Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маруся Мирчевска твърди, че е велик холивудски режисьор
Маруся Мирчевска твърди, че е велик холивудски режисьор

“Не можете да покриете разходите ми на холивудски режисьор. Трябват ми няколко милиона”, казала Маруся Мирчевска

Приятел на Митко Цонев урежда сумата за документалната лента

Настоявала българското правителство официално да я покани да направи продукцията

Хвалела се, че познава Морган Фрийман, Милош Форман и Андрей Кончаловски, но изпаднала в нервна криза, че няма да получи 1 млн. долара

Снахата на Тодор Живков Маруся Мирчевска взела 40 хил. лв., за да режисира документален филм за Христо Ботев, но изчезнала с парите.

Това съобщи пред "168 часа" журналистът от БНТ Иван Тренев, който от дълго време изследва живота и дейността на националния ни герой.

Той открил нова информация за Ботев

и искал да я представи пред широката публика.

Иван Тренев
Иван Тренев
Банково извлечение от преведените 13 500 лв. на Маруся Мирчевска по банков път.
Банково извлечение от преведените 13 500 лв. на Маруся Мирчевска по банков път.

"С екипа ми решихме да покажем непознати факти от живота и творчеството на Ботев на базата на това, което сме открили - обяснява Иван Тренев. - Имаме доказателства, че той е бил в Швейцария и дори в Русия, което на този етап беше само догадка. Външнополитическата му дейност е била много по-широкомащабна, отколкото ние всъщност знаехме досега. Отидохме и до Франция в Сорбоната, където, както знаете, със златни букви е записано негово стихотворение."

След като цялата информация е събрана, идва етапът, в който да се намерят финансиране и добър режисьор.

"Нушка Григорова ме запозна с журналиста Димитър Цонев, който сериозно се зае със задачата да намери спонсор - разказва Тренев. - Ние му представихме всички наши изследвания и дори участвахме с него в няколко телевизионни предавания, като обявихме, че се нуждаем от финансови средства и от добър режисьор за документалния филм. Имахме малка сума събрани пари, но тя не беше достастъчна, за да послужи за целия процес по изготвянето. Целехме се към българи в чужбина и благодарение на Цонев намерихме. Спонсорът от дълги години не живееше в България. Беше приятел на Митко Цонев, сериозен бизнесмен, който обаче не желае да му се споменава името.

Той ни изпрати 20 хил. евро,

сумата, от която се нуждаехме и бяхме предвидили за продукцията."

Междувременно се провеждал и конкурс за добър режисьор.

"Появи се българка, живееща в Лос Анджелис на име, Маруся Морган, която имаше страхотен проект за заснемането - разказва Тренев. - Тя се свърза с нас чрез имейл, като сподели, че работи като режисьор и сценарист. Даде ни телефон за връзка и така проведохме и няколко видео разговора. Представи документи, че е

преподавател в университет в Южна Калифорния,

където чете лекции по кинорежисура, но на мен, честно казано, не ми изглеждаха автентични. Каза, че познава Морган Фрийман, чешко-американския сценарист Милош Форман и руския режисьор Андрей Кончаловски, а губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер бил много близък с нея. Имала връзки в Москва и в Холивуд."

Екипът на филма проверява името й навсякъде в интернет, но за режисьор или сценарист с името Маруся Морган липсвала каквато и да е информация.

"Именно това ме усъмни в нея

- казва журналистът. - Тя отказа да дойде лично в България и да се срещне нас. Затова изпрати свои секретари, които се представиха забележително. С тях се уговорихме да й пратим парите от спонсора и да започне първоначалната работа по продукцията. Преведохме 13 500 лв. по банков път в края на 2017 г. Маруся обаче каза, че парите, с които разполагаме, изобщо не са достатъчно за режисьор като нея и човек като Ботев, и допълни: "Вие не можете да покриете моите възможности като холивудски режисьор. Не забравяйте, че съм преподавател и писател, член на писателската гилдия в Холивуд." Ние се вързахме и се съгласихме, че ни трябват и други спонсори."

По тази причина Маруся урежда среща на Иван Тренев с бившия военен министър Николай Ненчев, който да помогне с набирането на средства.

"Видях се лично с него и той обеща, че ще намери спонсори за филма - споделя журналистът. - Искаше да помогне. ("168 часа" потърси Ненчев за коментар, но до редакционното затваряне на броя не получи отговор - бел. ред.) Маруся ме изпрати и при кмета на Пловдив, който също да отпусне някакви пари. Тя искаше от общината 100 хил. лв., но те отказаха да предоставят тази сума. Заедно с това помоли екипът ни да напише две писма от нейно име, едното до Бойко Борисов, а другото до Валери Симеонов, чрез които да бъде поканена официално от държавата като велик холивудски режисьор, за да снима документално кино за Ботев. След това се срещнах с нейна приятелка, уважавана професорка в България, на която дадох 3000 лв. на ръка, за да й ги предаде, като дойде в България, за пребиваването й като режисьор на филма. Видях се и с някакъв човек, на когото платих също подобна сума за къща в Шипка, където

Маруся трябваше да се настани с екипа си и да работи там."

Привидно всичко вървяло по план и трябвало да се сключи споразумение между двете страни за преведените пари.

"Маруся ни покани да го направим в Канада и след това трябваше да ни заведе във "Ванкувър филм студио" - спомня си Тренев. - Каза, че познава всички от продуцентската компания и ще уреди сделка, чрез която

да ни отпуснат 1 млн. долара

за документалния филм за Ботев. Отидохме и за първи път се срещнахме с нея наживо. Подписахме споразумението и се отправихме към фирмата. Оказа се обаче, че холивудската режисьорка не познава никого там. Те, разбира се, ни отказаха сумата и нямаше никаква предварителна уговорка. Тогава осъзнах, че нещо не е наред.

Тя изпадна в нервна криза,

започна да крещи от яд, защото не е получила парите. В нервността си скъса и споразумението между нас и нея. Така приключиха отношенията ни. Прибрахме се в България и чак тогава разбрахме, че всъщност Маруся Мирчевска е бившата снаха на Тодор Живков."

Маруся заедно със сина си на младини
Маруся заедно със сина си на младини

Всъщност кризите, които получава първата съпруга на Владимир Живков, започват още в средата на 80-те години, когато тя се развежда с него, а синът й остава при бившия Първи. В опита си да си върне детето отключва страхова невроза, която лекува известно време с лекарства и йога. Състоянието й се стабилизира, но въпреки това не са редки случаите, в които изпада в депресии и нервни изблици.

"168 часа" от седмица упорито опитва да се свърже с Маруся Мирчевска, за да коментира скандалната информация. Тя обаче не отговори на въпросите ни в социалните мрежи. Американският й телефон бе изключен през цялото време.

"Маруся често ни крещеше и изпадаше в депресии, докато говореше с нас - разказва още журналистът Тренев. - Когато разбра, че нямаме повече пари, на срещата във Ванкувър, приключихме всичко с нея. До този момент

не осъзнавах, че някой ще ни измами

Може да изглежда наивно, но ние й вярвахме. След това се поразровихме за нея и разбрахме всичко. Даже мои приятели ми пратиха френски вестници, където са писали за нея, защото във Франция живее сестра й, с която не се уважават."

Нелепото в случая е, че освен парите екипът на филма предоставя на Маруся всичките си изследвания за Христо Ботев, с които журналистите се надяват тя да не злоупотреби.

"Въпреки че разполага с целия ни труд, ние не сме спрели работата си по филма - категоричен е Иван Тренев. - Откакто приключихме отношения, тя не се свърза с нас и не направи нищо по продукцията. Осъзнах, че Маруся

може да бъде един прекрасен покер играч

в някое американско казино като сина си и нищо повече. В никакъв случай режисьор или сценарист."

Скандалът води до завеждане на дело през 2018 г. от страна на българския екип срещу Мирчевска за възстановяването на взетите пари.

"Досега обаче няма никакво развитие по въпроса, защото е много трудно да се осъди американски гражданин в България - обяснява журналистът. - Адвокатът ни прави всичко възможно, но засега нищо не става, защото на Маруся и беше изпратена призовка, но няма никакъв отговор от нейна страна. Решихме да се обърнем и към американския посланик у нас, но той заяви, че това не е в тяхната юрисдикция. Дори не ни допуснаха до американското посолство. Разбира се, това не означава, че тя не може да бъде осъдена. Основният спонсор на филма също знае какво се случва и

той търси начин Маруся да върне парите

Доколкото разбрах, и тя е запозната с това. След като казах на повече хора какво ни е сполетяло, разбрах, че е замъкнала и излъгала и други хора. Ако Митко Цонев беше жив, вероятно нямаше да се стигне дотук. Той почина, преди ние да разберем, че това е бившата снаха на Живков."