Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарството се ползва за лечение на изключително тежки форми на акне.
Лекарството се ползва за лечение на изключително тежки форми на акне.

Лекари: Хапчетата може да предизвикат суицидна депресия, но няма опити за отнемане на собствения живот

Дали лекарство за тежка форма на акне, което се използва над 30 години в целия свят, може да доведе до самоубийство. Тази проверка е започнала Регулаторната агенция за лекарства и здравни продукти (MHRA) на Великобритания.

Има съмнения, че медикаментът е в основата на 10 самоубийства през миналата година, като всички жертви са пиели хапчетата, съобщи британският вестник “Гардиан”.

Става дума за лекарството изотретиноин на компанията “Рош” (Roche), което се продава и в България от 2003 г.

Търговското

наименование на

разследваното

лекарство е

роакутан

Още през 1998 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е издала предупреждение към лекарите за възможна връзка между лекарството и прояви на депресия, психоза, мисли за самоубийство и дори извършването му. За първи път по-сериозно въпросът се поставя през 2000 година. Тогава 17-годишният син на американския конгресмен Барт Ступак се самоубива 6 месеца след като започнал да приема роакутан. Семейството е категорично, че единствената причина, довела до действията на сина им, е именно приемът на лекарството.

Последвалото след това проучване обаче не е доказало пряка връзка между лечението с медикамента и суицидни действия. От компанията производител “Рош” защитават лекарството си, че с него лекуват тежко акне милиони пациенти по света. Но препоръчват и да се внимава с приема му.

“Подобно на повечето медикаменти, той може да предизвиква странични ефекти, затова препоръчваме много да се внимава, когато се изписва, особено

да се има

предвид дали

човекът е имал

случаи на

депресия,

да е сигурно, че пациентът разбира какво може да последва от приемането му и да бъде внимателно наблюдаван, за да е сигурно, че получава грижата, от която се нуждае”, цитира тяхна позиция “Гардиан”.

Според листовката на роакутан в много редки случаи (до 1 на всеки 10 000 души) може да се появят

мисли или

настроения за

самонараняване

или

самоубийство,

опити да се сложи край на живота или се слага на край на живота. Тези хора можело и да не изглеждат депресирани.

“Всяко лекарство крие потенциални рискове от нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. За да бъде разрешено за употреба, трябва да се докаже, че ползите надхвърлят рисковете. За намаляване на ефекта на рисковете се изработват препоръки, които информацията на продукта съдържа и трябва да бъдат прочетени и спазени, както от медицинските специалисти, така и от пациентите. Според проведен от Европейската агенция по лекарствата арбитраж за рисковете и ползите, свързани с употребата на роакутан, финализиран през 2018 г., той е лекарство с положително съотношение на ползите и рисковете. Тази оценка е в сила и към настоящия момент, както за всички държави в ЕС”, обясниха от Изпълнителната агенция по лекарствата за “24 часа”.

“Роакутанът е много добро лекарство и златен стандарт в лечението на тежко акне и ние нямаме друго оръжие срещу него. Това, което говорим помежду си специалистите, свързано с един от възможните странични ефекти - самоубийствата, е, че това може да се случи, но много рядко, при това говорим повече за поява на депресия и суицидни мисли, отколкото наистина за самоубийства. Няма лекар, който да работи с медикамента и да не е предупреждавал за това пациентите си”, коментира дерматологът доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. Тя лекува едни от най-тежките случаи на акне.

Трябва да се има предвид и фактът, че хората с тежки форми на акне са предразположени към депресивни състояния, особено в тийндейжърска възраст, поради невъзможността да се справят с този проблем, обръща внимание доц. Казанджиева.

“Никога не ми се е случвало, нито съм чувала въобще в България да има опит за самоубийство от пациент на роакутан, но се случва, макар и изключително рядко, пациентите да споделят за депресивна симптоматика и мрачни мисли. Не мисля обаче, че имам повече от 1-2 такива пациенти”, допълни тя. По-голяма част от лекуващите се при нея споделяли точно обратното, че че се чувстват добре, защото акнето им е изчезнало.

Лекарство без странични действия е като човек без недостатъци, а такъв няма, каза още Казанджиева.

Задължение на

лекаря е да се

предупреди

пациентът за

странични ефекти

и дерматоложката дава пълна информация с обяснения, брошури и листовки на лекуващите се при нея. Освен това проследява лечението с консултации веднъж на месец или два.

Лечението с роакутан се прилага при тежки форми на акне, които не се повлияват от други антибиотици. То се предписва и прилага под наблюдението на лекар, който познава рисковете, свързани с терапията и изискванията за проследяването ѝ.

Курсът на лечение продължава средно 6 месеца и той е достатъчен. В около 15-20% от случаите обаче се появява рецидив и се налага втори курс на лечение.

814 опаковки се изпиват на месец у нас

Около 814 опаковки е средномесечното потребление на роакутан в България, а данни за невропсихични усложнения при български пациенти, лекувани с медиакамента, няма, обявиха пред “24 часа” от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Още през юни 2019 г. Регулаторната агенция за лекарства и здравни продукти във Великобритания, съгласуавано с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), е публикувала съобщение, в което напомня за рисковете, свързани с употребата на лекарства, съдържащи ретиноиди, включително изотретиноин. В него се предупреждава за висок потенциал да доведат до вродени малформации на плода, поради което са противопоказни за употреба при бременност и невропсихични разстройства. Съобщава се и за депресия, влошаване на съществуваща депресия и тревожност и промяна в настроението при приемащите ретиноиди. Въпреки това британската агенция посочва, че не може да се установи ясно увеличаване на риска от психични разстройства при хора, приемащи перорални ретиноиди, в сравнение с тези, които не го правят. Но пациентите трябва да бъдат уведомявани за възможността да изпитат промени в настроението и поведението си и да говорят с лекаря си, ако това се случи.

“До момента няма информация от ЕМА за действия, предприети по отношение на роакутан, включително като отговор на информацията, публикувана във Великобритания, но проблемът за безопасната употреба на ретиноидите, към които принадлежи роакутан, е бил многократно обсъждан от ЕМА и са предприемани мерки за информиране и предпазване от риска”, казват още от ИАЛ.