Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснаците просто не падат по гръб. Каквото и да се случва, откъдето и да са обсадени, колкото и всички фактори да са срещу тях, те няма да се предадат. Спомнете си само Втората световна война, обсадата на Сталинград и и всички други големи битки, които уж са спечелени от врага, но се обръщат в последния възможен момент.

И този път "братушките" ще се бият до последния човек и докато патроните не им свършат. Военните действия

са се пренесли на арената на световния спорт. От Кремъл умело успяха да убедят поданиците си, че враждебният Запад планира веднъж завинаги да срине със земята руския спорт.

"Всички са срещу нас, но ние няма да се предадем", тръбят в хор хората на Владимир Путин, след като бяха обявени наказанията за руския спорт заради системна употреба на допинг в продължение на много години.

В предишен брой "168 часа" ви разказа за на пръв поглед убийствената санкция на Международната антидопингова агенция (WADA), която изхвърли руските спортисти от олимпийски игри и световни първенства за следващите 4 години. На страната беше забранено и да организира състезания от най-висок калибър. Поне в първите дни изглеждаше, че допинг ченгетата този път са

извадили голямата секира

и ще режат до кокал болното място. Три седмици по-късно ситуацията е съвсем различна. Руснаците продължават да твърдят, че за нищо не са виновни и имат право да участват в предстоящите летни олимпийски игри. От друга страна, влиятелни спортни организации твърдят, че наказанието на WADA е всъщност

милване

с перце

и са необходими много по-сериозни санкции, за да бъдат наказани виновните за една дълго продължила измама. Къде е истината?

Факт е, че дори след обявяването на решението на Международната антидопингова агенция виновните за невиждания по размерите си скандал не отстъпват от позицията, че цялата работа е просто един заговор, организиран от враждебния Запад. След като беше обявено 4-годишното наказание, от Международния олимпийски комитет се свързват с колегите си в Москва и ги съветват тихомълком да приемат наказанието, за да не се вдига пушилка и така да се нанесат непредвидими поражения върху бъдещите спортни проекти.

Братушките обаче гневно отхвърлиха призивите за повече смирение и продължиха да настояват, че не са правили нищо по-нередно от това, което се прави по цял свят. Упорството на руските политици сякаш вбеси още повече босовете на световния спорт и вместо да се успокои, ситуацията отново се усложни.

Наскоро шефът на Международната атлетическа федерация IAAF Себастиан Коу намекна, че руснаците няма да се измъкнат толкова леко, колкото самите те очакваха. Лекоатлетите на най-голямата по територия държава в света са заплашени да получат забрана за участие на олимпийските игри в Токио, дори и да поискат да се явят под неутрален флаг.

"Трябва да сме абсолютно сигурни, че няма да допуснем отново да бъдат накърнени интересите на спортистите, които постигат успехите си благодарение на

много усилия

и талант

Не можем да допуснем измамниците да откраднат техните велики мигове. Само когато сме абсолютно сигурни, че всичко е наред, можем да върнем в нашето семейство определени лекоатлети", заяви Коу и допълни, че даването на неутрален статут на руските спортисти е временно преустановено и няма конкретен срок, след изтичането на който ще бъде подновено.

Световните медии твърдят, че босът на леката атлетика не е чак толкова загрижен за изчистването на спорта, но е бил подложен на силен натиск да действа много по-твърдо срещу нарушителите.

"Много трудно можем да постигнем пълна забрана за хората, които са

злоупотребили с нашето доверие

Моята задача като шеф на тази федерация е да изчистя името й. Не искам да наказвам момчета и момичета, които са пожертвали половината си живот, за да се явят на олимпийски игри. Но и нямам намерение да оставя виновните да се измъкнат", обяснява още Коу. Има ли обаче виновни? Според руснаците отговорът е твърдо "не".

"Решението на УАДА е не само несправедливо, а и лишено от смисъл и право. Налагат ни да се състезаваме под неутрален флаг. В нито една правна система в историята на човечеството го няма това и се надявам да не съществува и занапред. Не съм против употребилите допинг да бъдат санкционирани. Но всеки индивидуално

трябва да

понесе своята отговорност

Мнозинството от нашите спортисти са чисти и не е редно да страдат заради двама, трима или петима техни колеги, решили да злоупотребят с доверието ни. Със сигурност ще обжалваме несправедливото наказание", отсече Владимир Путин.