Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Беларуският президент Александър Лукашенко за пореден път обеща страната му да не става част от Русия. Той направи това преди планирани в края на седмицата разговори с руския му колега Владимир Путин за по-нататъшно подобряване на двустранните икономически връзки, предаде Асошиейтед прес.

В беларуския парламент Лукашенко заяви, че няма да подписва никакви документи, които биха могли да навредят на интересите на страната и добави, че всякакви нови близки отношения с Русия ще бъдат формирани въз основа на равнопоставеност.

В Беларус има опасения, че дискусиите за икономиката са кроеж на Русия да погълне Беларус. Тези опасения бяха подхранени от анексирането от Русия през 2014 г. на украинския Кримски полуостров и подкрепата й за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Лукашенко отхвърли това виждане и заяви, че Беларус "никога не е възнамерявал и не възнамерява да става част от която и да било друга държава, дори от братска Русия". Той изтъкна, че двете страни няма да създават общ парламент.

Руският премиер Дмитрий Медведев също заяви, че засилващата се икономическа интеграция между двете страни не е заплаха за беларуския суверенитет, ппредаде БТА.

"И ние отстъпихме суверенитет, когато се присъединихме към Евразийския икономически съюз", каза Медведев в интервю на живо за няколко руски телевизии днес. "Не трябва да се плашим от това, трябва да се вземат смели решения, за да гарантираме стабилна основа за икономическото и социално развитие на нашите две страни", заяви той.