Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди Елвис и "Бийтълс" беше Синатра. Син на сицилиански имигранти, роден в Ню Джърси, Франсис (Франк) Албърт Синатра решава, че ще стане музикант, още от ранна детска възраст. Но пътят му към върха и женските сърца никак не е лесен.

Никой не идва на изпълненията му в местните барове, никой не проявява интерес към него. До случайната поява на Хари Джеймс, заедно с когото Синатра прави първите си записи, един от които е All or Nothing At All. И Франк Синатра се изстрелва, превръща се в икона.

Преследват го жени, влюбени в искрящите му сини очи, прави 240 албума, 2500 песни, става актьор и печели "Оскар" за играта си в "Оттук до вечността". Франк Синатра става легенда. Или поне такава е официалната история. Всъщност кариерата на Синатра се изстрелва светкавично, но не благодарение на невероятния меден глас или обаятелните сини очи. Случва се така, че Франк просто се запознава с правилните хора в правилното време. За връзките му с мафията се говори много, но дискретно. Никой не се захваща да потвърди очевидното, докато Тина, собствената му дъщеря, сама не заяви пред света, че певческата му кариера от самия си старт е била свързана именно с мафията. И ето каква е истинската история...

В средата на 30-те Франк Синатра често обикаля клубовете в търсене на късмета си. Тогава той е никому непознат музикант като стотици други амбициозни таланти, актьори и певци, които търсят своето място на голямата сцена на Америка. Именно във времето, когато е било изключително трудно да се превърнеш в звезда, започва танцът на Синатра с мафията

Тогава той се среща с Уили Морети, човека, който помага на Франсис да стане Франк, а не Хари Джеймс.

Двамата стават приятели покрай първата жена на певеца Нанси, която била братовчедка на един от мъжете в бандата на Морети - Джон Борбато.

Морети помага на Синатра, като организира няколко събития в Ню Джърси. В замяна иска част от печалбата му. До 1941 г. името на Франк Синатра е известно на по-голямата част от САЩ, а той е на път да подпише доходоносен договор с национален промоутър. Единственото, което го спира, е съществуването на друг подобен документ. Година по-рано Томи Дорси кани таланта да стане част от групата му и подписва договор с него, когато обаче Франк иска да си тръгне, той не го пуска. С помощта на добрия си, стар приятел Морети, който тика пистолет в гърлото на Томи, договорът бързо изтича и Синатра е свободен да започне самостоятелната си кариера. 10 години по-късно покровителят му е поръчан и убит от Коза ностра.

Но връзките на Синатра с мафията не се изчерпват само с Уили Морети и не свършват с неговото ликвидиране. Доколко Гласът, както е прякорът на Синатра, е бил част от мафията или просто е използвал влиянието й, за да изпълни "американската мечта" на един имигрант, не е ясно. Известно е само, че Франк е бил добър приятел с Лъки Лучано, Бъгзи Сийгъл, братя Капоне и Сам Джанкана. Близки до него разказват, че той е изпитвал много повече от възхищение и принадлежност към тези мъже. Франк Синатра ги е обожествевял, така, както малко дете обожествява каубоите или войниците. Страстта му към мафията била дълбока, истинска и нещастна.

През 1946 г. Синатра най-често е свързван с Чарлз Фичети. Бил е и добър приятел с неговия брат Джоузеф, който притежавал хотел в Маями. Те често организирали за Франк участия, в замяна на които той вършел услуги. Какви, не се знае, но Гласът често е обвиняван в пране на пари и съдействие на наркобизнеса. Именно братята Фичети са онези, които запознават музиканта с Лъки Лучано. Двамата не крият последвалото приятелство. След като Лучано е депортиран обратно в Италия, Франк Синатра го посещава няколко пъти. Дори пее на коледното му парти. Твърди се, че лидерът на хаванската мафия е причината за популяризирането на Синатра в горещата страна.

Година по-късно голяма, тайна мафиотска конференция се състои в хотел "Национал" в Куба. Същия ден Гласът слиза от самолета точно на летището в Куба и връчва на Лучано, куфарче пълно с 2 милиона долара в брой. Според самопризнанията на един от присъстващите на тайното събитие всички са носели пари на мафиота: "Италианците сред нас бяха много горди с Франк. Те казваха, че са вложили големи суми пари, за да му помогнат с кариерата още откакто е бил в групата на Томи Дорси.

Лъки Лучано беше любител на пеенето на Франк.

Франки долетя в Хавана с братята Фичети, с които той беше голям приятел, но, разбира се, нашата среща нямаше нищо общо с неговото пеене. Всеки донесе пликове с пари за Лучано, но по-важно е, че така затвърдиха верността си към него."

Предаността си към Лучано Синатра затвърждава и със златно цигаре, на което блестяло посланието "На скъпия ми другар Лъки Лучано от приятеля му Франк Синатра". Полицията открива дара, доката претърсва дома на мафиота.

Лъки не е единственият, който е получил подарък в знак на вярност от Синатра. На ръката на Сам Джанкана, познат още като Моно, стоял сапфирен пръстен, даден му от певеца. Тяхното приятелство също не остава скрито. Много хора, които по някакъв начин са имали спорове с Гласът, по-късно са се оплаквали, че са били заплашвани от главорезите на Джанкана. Синатра дори станал собственик на казиното Cal-Neva Lodge като подставено лице на Сам.

Мафиотът от своя страна използвал Франк Синатра заради връзките му със семейство Кенеди. През 1962 г., Сам се съгласява да помогне на Джон Кенеди да бъде избран за президент, стига федералните да оставят мафията на спокойствие. Синатра по това време служи като медиатор между двете страни. Докато Джанкана организира купуването на гласове, братът на бъдещия президент - Робърт Кенеди, се отказва от споразумението и започва разследване срещу мафиота.

Сам Джанкана се разгневил, а близкият до него Джони Фармоза му предложил да отмъсти, като убие Синатра. Това щяло да бъде урок за всички в Холивуд, които си мислели, че можело да им се размине. Но Моно отказал. Животът на музиканта бил пощаден само заради слабостта на Джанкана към гласа му.

И макар повечето случаи да са свързани с хора от италианската мафия, се оказва, че Франк Синатра е имал допир и до лидера на колумбийския картел. Не кой да е, а самият Пабло Ескобар.

Братът на Пабло - Роберто Ескобар, разказва как една вечер през 80-те по време на посещение на наркобарона в Лас Вегас те вечеряли с легендарния певец. Когато Пабло се похвалил, че на следващия ден заедно с Роберто ще си направят разходка с хеликоптер, Синатра изявил желание да се присъедини. Така се превърнал в техен личен гид, показвайки им всички по-важни забележителности в продължение на час и половина. Оказва се, че Гласът не е знаел кои са новите му приятели или поне така се твърди. Години по-късно, когато федералните тръгнали по петите на Ескобар, а снимката му била по всички новини, Синатра се обадил на човека, който го запознал с Пабло: "Гледах телевизия и се чудя... това същият Пабло Ескобар, когото срещнахме във Вегас, ли е?"