Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от последните снимки на Коби с дъщеря му.
Една от последните снимки на Коби с дъщеря му.

“Моето поколение израсна с Майкъл Джордан. Аз не мечтаех да съм като него, аз знаех, че ще бъда”, казва той

Баскетболната легенда предрича трагедията още през 2012 г.: Ако нещо стане с мен, Ванеса ще се погрижи за децата

“Скъпи Баскетбол, от момента, в който започнах да слагам баскетболните чорапи на баща си и да стрелям въображаеми печелещи мачовете удари в залата “Грейт Уестърн Форум”, аз знаех, че едно нещо е истина: Бях се влюбил в теб.”

Eмоционалните думи са част от прощалното писмо, с което легендата Коби Брайънт слага край на кариера си през 2016 г.

Само четири години по-късно светът се сбогува с един от най-големите баскетболисти в историята. Новината за неговата смърт и тази на 13-годишната му дъщеря потопи в тъга не само феновете. За спортния свят

загубата на Коби е

огромна трагедия,

защото слага край на цяла епоха. Тази на играчите с ярка индивидуалност, търсещи себе си, които не опитват да се изкарат безгрешни пред феновете. Понякога егоцентрични, но до краен предел отдадени на това, в което вярват.

Макар биографията му да е на моменти скандална и противоречива, за спортната му дисциплина, железния режим и отдаденост се носят легенди сред неговите съотборници, треньори и съперници.

Дори името сякаш подсказва, че целият му живот ще бъде нестандартен и извън клишетата. Кръстен е Коби на едноименния японски град. Макар родителите му да нямат никаква връзка с източната култура, решават да нарекат сина си именно така, докато обядват в ресторант в града. Роден в семейството на баскетболист, неговият път изглежда предначертан, но минават много години, преди "Черната мамба", както е най-известният му прякор, да се озове на площадката. Баща му Джо Брайънт дълги години играе в италиански отбори. През това време малкият му син е запленен от футбола и играе по цял ден навън с приятелите си. Остава до последно заклет фен на "Милан" и влюбен в европейската страна.

"Прекарах голяма част от детството си в Италия и тя наистина остана в сърцето ми - казва Коби. - Обичам Сицилия и Милано. Всеки път, когато съм там, усещането е невероятно. Мисля си, че ако семейството ми бе останало да живее в страната по-дълго време,

днес щях да

съм футболист

Всъщност със сигурност щях да съм футболист."

Съдбата му обаче е преплетена с баскетбола и едва 17-годишен той вече е в НБА. Рекордът за най-млад играч е само първият, който ще разбие, за да напише своята история.

Дългогодишният треньор Байрън Скот си спомня, че намерил 18-годишната надежда да стреля сам към коша в празен салон два часа преди тренировка.

"Излизам на терена и поглеждам, а там е Коби Брайънт, който стреля в тъмното - казва Скот. - Стоях там вероятно около 10 секунди и си казах: "Това дете ще бъде страхотен играч!"

С бързата слава идват и проблемите. Привържениците на "Лос Анджелис Лейкърс" имат нова звезда, но Коби все още не е любимец. Те са свикнали техният герой да бъде Шакил О'Нийл и според мнозина именно изгряващият Коби е допринесъл за прогонването му. Той не искал да дели славата с никого, а целта му била да получи получи максимално щедър дългосрочен договор. Стига се дотам, да го обвиняват, че е "проклятието" за отбора. Особено когато "Лейкърс" губи мачове, в които гардът вкарва по 30, 40 или повече точки. Спортни журналисти отвъд Океана пишат анализи, в които посочват, че проблемите на тима идват от "егоцентризма на самия Брайънт, който се опитва сам да победи съперника и не дава голям шанс за изява на съотборниците си".

Не след дълго

разклатеният му имидж на самовлюбен играч,

който не се разбира със съотборниците си, е съсипан от грандиозен сексскандал. През 2003 г. Коби е обвинен в изнасилване на 19-годишната рецепционистка на хотел в Колорадо. По думите й това станало в стаята на звездата, но по-късно тя отказва да даде показания. Брайънт твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие, но все пак се извинява за поведението си, ако момичето има различни виждания за инцидента. Въпреки че до съд не се стига, случката се отразява както на брака, така и на кариерата на Коби. Договорите на играча с някои от най-големите рекламодатели в света, които го ползват за свое лице, са прекратени. Журналисти и папараци го следят навсякъде, за да разобличат и други негови любовни похождения.

Съпругата му Ванеса, за която се жени две години преди скандала, застава плътно до него. Изправя се пред медиите и оказва пълна подкрепа на мъжа си с думите, че това е скандал, целящ единствено да го компрометира и няма нищо общо с истината. Вътрешно красавицата трудно преживява случило се. Тя така и не свиква със средата на мъжа си. Стига се дотам, че жените на негови съотборници от "Лейкърс" я наричат "студена кучка" и открито споделят пред журналистката Алисън Самуелс, че доста биха се радвали да информират госпожа Брайънт за неговите любовни похождения. По-късно Ванеса също прави признания, след като подава молба за развод през 2012 г. Макар да имат три деца, тя казва, че с брака им е свършено.

"Това не беше моят свят - откровена е тя. - За мен семейството е най-важно. Не мога да се преструвам, че нещо е наред, когато не е. Ако някой не е щастлив у дома, време е да си отиде и да живее своя живот."

Тези думи като че ли променят нещо в мъжа й. Коби не просто я моли да оттегли молбата за развод, но обещава коренно да се промени. И наистина го прави. След като Ванеса в крайна сметка

решава да

даде втори шанс

на мъжа си,

семейството им става по-сплотено от всякога. Коби прекарва всяка свободна минута с нея и децата, а скандалите около името му започват да избледняват. Извинението на баскетболиста също е впечатляващо и подарява на съпругата си пръстен с осемкаратов диамант на стойност 4 млн. долара.

С напредването на годините играчът на НБА

все повече се отдалечава от спорта,

за да разшири бизнеса си. Още преди да приключи с активната си кариера, Брайънт основава собствена компания, която произвежда спортни напитки. Предприемаческият му нюх работи безпогрешно. Вложените от него 6 млн. долара неусетно набъбват до 200 милиона, след като "Кока Кола" купува бизнеса му.

Коби е човек, който мисли мащабно и решава да се пробва в Китай, където започва успешно да си партнира с гиганта "Алибаба". Суперамбициозен казва, че трябва с нещо да запълни огромната липса в живота си, след като напуска спортната зала. Години наред е правил само това. Тренировки от сутрин до вечер. Плува сутрин в 4, когато съотборниците му спят. След това тренира с часове сам в залата и едва тогава започва да играе с останалите. Именно тази отдаденост на играта е и причината, заради която легендарният Майкъл Джордан допуска единствено Коби да бъде сравняван с него.

"Моето поколение израсна с Джордан - спомня си звездата. - Ако играеш баскетбол, мечтаеш да си като него. Знаеш, че сигурно няма да се случи, но мечтаеш. Разликата е там, че аз не мечтаех. Знаех, че мога да го направя. Ставах, играех, побеждавах и нито за момент не позволих някой да подценява мечтите ми."

Любовта към баскета му носи дори "Оскар". Анимираното филмче, вдъхновено именно от неговата реч "Скъпи баскетбол", му осигури отличието на киногилдията.

По голямата си страст успява да запали и дъщеря си Джиана Мария. Във фаталния ден, 26 януари, Кобе и Джиана тръгват към академията на бившия спортист – "Мамба Академи", която е в Калифорния. Причината е, че втората му дъщеря е част от отбора на баща си и същия ден има важен баскетболен мач. Качват се на хеликоптера, който трябва да ги закара, но лошите метеорологични условия се оказват фатални. В катастрофата загиват Джон Алтобели, главен треньор на местния отбор по бейзбол, съпругата му Кери и дъщеря им Алиса, която била в един и същи отбор с дъщерята на Брайънт.

Според списание "Пийпъл" Коби и съпругата му Ванеса имали договорка никога да не се возят заедно в хеликоптера. Затова Ванеса решава да остане у дома с децата, докато Коби придружава Джиана. Изданието твърди още, че легендата предрича фаталния си край още през 2012 г. в интервю за "Спортс мегазин": "Щастлив съм, че имам Ванеса. Така знам, че ако нещо стане с мен, тя ще се погрижи за децата."

Минути след катастрофата целият спортен свят е съкрушен и мнозина търсят символиката в това, че големият спортист напуска този свят, пътувайки към баскетболната зала.

"Тичах нагоре-надолу по всяко игрище и след всяка топка - казва Коби. - Заради теб. Ти поиска моя хъс, аз ти дадох сърцето си, защото то просто искаше да даде повече. Играх, въпреки потта и всяка болка, не заради предизвикателството, а защото ТИ ме викаше. Направих всичко за теб, защото така става, когато някой те кара да се почувстваш толкова жив, колкото ти ме караше да бъда.

Ти даде на едно 6-годишно момче неговата Езерняшка мечта и поради това ще те обичам винаги..."