Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2006 г. полското списание “Впрост” оцени

състоянието на бизнесмена на 1 млрд. долара

“Да държиш печеливша или слаба ръка, не значи, че непременно ще спечелиш или изгубиш. Важно е да умееш да блъфираш, а понякога решаващ е козът, който криеш в ръкава”. Това са думи на Васил Божков в едно от малкото интервюта, които е дал за тези 30 години, откакто е публична фигура.

Вероятно най-ценното му качество до преди няколко дни беше, че не говореше публично. Затова и животът му е забулен в легенди и слухове, а малко неща са категорично известни. Сигурно е обаче, че е отличен математик и играч на покер.

Кой е Васил

Божков?

Роден е през 1965 г. във Велинград. Живее в София от 1978 г., където е завършил Националната математическа гимназия (днешната Национална природо-математическа гимназия - б.р.).

Има две висши

образования

- “Математика” в Софийския университет и “Икономика на труда” в УНСС. Член е на Нюйоркската академия на науките.

През 2007-а в едно от малкото си интервюта го питат за първия милион: “Аз съм почнал бавно и постепенно. Кой ме познаваше, 1989 година, откъде дойдох, 1990, 1991… Почнах с малък бизнес – купувах, продавах, създадох обменни бюра, вече ги няма. Създадох бинго зали – вече ги няма. Участвах в хазарта, вече не участвам. Бизнесът е динамичен и се развива. Човек трябва да отива на различни нива”.

И явно следва този принцип, защото през годините е инвеститор в хазартния бизнес, застраховател, строителен предприемач, собственик на футболни клубове.

В бизнеса Божков се впуска веднага след идването на демокрацията през 1989 г. край известната тогава столична сладкарница “Магура”, пред която се търгуваше с валута и антики. Отваря обменно бюро в ЦУМ, през 1991 г. се появява и “Нове холдинг”. Компанията е сега в основата на бизнеса на Божков.

Първата му фирма е регистрирана през 1991 г. Казва се СЛВ - абревиатура от неговото име и на съдружниците му Стефан и Людмил.

Пак през 1991 г. Божков става съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев-Маджо в хазартната фирма “Ай Джи Ем”. Две години по-късно е съосновател на агенцията за спортни залагания “Еврофутбол”. После идва ред и на казината - има в столичните хотели “Рила”, “Радисън САС” и “Хемус”, а също и бинго зали.

През 1994 г. се пробва и във финансите - участва в Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която през 1996 – 1997 г. се слива с Кредитна банка на “Мултигруп”. По това време инвестира и в застрахователен бизнес.

Но не допуска да бъде обвързван с известните преди време силови групировки. “Виждате какво става - идва правителство на власт, дотира и напомпва групировка,

пада

правителството

- изчезва и

групировката”,

казва Божков в друго интервю.

На 3 юли 1994 г. на връщане от родния Велинград колата, в която е Божков със съпругата си Мая и 10-годишния си тогава син Антон, е взривена в движение. Семейството оцелява като по чудо. “През ум не ми минава да се поддавам на натиск. Човек веднъж поддаде ли се, ще го направи и втори път. Няма да допусна това да се случи с мен”, заявява бизнесменът след атентата.

През 2006 г. полското списание “Впрост”, което прави класации на най-заможните бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на 1 милиард долара. Според други публикации то е между 1,5 и 3 млрд. лева. Самият Божков никога не е коментирал на каква сума оценява състоянието си.

През 2007 г. в интервю казва, че

по това време

има само

миноритарно

участие в

хазартния

бизнес и се е

насочил към

инфраструктура

Това става чрез бившия приватизационен фонд “Холдинг Пътища”, който бизнесменът изкупува през фондовата борса. Чрез холдинга Божков печели няколко големи поръчки, включително и за строителството на магистрали.

Няколко години по-късно продаде “Холдинг Пътища”, но остана във фирми, които работят в железопътното строителство. Строителството не му е чуждо и днес - имаше инвестиции в хотели, които продава, а сега строи жилищния комплекс “Нове” в софийския кв. “Красно село”.

Един от основателите на първите сдружения на едрия бизнес - Конфедерацията на едрите индустриалци през 1993 г. и на Български бизнес клуб “Възраждане” през 2001 г.

През 2014 г. се

връща към

инвестиции

в хазартния

бизнес

чрез Националната лотария. Компанията за няколко години успява да стане водеща в лотарийния бизнес с дял от 95%, а годишните приходи се вдигат на 300 млн. лв.

Въпреки чистото досие на бизнесмена западните служби имат резерви доколко стъпва само на легален бизнес. През 2009 г. “Уикилийкс” публикува грама от временно изпълняващия длъжността американски посланик в България Джон Ордуик, в която той го нарича “най-печално известният гангстер".

Божков помага

и на спорта

През 90-те години опита да влезе в управата на футболния клуб “Левски”, но някъде се размина във вижданията с тогавашния собственик на клуба Томас Лафчис.

През 1999 г. Божков основава един от най-силните клубове по стрелба - “Нове”. В него влизат най-елитните ни състезатели като Мария Гроздева и Таньо Киряков, спечелили и олимпийски титли. От 2002 до 2009 г. е и президент на федерацията по стрелба, а за кратко застава начело и на шаха.

През 1999 г. става собственик на ЦСКА. Твърди, че в клуба е вложил над 35 млн. лева. По негово време армейците стигат до две титли. Първата - през 2003 г., дойде след 6 години суша. Отборът имаше и рекордните 13 поредни победи. Втората титла бе през 2005 г., когато ЦСКА стигна и до победа над “Ливърпул” на стадион “Анфийлд”, направи пробив и в Лига Европа с отстраняването на “Байер” (Леверкузен).

След неразбирателство с феновете и обидни скандирания от трибуните бизнесменът първо намали бюджета, а през декември 2006 г. се оттегли от ЦСКА и го продаде на индийския бизнесмен Прамод Митал, който тогава купи и “Кремиковци”.

Който напусне

футбола,

става по-богат,

обявява

Божков

Въпреки това си мнение през миналата година стана новият собственик на “Левски”, а след това начело на клуба застана вицепрезидентът на “Нове холдинг” Георги Попов, който придоби 86,6% от акциите.

“Мина време и пак ми се дозанимава. Отборът щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри неща. Аз помолих да ми дадат клуба, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках”, казва Божков за покупката на “Левски”.

Бизнесменът пази личния си живот далеч от публичността. За съпругата му Мая не се знае почти нищо. Синът му Антон сключи брак с Ива - по-голямата дъщеря на бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Жената до него от години е Елена Динева - фин и интелигентен човек.

Божков е известен и като един от най-големите колекционери. Представя своите артефакти в Европейската комисия в Брюксел, прави грандиозна изложба в Националната художествена галерия преди време. През 2004 г. създава фондация “Тракия”, чиято цел е “организиране и подпомагане издирването и опазването на културните ценности, част от българското и световното културно-историческо наследство”. Фондацията е финансирала и археологически разкопки.