Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпросът, който всички наблюдатели си задават, е как Владимир Путин ще се откаже от властта, когато изтече мандатът му през 2024 г., без да я губи.

На 16 януари той назначи за премиер на Руската федерация 54-годишния технократ Михаил Мишустин, доктор по икономика, който през последните десет години ръководи Федералната данъчна служба, но е малко известен на широката общественост. За първи път от дълго време кандидатура за този пост в руската Дума бе гласувана без нито един глас "против", с 383 гласа "за" и 41 въздържали се.

Очаквано, Мишустин предварително

Михаил Мишустин
Михаил Мишустин
получи подкрепата на управляващата партия "Единна Русия", както и на "Справедлива Русия". Владимир Жириновски и членовете на неговата партия подкрепиха предложението на Кремъл. Комунистите на Генадий Зюганов, които преди гласуваха "против" Дмитрий Медведев, зададоха на Мишустин 12 въпроса и останаха доволни от отговорите.

В разговор с депутатите Мишустин заяви, че

се противопоставя

на намаляването

на данъците

и подкрепя помощта за най-бедните граждани на Русия през следващите две години. Новият премиер помоли и.д. министри в оставка да се фокусират върху изпълнението на посланието на президента и заяви, че в скоро време ще съобщи състава на руското правителство.

Според някои наблюдатели в него ще запазят местата си успешните силови министри – на отбраната, на външните и на вътрешните работи и ще загубят постовете си всички министри от кабинета "Медведев", които носят негативите за несправянето със социалната тежест за най-бедните и провалената пенсионна реформа.

В деня, в който Путин изпрати в историята правителството на непопулярния в обществото Дмитрий Медведев, той обяви и началото на голяма конституционна реформа. В предложенията на руския президент за изменение на Конституцията, което се очаква да отслаби правомощията на президента, мнозина видяха маневра, чрез която той да остане начело на държавното кормило след края на президентския си мандат през 2024 година.

Оставката на правителството бе неочаквана за Медведев,

тъй като ден преди това неговият говорител обяви събитията, в които предстои да участва в следващите десетина дни. Всички проучвания на общественото мнение показват спад в рейтинга на правителството и на премиера Медведев, което според анализатори е свързано с понижаването на жизнения стандарт на гражданите.

Особено недоволни са пенсионерите, а те са най-активната част от избирателите в Русия. Също така не е тайна, че според официалната статистика в Русия около 20 милиона граждани живеят под прага на бедността с месечен доход под 150 евро. По мнението на някои журналисти с разпускането на правителството Путин спасява и своя рейтинг.

"Единна Русия", която има мнозинство в парламента и държи редица ключови постове, дължи позициите си във властта на личността Путин. И тъй като стандартът на живот продължи да пада, рейтингът на Путин, който преди избирането му за президент обеща на хората си по-добър живот, също може да бъде намален, пише в. "Вечерни новости".

Путин има причина за недоволство от Медведев и заради непремереното му изказване по време на първото му посещение в Крим, когато посъветва пенсионерите да се "държат", защото "няма пари" за повишаване на пенсиите, с което провокира силно възмущение.

Миналия четвъртък държавният глава отбеляза, че осъвременяването на пенсиите трябва да бъде заложено в конституцията и че всеки премиер трябва да има това предвид. Писателят Мишел Елчанинов, автор на книгата "В главата на Владимир Путин", твърди пред "Паризиен", че политическите промени са били безусловно необходими.

Медведев също така е обвиняван от лидера на опозицията Навални и в голяма корупция, той е дискредитиран пред обществото, а руснаците плащат за величието на Русия на световната сцена с бедност и лошо състояние на образованието и инфраструктурата. Но в момента промените служат по-скоро на интересите на държавния глава. Чрез обявената от Путин конституционна реформа ще се постигне нов баланс на силите и президентският пост ще бъде с по-малко правомощия, под контрола на други институции, прогнозира Мишел Елчанинов.

Според германския писател и публицист от руски произход Владимир Каминер, цитиран от германския в."Билд", в създадената лично от президента

работна група

за предстоящите конституционни

промени

наред с експертите участват писател патриот, състезателка по фигурно пързаляне, жена-космонавт, театрален режисьор и сърдечен хирург. Екипът няма компетентност в областта на руското право и в крайна сметка става дума за игра, в която ръката, която движи топката, остава същата.

Ясно е, че започващите големи реформи, които бяха изстреляни в традиционното послание на Путин към Федералното събрание, са замислени отдавна.

Възможно е те да подготвят оставането на власт на Путин, който управлява страната в продължение на 20 години.

След като пое властта от президента Борис Елцин на 1 януари 2000 г., Путин консолидира руската държава и засили т. нар. вертикално управление. Властта се концентрира в Кремъл и започна премахване на конкуриращите центрове на власт. През 2008 г. Путин трябваше да напусне Кремъл за четири години, за да се подчини на текста на конституцията.

Днес той има същия проблем като през 2008 г., тъй като четвъртият му президентски мандат приключва през 2024 г. Но както не можете да влезете два пъти в една и съща река, така и сегашната ситуация е различна от предишната, посочва сп."Шпигел". Путин се опитва за втори път в историята да подготви оставката си на президент, но този път, като

се откаже от властта, без да я губи

Той няма желание отново да се справя с въпросите на икономическата политика като министър-председател, а да ръководи външната политика. Новата инициатива на Путин е по-сложна от директната размяна на длъжности, която стана преди президентските избори през 2012 г. с Дмитрий Медведев.

След тази маневра, когато Путин предаде премиерското кресло на Медведев в замяна на президентството, избухнаха най-големите антиправителствени протести по време на управлението му, припомня "Шпигел". Сега е нормално да се измени руската конституция така, че Руската федерация да се справи без Путин на върха и в същото време да има гаранция, че самият той има влияние и е в безопасност, пише изданието.

Путин не обяви конституционна реформа с ясни цели, а по-скоро хоризонт за различни мерки. Очаква се ограничаване на правомощията на региони и общини, тоест по-нататъшно разширяване на вертикалата на властта и увеличаване на максималния контрол.

По време на речта си пред Федералното събрание той предложи по-конкретно да засилят правомощията на Държавния съвет. Значението на този в момента декоративен орган, съставен от висши служители и губернатори, трябва да се засили и статутът му да бъде уреден в променената конституция.

Предположението на някои анализатори е, че Путин вижда бъдещето си в този Държавен съвет, а други смятат, че Съветът за сигурност може да се превърне в новото му убежище.

Президентът, който няма да може да се кандидатира за същия пост отново през 2024 г., тъй като са позволени само два поредни президентски мандата, може да поеме контрола върху някоя от тези институции и да получи лостове за управление, каквито иска, в това число и да остане на власт до живот.

За да предотврати усложнения, Кремъл избра

обичайния подход: максимална завеса

Руснаците нямат възможност да влияят върху процеса на пренаписване на Конституцията. Те ще могат да одобрят проекта само в края на процеса на референдум, чийто резултат е почти ясен. Путин не даде яснота за себе си и това каква функция ще заема след 2024 г.

Единственото, което знаят със сигурност, е, че времето на "преход във властта" е започнало и че ще има още една фигура начело. През 2008 г. Путин изготви конституция, предлагаща няколко вратички, за да остане на власт. Тогава той до последния момент

не каза кого мисли да обяви за свой наследник,

така е и сега. Имаше много спекулации дали това ще бъде Антон Силуанов, вицепремиер и министър на финансите от 2018 г.

Той изглежда беше предопределен за ролята на нова изкупителна жертва пред обикновените руснаци. Или Алексей Кудрин, бивш финансов министър и ръководител на Сметната палата. Като един от най-либералните представители на елита, близък до Путин, той силно се застъпва за структурни реформи. Някои анализатори смятат, че за Медведев времето все още не е свършило и той ще заеме позиция в Съвета за сигурност.

В очите на руснаците министърът на отбраната Сергей Шойгу вероятно би бил най-добрият избор. Но Путин надмина всички очаквания. Вместо ярък политик като Кудрин, Путин избра ново лице, неподправен човек, който е по-вероятно да бъде отъждествен със стремеж за осъществяване на целите на Путин. Мишустин е смятан за

лоялен технократ, който макар да поддържа контакт

с либерали като Кудрин, участващи в системата на Путин, не притежава тяхната воля", посочва "Ди Велт". Ръководената от него доскоро данъчна институция се смята за една от най-иновативните по отношение на технологиите сред държавните органи в Русия и е призната за напреднала дори на международно ниво.

Компютризацията на руската данъчна служба направи работата й много по-ефективна и е от полза не само за предприятията, но и за обикновените граждани, които могат да плащат данъци чрез интернет вече няколко години. Мишустин успя да оптимизира данъчното облагане:

укриването на данъци в Русия

стана по-трудно

не само за фирмите, но и за физическите лица.

Значи ли назначаването на Мишустин, че Путин вече е взел решение за своя наследник като президент? Това не изглежда особено вероятно.

Московските наблюдатели са по-склонни да си спомнят за Михаил Фрадков, който беше премиер технократ без политически профил. В периода от 2004 до 2007 г. дипломатът заемаше мястото на Путин като министър-председател, преди самият днешен шеф на Кремъл да го поеме. Както Фрадков преди, Мишустин ще държи Путин да контролира политиката на прехода, преди шефът на Кремъл да вземе решение за реалния си наследник, смята "Ди Велт".

С назначаването на Михаил Мишустин на поста премиер и нововъведенията, които той очерта, Путин създава нова система и баланс в руската политика. Според Алексей Кудрин, Мишустин е лидер, който разбира ситуацията в бизнеса и умее да балансира между интересите на бизнеса и държавата.

Повечето анализатори виждат предложените промени и оставката на Медведев като подготовка за 2024 г. Дотогава, според западни медии, ще трябва да се намалят правомощията на президента - най-важното от предложенията, които Путин направи по време на своето послание до Федералното събрание, е именно

да се намалят правомощията

на президента

Предложенията на Путин, които ще бъдат подложени на всенародно допитване, ще му дадат възможност да заеме поста министър-председател след 2024 г. или поста председател на Държавния съвет, който ще стане по-силен от президентския. Световните агенции отбелязват два важни резултата, които предстоят: Русия вероятно ще се сбогува с президента Путин през 2024 г. и второ, Путин със сигурност няма да напусне политиката.

Четете още:

Путин предложи данъчния шеф Мишустин за премиер

Бизнесът на Людмила Путина