Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работници развалят украсата в Пекин, след като празненствата за Китайската нова година бяха отменени.
Работници развалят украсата в Пекин, след като празненствата за Китайската нова година бяха отменени.

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Пролет”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР.

След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в държавата коронавирус, 22-та българи са изявили желание да се евакуират от съображения за сигурност и да се приберат предсрочно у нас.

Групата от около 20 изпълнители и ръководители трябваше за втора година да представи фолклорните ни традиции на Международния карнавал в Пекин, който трябваше да започне в първия ден от Китайската нова година.

"Заради забраната за събиране на много хора на едно място и отмяната на тържествата, стана безпредметно стоенето на нашите изпълнители там. Заради това тази вечер /неделя/ те ще си тръгнат с полет през Истанбул", каза кметът на Петрич Димитър Бръчков, който държи непрекъснато връзка с ръководителите на групата и е категоричен, че няма никакъв риск и опасност за нашите изпълнители. Част от танцьорите са гимназисти, други пък - възрастни. Те са се разходили до Китайската стена, разгледали са и други забележителности. В хотела, където са били настанени, заедно с други поканени частници от Румъния, Гърция, Русия, са си направили концерти.

Миналата година ансамбъл "Пролет" участва в тържествената церемония по откриването в централния парк "Чаоян". Там в продължение на една седмица на различни сцени се изявяват групи от цял свят. И за тази година е било предвидено това, но заради забраната за масови мероприятия, Пекин буквално бил опустял.

Петичката група е тръгнала за Пекин на 22 януари, като по предварителната програма е трябвало да остане до 1 февруари. Домакините от Китай са осигурили самолетни билети за по-ранното прибиране.