Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин не смята за уместно да експериментира с формата на управление в Русия и с прехода от президентска към парламентарна република. Той заяви това в сряда, 22 януари, на среща с представители на обществеността в региона на Липецк, предаде ТАСС.

Държавният глава отбеляза, че парламентарните републики са разпространени в света, особено в Европа, но има и други примери. Германия е парламентарна република, а Франция - президентска; една от най-големите държави в света - Индия - е парламентарна страна, а САЩ - президентска държава, заяви Путин.

"Възможно ли е това (парламентарна република) при нас? Теоретично е възможно. Препоръчително ли е или не? Всеки има собствено мнение по този въпрос. Мисля, че не", каза Путин. "По-добре да не експериментираме", добави той, отбелязвайки, че парламентарната форма на управление в някои случаи днес "се проваля". Според Путин, за Русия с нейната огромна територия, с верско многообразие, с голям брой нации, народи и националности, "все още се нуждаят от силна президентска власт", коментира президентът на Русия.

Държавният глава обясни, че за да функционира нормално парламентарната форма на управление, политическата структура в страната трябва "да расте отдавна", както е в Европа, където някои партии съществуват от векове. "А у нас, по правило партията е свързана с конкретен човек. Най-яркият пример е Владимир Жириновски. Има Жириновски - има ЛДПР, няма Жириновски - ...", отбеляза Путин, като нарече самата либерална идея добра, но се усъмни дали партията може "да функционира без лидера си".

Говорейки за провалите в парламентарната форма на управление, държавният глава обърна внимание на факта, че в някои страни "те не могат да съставят правителство за половин година". "Представете си, ако Русия живее без правителство шест месеца? Катастрофа! Повярвайте ми, това е просто невъзможно. Това е огромна вреда за държавата", категоричен е Путин. В други случаи, за да съставят правителство, страните се споразумяват за коалиции въпреки противоположни виждания относно инструментите за постигане на цели, коментира руският президент.

"На практика самите западни експерти, понякога ги чета, казват, че парламентаризмът в известна степен преминава през криза и мислят за това как той да се съживи, как да му придадат ново качество, как да се направи тази система по-ефективна", заключи руският лидер, цитиран от ТАСС.