Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скот Морисън призна, че не се справя с огнената стихия
Скот Морисън призна, че не се справя с огнената стихия

Още преди Коледа експерти алармират, че са изправени пред бедствие, но Скот Морисън ги успокоява, че всичко е наред

Столът на премиера на Австралия Скот Морисън започна застрашително да се клати, а страната е изправена пред безпрецедентна политическа криза заради бушуващите пожари.

Гневът на обществото расте,


а на протестите ежедневно се събират десетки хиляди граждани, бесни от безхаберието на Морисън, който в разгара на кризата предпочете да замине на почивка в Хавай.

Графиката показва пожарите през годините в Австралия. АВТОР: ЕЛИЦА БЕЛИШКА
Графиката показва пожарите през годините в Австралия. АВТОР: ЕЛИЦА БЕЛИШКА

Част от скандиранията бяха организирани от националната студентска организация Uni Students for Climate Justice, а шествия имаше в 9 града, като само в Сидни се събраха 60 хил. възмутени младежи.

"Бушуващите пожари опустошават различни райони и нашето правителство не прави достатъчно, за да спре стихията - каза 14-годишният Амвросий Хейс. - Институцията на Морисън трябва да действа, преди да е станало твърде късно и преди да достигнем точката, от която няма връщане назад."

Протестиращите носят плакати с надписи

"Коалите не трябва да умират",

"Промяна на системата, а не на климата", като мишената на целия този гняв е Скот Морисън.

За да умилостиви австралийците, през последните седмици министър-председателят посети жители от щатите Нов Южен Уелс и Виктория, пострадали от огнената стихия, но бе посрещнат с освирквания. В град Кобарго една жена поиска повече ресурси за пожарната служба, а в същото време други нарекоха Морисън "идиот" и заявиха, че повече не може да разчита на гласовете им. Местните изразиха пред премиера и възмущението си от почивката му в Хавай точно когато пожарите се разпространяваха в цялата страна.

В тази ситуация, губейки всеки ден подкрепа, Морисън създаде Национална агенция за възстановяване, която да координира връзката с пострадалите и да пренасочва необходимите ресурси.

Администрацията му отпусна 2 милиарда австралийски долара (1,4 млрд. американски) федерална помощ, за да започне изграждането на жизненоважна инфраструктура като училища и здравни заведения.
Заедно с това Скот Мирисън заяви, че са отделени по 4200 долара за всеки един от доброволните пожарникари, които се борят с пламъците. Допълнителни парични средства в размер на 1000 австралийски долара са на разположение на тези, които са загубили домове или близки при стихията.

Отпуснатите суми обаче не успяха да стабилизират критичната ситуация, защото стана ясно, че след предприетите мерки е проведена анкета, според която недоверието към австралийския премиер расте.

Проучване на общественото мнение, проведено от Института "Нюзпол" за в. "Острейлиън", показва, че

доверието към Морисън се е понижило от 45 на 37%

Статистиката сочи, че това е най-ниското му равнище, откакто оглави Австралийската либерална партия през август 2018 г.
Вероятно причина за този резултат е станала и новината, че създаденият фонд за възстановяване на парични средства е "напълно неадекватен и неработещ".

"Скандално е, че трябва да разчитаме толкова много на доброволци и благотворителност, за да спрем изтриването на цели градове. Изискваме пълно финансиране за нашите противопожарни служби", заявиха активистите.

Междувременно в телевизионно интервю директорът на центъра за климатична и енергийна политика на Австралия Франк Джоцо призна, че при зараждането на пожарите премиерът е омаловажил извънредната ситуация.

"Още преди Коледа ние предупредихме Скот Морисън, че сме изправени пред бедствено положение - обяснява експертът. - Бяхме му подготвили презентация, където всичко бе обяснено за разпространението на огъня, но той просто поглеждаше и казваше:

"Няма какво да

се види тук, продължавайте напред".

Това принуди премиера на Австралия публично да признае, че не се справя с нестихващите горски пожари и изрази съжаление за избрания план за действие.

Изповедта му обаче изобщо не успокои обществото и много социолози предричат, че скоро може да загуби поста си.

Четете още:

Огнен апокалипсис: Пожарите в Австралия продължават да се разпространяват чрез мълнии