Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради расисткия скандал на ст. "Васил Левски" престижната организация "Белатор" изненадващо прекрати договора на Георги Валентинов

Понякога животът на човек може да се преобърне за минути или дори за секунди. Ако финалът е хубав, продължаваме напред със самочувствието, че съдбата е длъжна да изсипва блага върху главата ни. Ако дойде неприятност обаче, имаме навика да се връщаме назад и да се питаме дали нещата не можеха да се развият другояче.

Може би най-добрият ни ММА боец Георги Валентинов е от втората порода хора с лош късмет и едва ли е пропуснал да се върне назад във времето, за да си припомни дали нямаше някакъв начин да си спести големите неприятности, които го затрупаха през последната седмица. Съвсем наскоро втората по престиж ММА организация в света "Белатор" изненадващо прекрати договора на Валентинов.

Странното в случая е, че контрактът на 26-годишния боец е прекратен малко повече от месец след като е подписан. Американската промоутърска верига за смесени бойни изкуства обаче решава да се раздели с клиента си заради расисткия скандал по време на мача България - Англия.

"Компанията ни приема тези въпроси много сериозно и впоследствие освободи Георги Валентинов от неговия договор. Расизмът и символите, свързани с него, нямат място в спорта и няма да бъдат толерирани от нас", се казва в изявление на организацията, която притежава особена притегателна сила за всички млади момчета, които искат да се намесят в сериозния бизнес с раздаването на юмруци и ритници в клетката. Всеки подписал с "Белатор" може се надява на бърз път към върха, където са големите мачове, пари и слава.

Жоро беше тръгнал точно натам, но явяването му на неподходящото място в неподходящото време може да му струва иначе една обещаваща международна кариера в кървавите спортове.

Валентинов е отявлен фен на "Левски" и заедно с други момчета от "синята" агитка отива в сектор "Б", за да гледа сблъсъка на националите с "Трите лъва". Точно от този сектор се чуват маймунски звуци в разгара на мача, а английските футболисти реагират като ужилени. В седмицата преди мача медиите на Острова сериозно нагнетяват обстановката, предупреждавайки играчи и фенове, че едва ли не заминават за страна от Третия свят, където ги очакват враждебно настроени аборигени, които ще ги замерват с камъни и стрели.

За съжаление англичаните получават подкрепа от група наши гамени, които издават нечленоразделни звуци и показват жестове, които едва ли самите те разбират какво означават. Цялата провокация приключва още преди края на първото полувреме, след като организираната групичка ултраси се изнася като по команда от стадиона.

Точно тези 45 минути обаче се оказват достатъчни една обещаваща кариера да бъде загробена още в зародиш. В сърцето на компанията от групата с маймунските звуци се оказва и Георги Валентинов. Самият той не е заснет от нито една камера да прави каквито и да е провокативни действия, с които да обижда чернокожите английски играчи.

Въпреки това е пришит към идиотите, виновни за зрелищния скандал, който едва ли не ни изкара най-големите расисти в Европа.

Веднага след мача Валентинов опита да се оправдае, че по никакъв начин не е участвал в изстъпленията на другите момчета от "синята" агитка.

Полицията го вика на разпит и изглежда, че с тази разходка до управлението ще се приключи целият случай. И ето че сега идва истинското наказание за ММА боеца ни, който продължава да се кълне, че не е участвал в никакви расистки прояви.

"В кариерата си досега съм се срещал с много момчета с различен цвят на кожата и никога не сме имали проблеми. Всички знаят, че не съм расист. Винаги съм се опитвал да бъда пример за младите момчета, които искат да спрат с глупостите и да си изкарват прехраната със спорт. Как при това положение мога да правя подобни неща", опита да се защити за пореден път Валентинов. Според него недоброжелатели от България са сигнализирали шефовете на "Белатор", а те от своя страна налагат наказанието, без да се потрудят да прегледат всички факти.

"Няма нито едно доказателство за вината ми. От организацията, с която бях подписал договор, са се доверили на най-обикновени клевети. Ще направя всичко възможно да изчистя името си и да им докажа, че са взели грешно решение. Със сигурност мога да намеря стотици свидетели, които да ме подкрепят", казва Валентинов.

Точно преди избухването на скандала той получи възможност да се подготвя с треньора Джон Кавана, който се грижи за формата и на самия Конър Макгрегър. Специалистите му предсказват още по-атрактивни мачове и място сред най-добрите, ако продължи да трупа победи. Сега всички тези планове са в калта.

"Решението на "Белатор" може да означава край на кариерата ми.

Коя друга организация ще поиска да ме вземе, при положение че съм получил толкова тежки обвинения. Имиджът ми на безупречен професионалист е сериозно накърнен. Единственият ми възможен следващ ход е да се постарая да изчистя името си и да убедя босовете на американската компания, че са взели това тежко решение на базата на долнопробни клюки", казва още Георги Валентинов.