Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е складът в Плевен, където бяха намерени 9 хиляди тона отпадъци.
Това е складът в Плевен, където бяха намерени 9 хиляди тона отпадъци.

Част от отпадъците са намерени в Плевен по Нова година, главният прокурор нареди на МВР и ДАНС да влязат и в старите мини, за да търсят опасни

Заместник на Нено Димов в Министерството на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хил. тона отпадъци от Италия до България. Това става ясно от съобщение на прокуратурата в четвъртък. Решението е от 6 декември 2019 г. Зам.-министърът е бил оправомощен от вече арестувания си шеф.

Част от тези боклуци са намерени на площадката в Плевен на Нова година. Тогава разследващите действаха по сигнал и намериха 9 хил. тона отпадъци в склад и двор в индустриалната зона на града. Оказа се, че много от балите са скъсани, а съдържанието им - разпиляно. Вече е ясно, че фирмата, стопанисвала площадката, не е имала съоръжения за отработването им, на обекта няма вода и работници по трудов договор.

Предполага се, че това е било само временна спирка за тоновете италиански отпадъци, които е трябвало да се изгорят. Тогава разследващите изпратиха и запитване до Италия, за да стане ясно дали тези отпадъци са от партидата, която карабинерите задържаха във влакова композиция, пътували за България.

Главният прокурор Иван Гешев е сезирал министъра на околната среда и водите по случая. Поискал е възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, защото е незаконосъобразно. Тримата заместници на Нено Димов са Атанаска Николова, Красимир Живков и Николай Кънчев. От прокуратурата отказват да посочат кой от тях е подписал разрешението. Проверка на “24 часа” показа, че ресорният зам.-министър, който отговаря за отпадъците, е Николай Кънчев. Освен това и той е от квотата на Обединени патриоти, както и Нено Димов. 

Иван Гешев
Иван Гешев

“В МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз на отпадък с жп транспорт от Италия за България. Нямаме информация дали е предназначен за България. Италия не ни е уведомила нищо”, каза Нено Димов в парламента в отговор на въпрос от опозицията на 18 декември. Сега обаче прокуратурата се позовава на документ, издаден 12 дни по-рано от негов заместник.

Заради нарушението при издаването на документа Иван Гешев е възложил на Върховната административна прокуратура да сезира новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, за да извърши проверка по случая и да поправи грешката на предшественика си. В четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди до другата седмица да се подготви мораториум за вноса и износа на боклук в страната, докато не е сигурно, че всичко е изрядно. По-рано през деня главният прокурор нареди на МВР и ДАНС да направят още по-голяма проверка, свързана с отпадъците. От 6 януари започна разследване на всички фирми, които внасят, съхраняват и горят боклуци. От днес проверката се разширява и за отпадъците, които се съхраняват в зоните на всички мини, които вече не се експлоатират. МВР и ДАНС трябва да установят колко са те, къде се намират и да съберат данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор. Трябва да се разкрие и произходът на боклуците, които се съхраняват там, включително и дали са били предмет на трансграничен превоз. Ако се получат данни за извършени престъпления, прокуратурата ще води наказателни дела срещу виновните.