Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районният прокурор Борислав Ковачки, началникът на Първо РУ Петър Зашев и шефът на отдел "Разследнаве" в ОД на МВР Спаска Карадакова /от ляво на дясно/ съобщават подробности около обира на митницата.
Районният прокурор Борислав Ковачки, началникът на Първо РУ Петър Зашев и шефът на отдел "Разследнаве" в ОД на МВР Спаска Карадакова /от ляво на дясно/ съобщават подробности около обира на митницата.

Различна валута на обща стойност 230 хил. лв. е открадната от митницата в Благоевград, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки.

Наглият обир стана в нощта срещу събота. Бандитите са прескочили оградата, качили са се по гаражна стълба до третия етаж и оттам са влезли в административната сграда през отворен прозорец. Стигнали са до помещение, в което се съхраняват веществени доказателства по различни административни производства за митнически нарушения. С ъглошлаф разрязали три каси. Парите, които са взели са евро, кувейтски долари, както и неизползваните вече гръцки драхми и германски марки. Имало и 10 хил. фалшиви долара, уточни прокурор Ковачки. Откраднати са и над 20 кг накити, като част от тях са сребърни, а други - от легирана стомана, която е много по-евтина, но вероятно крадците не са знаели това и са мъкнали тежките торби с евтини накити. Торбите, с които са пренасяли бижутата обаче са се скъсали и по целия двор следователи откриха изпуснати разхвърляни пръстени, синджирчета, обеци и др. Документи не са изчезнали.

"Най-вероятно крадците са били трима. Пуснали са водата от всички чешми в сградата, запушили са сифоните. Така 10 часа водата се е изливала, наводнени са всички етажи, има нанесени сериозни материални щети", допълни Ковачки.

Митницата се охранява със СОТ. Системата се е задействала 4 пъти през същата нощ. Първият път сигналът е подаден в 23,35 ч. Тогава охранителите са пристигнали на място, но са се върнали и са докладвали, че няма нарушение. След това още три пъти са се отзовавали на задействана аларма и три пъти са се връщали пак с обяснението, че "няма нищо".

Камери в района са записали част от действията на крадците и записите се анализират, като има ериозно информация на тях, тя е годна и ще е в полза на разследването. От тях става ясно, че бандитите са "работили" 2 часа на спокойствие. Едва в събота сутринта, около 8,30 ч, при обход на района, охранители видели разпръснатите бижута в двора и подали сигнал.

"Тепърва ще се изяснява защо са държани и натрупани толкова време веществени доказателства там. Проверява се и дейността на охранителите, дали действията им са били адекватни. Имаме изградена водеща версия за кражбата", каза началникът на Първо РУ Петър Зашев.

Разследващите са категорични, че крадците са имали помощник "от вътре". Предполага се, че това е бивш митничар, който иска да си отмъсти за освобождаването му от работа.