Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да, не се получи. Държахме големия успех в ръцете, но в последния момент нервите или физиката не издържаха. А може би трябваше и малко късмет. Българският национален отбор по тенис не успя да се класира за четвъртфиналите на новосформирания и очевидно доста престижен отборен турнир ATP cup. Разочарованието със сигурност е голямо, но и поводите за оптимизъм този път са по-силни от предишната или по-предишната година.

Григор Димитров отново играе за България, а присъствието му на корта е силен допинг за останалите момчета в националния. Нищо чудно, че младият Александър Лазаров след мача на двойки с Великобритания през сълзи призна, че битката рамо до рамо с Гришо е била едно от най-хубавите събития в живота му.

"Нищо нямаше да бъде възможно без човека до мен (Григор Димитров).

Невероятно е да споделя корта заедно с него

Не съм играл мачове като този и никога няма да забравя емоциите, които изпитах", заяви 22-годишният талант Лазаров след знаменателния успех над тандема Мъри - Солсбъри.

Младокът наистина играеше на световно ниво срещу далеч по-опитните съперници. В инфарктните моменти запази самообладание и дори опита няколко рискови отигравания, които му се отплатиха. Партньорът му Григор изглеждаше истински щастлив от факта, че до него на корта има достатъчно грамотен тенисист, който няма да го предаде в толкова важен момент.

Гришо и компания закономерно надвиха с 2:1 представителите на Молдова и по стара традиция спортните фенове се настроиха за сигурна победа над Белгия, която да ни прати в следващата фаза на новия турнир.

В поредицата от три мача срещу белгийците Димитър Кузманов си свърши работата, но капитанът Димитров се пропука. Гришо отново напомни за мрачните моменти от миналата година, когато нещо у него сякаш се пречупваше във възможно най-неподходящия момент. Григор игра перфектно в първия сет срещу абоната си Давид Гофрен и след това

подари останалите две части

на белгиеца

На двойки силите не стигнаха и националният ни тим не успя да прескочи груповата фаза.

Дни по-късно вкусът в устата все още е горчив. По стара традиция се заредихме с твърде много очаквания и ентусиазъм, което направи реалността болезнена. В такъв момент е нелепо да се говори от името на Григор Димитров, но едва ли има съмнение, че на него самия хич не му е било приятно от развоя на събитията.

Преди началото на турнира в Австралия той демонстрира оптимизъм и обясни неуспехите от 2019 г. с физическите проблеми и натрупаната умора.

В началото на 2020 г. Гришо пак не успя да задържи добрата си форма в няколко поредни мача. Гофрен преди това е ял много бой от българския тенисист, но точно сега успя да се събере и да обърне мача.

Професионалист от ранга на Григор Димитров се е научил как бързо да преодолява лошите мисли, тъй като на хоризонта се задава "Аустрелиън оупън". Изводите от участието му на ATP cup са, че той е безценен за българския национален отбор по тенис.

В каквато и моментна форма да е Гришо, той е на светлинни години пред другите момчета и те само могат да печелят опит от досега си с хасковеца. Ролята на капитан също много му пасна.

Григор има какво

да обясни, може

да респектира,

но и умее да се забавлява в компанията на по-младите си съотборници. От снимките на австралийските фотографи ясно си пролича, че в българския отбор има настроение и надежда за излизане от средняшката среда, в която се бяхме окопали през последните години.

Редно е в този случай да благодарим и на важните клечки в световния тенис, които измислиха ATP cup само и само да се озъбят на колегите си от ITF, отговорни за провеждането на "Купа Дейвис". Влиятелни тенис организации водят тиха война и това наложи създаването на два отборни турнира, които се провеждат горе-долу по едно и също време на годината. Сръбската звезда Новак Джокович наскоро обяви, че настоящото положение е безумно и е наложително враждуващите страни да се съберат, да се сдобрят и да създадат един турнир, в който да участват най-добрите в елитния спорт.

Засега призивите на Джокович, а и на Рафаел Надал остават глас в пустиня. Босовете на ATP се постараха да привлекат погледите на топтенисистите към тяхното събитие, обещавайки щедри хонорари и точки за световната ранглиста. Вероятно точно тези облаги убедиха Григор Димитров да се върне в националния. От екипа на Гришо отдавна се опитваха да обяснят, че неговата програма е съобразена единствено и само с възможностите да извлече най-доброто за собственото си изкачване към върха.

Емоциите са излишни и не играят в елитния тенис

Възможността да се възползва от привилегиите - точки за ранглистата, солидният награден фонд от близо 15 млн. долара и удобният момент да потренира преди "Аустрелиън оупън" върнаха Гришо в националния. А бракът по сметка се оказа повече от изгоден и за двете страни.

А колкото до новия турнир... Изглежда, че него ще го бъде и тотално ще засенчи "Купа Дейвис". На първото му издание се явиха осем от първите десет в ранглистата. Общо 24 нации се впуснаха в десетдневната надпревара. Местните фенове също реагираха положително на турнира въпреки апокалиптичните климатични събития в Австралия. Очевидно е, че ATP cup тепърва ще просперира за сметка на "Купа Дейвис", а Гришо ще се завърне трайно в националния, за да предава опита и таланта си на по-младите.