Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снайперисти избиха над 5000 диви едногърби камили в Австралия (Снимки) Снимки: Ройтерс

Снайперисти отстреляха от хеликоптери над 5000 диви едногърби камили в Австралия в рамките на кампания, която цели да се намали свързаната с тези животни заплаха за местното население в контекста на върлуващата в страната суша, предаде Франс прес.

Властите в щата Южна Австралия оповестиха, че търсещи вода и храна големи стада камили доближават обитаеми райони, застрашавайки резервоарите с вода на селища и причинявайки щети, като същевременно представляват опасност за автомобилистите.

2019 г. бе най-горещата на острова-континент, откакто се води статистика. Това доведе до големи горски пожари, които все още опустошават някои райони на страната.

Петдневната кампания за избиване на едногърби камили приключи в неделя в обитаваната от аборигени северозападна част на щата Южна Австралия, пише БТА.

Разбираме загрижеността на защитници на животните, но има много дезинформация, що се отнася до живота на животни от неендемични видове в отдалечени райони със сух климат, отбелязаха властите.

Едногърби камили са били внесени в Австралия през 40-те години на 19-и век от колонизатори, които ги използвали за изследвания и транспортиране на стоки преди построяването на железопътните линии. Около 20 хиляди камили са били внесени от Индия за 60 години. Заради благоприятните условия за живот и липсата на застрашаващи ги хищници те се размножили бързо и се превърнали в заплаха за водоизточниците, местната флора и фауна, а вече и за населението.
Днес Австралия е страната с най-многобройна популация диви едногърби камили в света, които според официални данни са били 1 милион към 2000-ата г. След това популацията им намаляла с една четвърт заради сушата.