Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едната израства в артсемейство в Стокхолм, другата - в гето в Гьотеборг като дете на иранец и шведка

Тунберг спасява света и климата, Ярванди не говори по екологични теми, бори се за Швеция и традиционните ценности

И двете са шведки. И двете са на 16 години. И двете са активистки и протестърки. И въпреки сходствата помежду им те са определени за два полюса заради възгледите си.

През 2019 година Грета Тунберг стана световноизвестна с борбата си за климата. Личност на годината на сп.“Тайм”. Приела е за своя мисия да спаси света.

В последните седмици на 2019-а и Изабела Ярванди набра популярност като противоположност на своята връстничка и сънародничка. Наричат я Анти-Грета. Тя смята за свой дълг да защитава благото на Швеция и хората в нея. Светът може да почака.

Двете момичета растат в различна среда и обществена прослойка.

Грета се ражда на 3 януари 2003 г. в Стокхолм в заможно артистично семейство. Майка й Малена Ерман е оперна певица, баща й Сванте Тунберг - актьор, а дядо й Олоф Тунберг - актьор и диригент.

Изабела се ражда на 25 ноември 2003 г. в Гьотеборг в мултикултурно семейство. Майка й е шведка, баща й идва от Иран. Момичето израства в предградие с висока престъпност. Там тя “вижда с очите си до какво води неконтролираната миграция”, а в училище става свидетел на конфликти на етническа основа. Гьотеборг е един от центровете за мигранти и за нея тяхното поведение винаги е било “неприемливо и неуважително”. Въпреки собствените си смесени корени тя смята мултикултурализма за едно от най-страшните явления, които Швеция е допуснала.

Тунберг се прочува, като поставя началото на движението “Училищна стачка за климата” през ноември 2018 г., което нараства до световен мащаб след конференцията COP24 през декември. Тя вдъхновява ученици от цял свят да участват в нейната стачка.

През ноември същата година Грета освен всичко заявява, че е била диагностицирана със синдрома на Аспергер. Настоява членовете на нейното семейство да станат вегани, да нямат повече деца и да се откажат от пътуването със самолет, за да намалят въглеродния си отпечатък.

Ярванди попада в обществения фокус също през 2018 г. като участник в демонстрациите на жълтите жилетки против подписването на Глобалния договор за безопасна, организирана и законна миграция на ООН от страна на Швеция. Тогава през декември тя държи реч на площад “Мунтригет” в Гьотеборг, в която отбелязва, че мигрантите в нейната страна са обединени в “банди на изнасилвачите” и много от тях трябва да бъдат депортирани. Тя заявява, че е “разстроена, ядосана и опустошена” заради политиката на шведските правителства относно интеграцията на имигрантите.

В статия на френския вестник Bvoltaire Ярванди е цитирана, като казва: “Никога няма да мълча и никога няма да простя на политиците за цялата вреда, която са причинили на моята скъпа Швеция”.

Изабела се определя за привърженичка на традиционните семейни ценности и отявлена противничка на глобализма, на новата вълна на феминизма и насаждането на “джендър идеологии” в училищата, като според нея LGBT пропагандата дезинформира шведските младежи.

С възгледите и думите си тя печели консерваторите и националистите. Според редица издания се радва на силна популярност в Русия.

“Търся истина и справедливост за любимата ми Швеция. Ние сме синове и дъщери на викингите и един ден ще възкръснем. Сигурна съм, че боговете ни наблюдават и строго ще накажат предателите”, обяснява момичето.

Според нея е безотговорно човек да опитва да спасява света, когато собствената му родина е заплашена и трябва някой да я защити. Ярванди също така не говори по екологичните теми, които разпалват гнева на Грета.

Речта, с която Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие по време на срещата на върха за климата, организирана от ООН, възпламени света.

“Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана - декламираше девойката. - Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: Ние няма да ви го простим никога! Ние няма да ви оставим да се измъкнете така! Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва, или не.”

Със своите думи и поведение Тунберг си спечели още фенове, но и много противници. Хората започнаха да следят всяка нейна стъпка. И Ярванди си позволи да я критикува в началото на декември по повод пътуването на Тунберг за Мадрид за конференция на ООН за климата с нейната прочута високотехнологична лодка с нулеви емисии. Изабела попита: “Не трябва ли да летят хора дотам, за да приберат лодката обратно?”. Но не получи отговор.

Двете активистки все още не са се изправяли една срещу друга в директен сблъсък.