страничен ефект от болестта и предупреждават, че вирусът е най-опасен за бременни. В бразилски издания се твърди обаче, че множеството увреждания не са свързани със зика, а с въвеждането на задължителна ваксина срещу тетанус, дифтерия и коклюш за бременни.

Най-много конспиративни теории през годините се зараждат във връзка с ХИВ. Една от най-известните е тази на д-р Уилям Кембъл Дъглас, който твърди, че вирусът е биологично оръжие, създадено от самата Световна здравна организация, а целта отново е ограничаване на световния прираст.

Интересното е, че именно за ХИВ се пораждат две много подобни, но противоположни теории. Според американски медии

вирусът е създаден тайно в руски лаборатории,

за да бъде използван от КГБ. А според руски медии ХИВ е дело на американски учени и става дума за

излязъл извън контрол таен експеримент

на секретните служби на САЩ. Тези твърдение са използвани, за да се създава напрежение между САЩ и други държави и да се налагат негативни нагласи към американците.

Появяват се и различни конспиративни теории, които се използват предимно от религиозни асоциации. Години наред те твърдят, че болестта засяга единствено хомосексуалистите. Факт е, че в далечната 1982 г., когато започва да се предполага, че болестта се предава по полов път, тя официално е наименувана “имунен дефицит при хомосексуалисти”.

Когато е установено, че тя засяга и хора, които употребяват наркотици, още по-пламенни стават теориите, че това е наказание за тези, които не живеят праведно. В началото на 1983 г. официално са съобщени първите случаи на засегнати хетеросексуални жени, което засилва страховете от мистериозната болест. Дори днес обаче религиозни общности продължават да твърдят, че това е

специално разработено оръжие, с което да се наказват “грешниците”.

Огромен източник на различни конспиративни теории през последните години са ваксините. Най-крайните им противници ги обявяват като част от глобален план за контрол на населението. Във форуми и социални мрежи се подчертава пламенно, че ваксините са създадени единствено с цел печалба на т.нар. “Биг Фарма” и те не само не лекуват, но и са

способ да се компрометира имунитетът

на децата от малки, така че след това те да са зависими цял живот от медикаменти. Поддръжници на такива крайни теории обявяват всеки един традиционен лекар за измамник, неизменна част от огромната конспирация, а държавните здравни служби – за инструмент за контрол над населението.

Според антиваксърите Световната здравна организация е глобална система за разпространение на болести, за да се държат в подчинение всички; стандартната медицина е пълен фалш, а всички институции са корумпирани.

Съществуват и конспиративни теории, че ваксините са сред главните причини за бума на раковите заболявания. Застъпниците твърдят, че имунизациите отслабват или напълно ограничават силите на естествения имунитет да се справи още с първите появили се ракови клетки. И освен това, че в самите препарати има ДНК от канцерогенни вируси.

Антиваксърите са крайни и често с много остри реакции срещу каквито и да било научни данни или изследвания от престижни университети. Заради опасността от антиваксърското движение СЗО дори го включи в официалния си доклад за заплахите за здравето, пред които е изправено човечеството в световен мащаб.

Отказът от ваксини е редом до СПИН,

ебола и антибиотичната резистентност. Според данните на СЗО всяка година в света умират 1,5 милиона деца заради непоставени ваксини.