Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рос Крозие
Рос Крозие

Агент на ЦРУ се инфилтрирал в най-близкото обкръжение на Фидел Кастро и Че Гевара в момент, когато все още са в нелегалност и преди революцията. Това показват наскоро разсекретени документи, цитирани от "Ю Ес Ей тудей".

Ролята на Рос Крозие е оценена подобаващо чак сега. Благодарение на обучената и ръководена от него група САЩ научават, че СССР тайно е изградил стартови площадки за съветски ядрени ракети на Острова на свободата, които ще предизвикат по-късно прословутата Карибска криза.

Впоследствие същите агенти докладват, че Съветският съюз и Куба не само не са ги демонтирали, както съобщава Никита Хрушчов, но са ги скрили в пещери.

В състава на същата организация, но

след пенсионирането на Крозие се включва убиецът

на Кенеди Лий

Харви Осуалд.

Това е само три месеца преди да застреля президента през 1963 г.

Шпионинът е използвал множество псевдоними по време на работата си за ЦРУ - Хуманоид, Хидропатик, Артур Дж. Веявада, Харолд Р. Ноймеър, Г-н Викс, Роджър Фокс, Джеймс Федер.

През Втората световна война служил като разузнавач във военновъздушните сили и като специалист по операциите в района на Китай и Мианмар, както и в Панама.

Някъде в латиноамериканската страна се запознал с бъдещата си жена, която е от Коста Рика. Аржентина Кордеро се омъжила за него през декември 1945 г., а три години по-късно и двамата започнали да работят за новооткритото ЦРУ.

В собственоръчно направено описание в досието, с което постъпил на служба, Рос Крозие пише, че

има счупен и изкривен наляво нос,

че е висок около 190 см и тежи около 80 кг. Изглеждал младолик. Говорел и четял на испански като на роден език. Можел да мине за латиноамериканец. Това е картонът, с който е записан и одобрен от шефа на ЦРУ за северното полукълбо през 1958 г.

Роденият в Дикалб, Илинойс, агент се славел като експерт в морзовата азбука,

можел да изпрати до 16 думи в минута,

показал и почтеност, честност, умение за разузнаване и да използва източници, пише в досието му в агенцията. Силната му страна в тези ранни години била да се инфилтрира в комунистически групи в Централна Америка и в Куба.

"Аз въобще не подозирах с какво се е занимавал", казва дъщеря му Лилиам Крозие Муур. Мислела, че баща й работи в "Зенитна електроника" - прикритието на офиса на управлението в Маями, където Рос Крозие протича голяма част от кариерата му.

Агентът инсталирал тайна тъмна стая в дома си в Коста Рика, за да прави снимки за ЦРУ. В Гватемала той успял да прокара информация по радиото, с която изплашил президента социалист.

През 1954 г. в Куба започват политически бунтове срещу диктатора Фулхенсио Батиста, поддържан от САЩ, и Крозие е изпратен там. В прикритието си като студент в университета в Хавана попада в епицентъра на събитията.

По онова време Куба е една от най-развитите страни в Латинска Америка заради американските инвестиции и многобройните туристи, очаровани от колониалния испански стил, множеството хотели и казина.

Рос събира информатори и агенти сред младежите, когато те формират движение срещу Батиста. Студентът по право Фидел Кастро бързо се превръща в един от най-големите врагове на диктатора. Президентът използва всички средства срещу противника, като дори

обявява, че Кастро е ликвидиран в засада.

В тази обстановка жената и дъщерята на Крозие попадат на местопрестъпление, в което охранител е застрелян пред търговски център. Когато колата, от която стрелят, отминава, Аржентина Крозие и 5-годишната й дъщеря Лилиам излизат от мола точно тогава и виждат полумъртвия бодигард. Двете стават свидетели как мъжът с последни сили написва със собствената си кръв на тротоара: "Да живее Фидел".

Малко след това силите на Батиста убиват и един от агентите на Крозие. ЦРУ започва да се притеснява за сигурността на своя човек и му нарежда да се евакуира в Коста Рика на 15 февруари 1957 г.

Хаосът в Куба продължава да ескалира, когато по новините съобщават, че всъщност Кастро е жив. Снимка и интервю в "Ню Йорк таймс" го доказват. Команданте е оцелял в засадата заедно с брат си Раул, Че Гевара и още 15 други техни съмишленици.

Три седмици по-късно студент взривява президентския дворец, но не успява да убие Батиста. В този момент ЦРУ дава картбланш на Крозие да се върне в Хавана. Университетът е затворен и

той се нуждае от ново прикритие в бунтовната Куба.

Превръщат го в представител на измислена фирма за икономически проучвания - Институт за обществени изследвания. Агентът на ЦРУ използва истинското си име и измислен адрес в Далас, за да напечата свои визитки.

През годините е имал и други прикрития - като фотограф на свободна практика и като писател. Пише с истинското си име в сп. "Бойскаут", "Бойс лайф" и в кубинското сп. "Бохемия".

Ключово за него е запознанството му с провинциален лидер от нелегалното движение "26 юли" на Фидел Кастро. Чрез него получил достъп до тайната щабквартира на Команданте на другия край на острова край селцето Ла Плата.

Фидел Кастро и Че Гевара
Фидел Кастро и Че Гевара

През март 1958 г. Крозие прекарал две седмици там заедно с Фидел Кастро и Че Гевара и дори им направил снимки. Някои съвременници свидетелстват, че е подготвял убийството на Кастро, но няма доказателства за това. Американец твърди, че думите на агента били: "Чакам с нетърпение да ми наредят да се прицеля в набелязаната цел".

В разсекретените документи описал, че в тайната щаб-квартира се сблъскал със силни антиамерикански настроения. Но това не попречило на Кастро да се зарадва на офертата, която му предлага Крозие -

да достави хеликоптер от САЩ срещу 25 000 долара.

Излязъл с легендата, че има познат, който може да го прекара нелегално. Двамата обсъдили тази възможност в 15-минутен разговор на испански, описан в рапорта на агента.

Говорили и за заплатата на пилота американец. Въпреки недоверието си към САЩ Команданте много харесал идеята.

Две години по-късно Крозие изразил в паметна записка съжаление пред своя наблюдаващ офицер от ЦРУ, че агенцията не е довела сделката докрай. Хеликоптерът заедно с пилота шпионин биха дали постоянен достъп на агенцията до най-близкия кръг около Кастро.

Но ръководството й не последвало съветите на Рос Крозие.

Крозие е привикан за разпит във Вашингтон в хотел "Дюпон плаза". По-късно получава похвала в писмо от втория в йерархията на ЦРУ. Номиниран е за звезда в разузнаването и получава $300 бонус. ЦРУ разрешава снимките му да бъдат продадени на вестниците. Те са публикувани.

“Таймс” пуска три от снимките му от тайното скривалище на Кастро и Че Гевара,

като са подписани с истинското име на Рос Крозие. Едната показва как бунтовниците разглеждат пушка и е на първа страница. Това изправя агента пред риск и затова той трябва да напусне Куба.

Междувременно през 1959 г. Команданте сваля Батиста, а на следващата година се съюзява със СССР. През 1961 г. САЩ се опитват да се разправят с Фидел Кастро чрез акцията в Залива на свинете, но случилото се там само затвърждава властта му и връзките със Съветския съюз.

В това време хиляди кубинци бягат от революцията в Маями. ЦРУ изпраща Крозие за наставник на избраните измежду тях за агенти. Представен им е с името Роджър Фокс. Според плана на президента Айзенхауер емигрантите трябвало да се върнат тайно на острова и да подпомогнат отвътре военните сили на САЩ, които да нападнат отвън. Крозие пише в рапортите си, че това е било необмислена идея, защото кубинците, които обучавал,

били прекалено самонадеяни и провалът бил очакван

Въпреки това той се заел със задачата си, научил ги да стрелят и да пишат тайни съобщения. Използвал техниката на заливането им с лимонов сок. Един от агентите на Крозие - Хосе Антонио Лануса, си спомня как ги е обучил да хвърлят експлозиви в мотел в Маями в известния квартал "Малката Хавана".

Според неговите свидетелства контингентът се прехвърлил в Куба на три групи. Лануса бил в лодката, с която цели 8 часа пътувал и Крозие. Кубинецът попитал кога САЩ ще нападнат Острова на свободата.

"Няма да е преди септември", отговорил агентът на ЦРУ. В екипажа влизал бъдещият участник в аферата "Уотъргейт" Роландо Еухенио Мартинес.

Инвазията обаче била насрочена доста по-рано - за 17 април. Кубинците, които трябвало да се включат в акцията, не получили никакво предупреждение и не могли изобщо нищо да направят. Трябвало да се крият.

ЦРУ предложило на Джон Кенеди да им се гласува доверие, но наскоро избраният президент се въздържал от решение.

Хосе Антонио Лануса успял да избяга, скачайки през оградата в американската военноморска база в залива Гуантанамо Бей.

Около полунощ на 24 август 1962 г. група, водена от друг агент на Рос Крозие - Хуан Мануел Салват, взривил хотел на плажа в Хавана с 20-милиметрово оръдие.

Контрареволюционерът казва пред "Ю Ес Ей тудей", че са смятали, че там има съветски шпиони. Подозирали, че и Кастро е бил в него. Но никого не убиват. Крозие скастря Салват, че е действал без разрешение.

Но групата от кубинци била твърде емоционална и искала да се бори по-агресивно с Кастро. Най-нетърпелив бил лидерът на движението, който е

един от подчинените на Крозие - Луис Фернандес Роча.

Той проникнал в средите на привържениците на Команданте и разбрал, че СССР е изградил стартови площадки за ядрени ракети на острова. Оттам много лесно можело да бъдат изстреляни срещу САЩ.

Снимка на площадките за съветски ядрени ракети в Куба
Снимка на площадките за съветски ядрени ракети в Куба

На 22 октомври 1962 г. президентът Кенеди получава снимково доказателство за ядрените ракети. В телевизионно обръщение той говори за заплахата и твърди, че страната му ще тръгне на война, ако не бъдат върнати обратно.

ЦРУ попитало своите кубински агенти дали могат

да посочат целите на ядрените ракети.

Фернандес Роча се колебае. Въоръжените патрули са увеличени, рискът е голям, отговаря той.

6 дни след обръщението на Кенеди

Джон Кенеди предупреждава СССР да демонтира площадките, но научава, че кубинците просто са ги скрили от групата на Рос Крозие.
Джон Кенеди предупреждава СССР да демонтира площадките, но научава, че кубинците просто са ги скрили от групата на Рос Крозие.
съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани. Кубинците твърдят, че всичко е чисто, но Роча научава, че вместо да бъдат демонтирани, инсталациите са скрити в пещери.

Кенеди нарежда всичко да се провери. Така Фернандес Рока и останалите се озовават в ЦРУ, където ръководителят на секретните операции очертава нов план. Тогава заменя Крозие с един от най-тайнствените шпиони - Джордж Йоанидис.

От документите става ясно, че причината за рокадата е не че той просто е приближен на ръководството на агенцията, а че Рос Крозие се е пропил и не може да се справи с проблема с алкохола.

Агентът е пенсиониран през 1963 г. и започва работа като пощенски инспектор с фалшива биография за предишни работодатели. Крозие умира в забвение през 2000 г., но детайли от работата му в Куба излизат наяве чрез документите чак сега.