Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И тази нощ ще бъда буден.
Някои ще ме попитат:
- Защо ?
Гледах документалния филм за знаменития български артист Георги Парцалев.Изтръпнах като научих и прочетох от показаните документи,че и за него, както за мен, през 1959 година е открито от Държавна сигурност оперативно дело по линия „враждебна интелигенция“.
В моето оперативно дело пише, че то е открито по повод на това, че съм „вражески настроен“ и Държавна сигурност е установишла, че провеждам „вражеска дейност“.
Ето какво е написал пък в своето донесение агент „Самуил" за безсмъртния Георги Парцалев :
„ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ няма открити вражески прояви, обаче в тесен кръг приятели чрез вицове и подмятания издава отрицателното си отношение към Народната власт.


Предвид на гореизложеното и по специално като бивш активен легионер и браник, който понастоящем се движи с врагове, като ЕНЧО БАГАРОВ, НЕЙЧО ЙОНОВ обекти на III-то управление ДС и др.
ПОСТАНОВЯВАМ:
Да се вземе на отчетно наблюдателно дело по линия "вражеска интелигенция" лицето ГЕОРГИ ИВАНОВ ПАРЦАЛЕВ по следния
ПЛАН...“
В донесенията на агентите на Държавна сигурност за артиста Георги Парцалев се подчертава, че той е неблагонадежден и „вражески настроен, поради което е изпратен в Трудова повинност.
Аз пък като потомък на възрожденски род,измъчван жестоко от комунистите като „фашистки“, преди да бъда изпратен в Трудова повинност бях в лагера за потомците на „враговете на народната власт“ в Люти Дол, Врачанско.
...
Как да заспя,приятели, като филмът, който гледах събуди отново моите преживявания през годините на жестокия комунистически режим ?
Такава съдба като нашата с Георги Парцалев имаха толкова много изтъкнати наши просветни,научни и културни дейци,свещеници, елитни професионалисти и държавни ръководители, за които съвсем малко се вече знае ?

От фейсбук