Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-хитрият мошеник в света приживе се подвизава под 47 псевдонима

Пуска милиони фалшиви банкноти в обращение, които без малко да сринат американската парична система

Върху дървената кутия, която двамата мъже разглеждаха с особен интерес, имаше няколко циферблата и малки копчета. Отстрани беше конструиран лост, който Виктор Лустиг бе стиснал с лявата си ръка и всеки момент щеше да завърти.

"Казвам ти, приятелю, това е истинска магия и само след няколко часа ти вече ще бъдеш богат", обясняваше той на мъжа, който гледаше странната машина с изумление и търпеливо чакаше тя да заработи. Лустиг го помоли учтиво за стодоларова банкнота, която да постави в изобретението, за което твърдеше, че лично е създал и няма второ като него. Увери го, че няма нужда да се притеснява за парите си и скоро ще си ги получи обратно. В случай че машината се развали и нещо стане с тях, изобретателят му обеща, че ще се реваншира с цели 300 долара.

"Не искам да ме мислиш за мошеник. Знам, че се познаваме отскоро, но аз нямам намерение да те лъжа. Това е бизнес", уверяваше го Лустиг, докато поставяше внимателно банкнотата в кутията. След което затвъртя три пъти лоста и се усмихнa широко.

"Сега чакаме, защото не става толкова бързо, но пък имаме време да изпием по едно кафе", добави той и покани клиента си да седнат на малката маса отсреща. Надълго и нашироко му разказа как му е хрумнала идеята да създаде "кутията за печатане на пари". Обясни му още, че преди минути е поставил неговата банкнота в гнездото за копиране и след четири часа ще извади две абсолютно идентични нейни копия. Докато чакаха, му сподели всичко за живота си. Накратко работи в банка, държи на семейството си и обича хубавите автомобили. Мрази изключително много лъжците и вярва, че един ден Америка ще пребори престъпността, а всички бандити ще бъдат вкарани в затвора.

„Това, което правя аз, е бизнес и парите, които печатам, не са фалшиви, а истински. Не вредя на никого“, обясняваше Лустиг на госта, който от време на време хвърляше поглед към кутията. Приблизително четири часа по-късно изобретателят наистина извади от машината три банкноти.

"Ела и ми кажи коя е твоята", прикани той своя гост, който с изумление установи, че те бяха напълно еднакви. Kлиентът веднага пожела да купи цялата кутия, като увери Лустиг, че ще му даде колкото поиска за ценното изобретение. Първоначално изобретателят категорично отказа да отбие от цената. Накрая обаче си стиснаха ръце. Той каза на госта си да не го забравя, защото един ден, когато вече е станал милионер, ще трябва да благодари лично на човека, създал невероятното творение за печатане на пари. До благодарности така и не се стигна. Вкъщи, когато опита да препечата сто долара, купувачът установи, че вълшебната кутия изобщо не работи. Да търси възмездие беше късно. Той повече никога не видя очите на Лустиг. Цялата история за живота му, семейството и работата се оказа прах в очите на измамения мъж.

Той се превърна в една от стотиците жертви на издирвания в няколко държави Граф, както го наричаха властите. Подвизаваше се под 47 псевдонима, а всеки арест завършваше бързо с освобождаването му поради липса на доказателства.

Какво друго стори приживе най-хитрият измамник в историята четете в печатното издание на "168 часа".