Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гениалният шегаджия отваря за минути почти всички сейфове в свръхсекретния проект "Манхатън" за създаването на атомната бомба

Във физиката има обикновени гении и магьосници, Файнман е от маговете, твърди нобелистът Ханс Бете

Заподозрян, че издава атомни тайни на руснаците, той бяга в Рио де Жанейро, за да свири самба по време на карнавала

Също като Айнщайн той прави мисловни експерименти, чиито резултати до днес се потвърждават в лаборатории

Ричард Файнман, гениалният касоразбивач, отворил повечето сейфове в най-секретния проект за създаването на атомната бомба “Манхатън”, става най-великият физик след Айнщайн. Той е първият в света, разгадал йероглифите на маите, календара и посланията им. Ученият има изключителни заслуги в създаването на теорията на квантовата електродинамика, която обяснява мистериозното поведение на електроните и прогнозите му са толкова точни, че учените са изумени и до днес как е знаел всичко това без подходящия инструментариум. Поставя началото на много нови дисциплини, включително в разработването на теория, която едва сега е приета от всички и изглежда има шанс да стане отдавна търсената Теория на всичко. Тоест да обедини Общата теория на относителността на Айнщайн с квантовата механика.

Файнман също като Айнщайн провежда мисловни експерименти, след което със стряскаща точност резултатите му се потвърждават от проведените реални експерименти. 

Как го е правел?

"Съществуват обикновени гении, които създават важни неща, но като изучиш метода им, можеш да разбереш как са се досетили за тях - казва Нобеловият лауреат Ханс Бете. - А съществуват и изключителни гении - магьосници, които изобщо не можеш да разбереш как са стигнали до идеите си. Ричард Файнман е от тях." Според него другият маг е Алберт Айнщайн. Неслучайно Файнман е сочен за втория най-велик ум след Айнщайн. Стивън Хокинг се прекланя пред него. В науката Файнман е рокзвездата, Нобелов лауреат и любим учен на поколения физици. Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс го боготвори и в негова чест създава виртуален музей. "Най-добрите научни лекции, които някога съм виждал", твърди с възхищение Бил Гейтс. Сред големите му почитатели е и българският княз Кирил, който е завършил с отличие квантова физика в Принстън. Той бе така любезен да сподели пред “Космос” мнението си за великия учен в този брой.

Файнман е роден в Минск. Още съвсем малък той показва всички признаци, че е бъдещ гений. Предсрочно завършва Масачузетския университет и е само на 22 години, когато е поканен да участва в семинар в Принстън заедно с Алберт Айнщайн, бащата на съвременните компютърни науки Джон фон Ньйоман, Нобеловите лауреати по физика Волфганг Паули, Юджин Уигнър и др. Талантът му изумява всички. Файнман респектира дори утвърдени учени с плашещата лекота, с която решава сложни загадки във физиката. Съвсем логично защитава дисертация едва на 23 години и година по-късно е привлечен да работи по свърхсекретния проект "Манхатън". Основната цел е САЩ да създадат атомна бомба преди Германия. 

Един от големиет приноси на Файнман са неговите диаграми, с които много лесно физиците правят изчисленията си.
Един от големиет приноси на Файнман са неговите диаграми, с които много лесно физиците правят изчисленията си.

Младежът е поканен лично от Робърт Опенхаймер. В базата той се озовава с гении като бащата на водородната бомба Едуард Телър, избягалите от нацистка Германия Ханс Бете и Клаус Фукс. Лидерът Опенхаймер бързо оценява способностите на Файнман и публично заявява, че той е най-блестящият физик в Лос Аламос.

Гениалността обаче е нож с две остриета

Файнман е уникален шегаджия и заради страстта му да отваря чужди сейфове впоследствие ще е сред заподозрените, че е издавал на руснаците тайни около създаването на първата атомна бомба. 

Каква е причината за подозрителното поведение, четете в новия брой на сп. "Космос".