Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 21 октомври премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите по северното трасе на “Балкански поток”.
На 21 октомври премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите по северното трасе на “Балкански поток”.

И за руския газ това ще е най-бързата алтернатива.

Не сме Русия, Сърбия или Турция, обявяваме обществени поръчки, каза българският премиер

Владимир Путин е “добре дошъл” да дойде и да види как строим по 5 км на ден от “Турски поток”.

Поканата отправи от екрана на Би Ти Ви българският премиер в сряда, след като часове преди това от Сочи тръгна изненадваща интрига със сръбско участие кой по-бързо строи своята част от международния проект на газопровод за близо 11 милиара евро.

“Турски поток”, който замени провалилия се проект за “Южен поток”, ще преминава по дъното на Черно море от Русия до Турция.

Руският

президент обвини

България, че

умишлено бави

проекта

и може “Турски поток” да заобиколи нашата страна. Повод за изявлението на Путин бяха думите на президента Александър Вучич, че Сърбия почти е изградила своя участък на газопровода, който замени неосъществения “Южен поток”. ТАСС дори цитира Путин, че сърбите са готови с 81% от своя участък и в близките седмици ще го финализират.

Преди месеци пък директорът на “Газпром” Алексей Милер потвърди, че България е първата страна след Турция, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа и ще продължава в Сърбия и Унгария.

Борисов, който не

вярва, че Сърбия

по-бързо от нас

ще завърши

своя участък,

не е съгласен с коментара на Владимир Путин.

“Как ще го бавим проекта?! По 5 километра на ден полагаме тръби по трасето на “Балкански поток”. Вече сме разкопали и полагаме тръбите на 150-ия километър. Строим бързо, но късно започнахме. Бяхме преди няколко седмици на трасето заедно със сръбския министър на енергетиката, с представители от Саудитска Арабия - вече сме на 140-150 км на трасето, обясни още Борисов и заяви, че с 1 млрд. лв. са по-евтини тръбите по трасето на “Балкански поток” в сравнение с “Южен поток”.

Българският министър-председател се усъмни, че президентът Путин работи със стари данни. И заяви, че ще се чуе с него.

Премиерът припомни, че е открита връзката на “Турски поток” с българската газопреносна мрежа, която ние наричаме “Балкански поток”, заедно с изградени измервателни и компресорни станции. Така с пускането на “Турски поток” ще може през България да се транспортира газ към Гърция и Македония.

Борисов обаче е категоричен, че

България спазва

принципите на

Европейския

съюз, защото

държавата ни не

е Сърбия, Русия,

Турция,

за да каже - ето ви трасето, започвайте да строите.

“България е обявила обществена поръчка, има одобрението на Брюксел и сега строи”. Борисов се върна към правителството на БСП с министър на енергетиката Драгомир Стойнев, когато проектът “Южен поток” е бил спрян точно заради обществените поръчки. И ЕК е заплашила България тогава с наказателна процедура.

“Сега всичко е изпълнено по правилата”, категоричен е българският премиер. Той се спря и на твърдите гаранции, които е искала Русия за неотменимостта на строителството.

“Аз знам, че съм направил всичко, което съм обещал. Имаме гаранции от Брюксел за газовия разпределител и в споразумението с Вашингтон сме го записали.

Да сте чули

Брюксел? Да сте

чули Вашингтон?

Всички ни казват

“браво”,

каза премиерът.

Според Борисов всеки има право да търси алтернативни трасета, ние пък търсим диверсификация. “Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз”, допълни още той. За българския премиер е сигурно, че газопроводът ще бъде построен. “И за руския газ той е единствената бърза алтернатива”, допълни той. 

И още от Сочи: Чужд

натиск бавел строителството

“Независимо от многократните уверения и независимо от многократните молби към руската страна да осигурим доставката на наш газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото и печално да е това, колкото и странно да звучи, съзнателно бави проекта на своя територия”, каза още руският държавен глава.

Владимир Путин подчерта, че българското ръководство, след като провалило “Южен поток”, много пъти се е обръщало с молба да се реализира “Турски поток”, каквото и да става.

ВЛАДИМИР ПУТИН
ВЛАДИМИР ПУТИН

“Но и сега, видимо поради чужд натиск, те смятат, че това строителство не е спешно.

Ще видим как по-нататък ще се реализира този проект през българската територия. Ако българите не искат - не българите, а българското ръководство, ние ще намерим други начини да реализираме възможностите си в Южна Европа”, цитира думите на руския лидер РИА Новости.

Заради дълги спорове в съда

изграждането му почна

едва на 19 септември

Изграждането на наричания от Борисов “Балкански поток” всъщност започна едва на 19 септември.

Ден преди това - на 18 септември, след съдебни спорове бе подписан договорът за строителството му. Той е между възложителя “Булгартрансгаз” и избрания след търг саудитски консорциум “Аркад”. Това стана 2 дни след като Върховният административен съд разреши строителството.

При подписването премиерът Борисов заяви, че 90% от тръбите вече са в нашите пристанища и че на другия ден ще започнат да се разпръскват по трасето.

Хроника на

поръчката и

обжалванията

Обществената поръчка за разширение на газопреносната система на “Булгартрансгаз” паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница беше обявена на 21 декември 2018 г.

15 февруари 2019-а бе срокът за подаване на оферти от кандидатите да строят. Направиха го три консорциума, но единият от тях - унгарският, бе отстранен.

На 3 март бяха отворени ценовите оферти на двата консорциума. Саудитско-италианският “Аркад” даде цена от 1,28 млрд. евро за построяване на газопровода за 250 дни, а при срок от 615 дни цената е 1,102 млрд. Лихвеният процент, който предлагат саудитците, е твърдо 4,1%.

Италиано-люксембургският консорциум “Газово развитие и разширение в България” обяви, че ще построи за 250 дни участъка срещу 2,41 млрд евро.

Втората им оферта за срок от 615 дни е за над 1,6 млрд евро. Лихвеният процент, предложен от сдружението при дългосрочното възстановяване на инвестицията от 120 месеца, бе от 7 до 9%.

Така

на първо място

бе класиран

консорциумът

“Аркад”

На 28 май “Булгартрансгаз” обяви, че сменя изпълнителя, тъй като въпреки дадения допълнително срок за представяне на документи от “Аркад” представили едва 4 от 30-те искани документа.

Затова възложителят взе решение да подпише договор с втория участник - консорциума “Газово разширение и развитие в България”.

На 17 май консорциумът бе представил отстъпка в офертата си за построяване на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от първоначално предложената цена. Те предложиха да построят газопровода за 1,102 197 332,19 евро. Подобрили бяха и лихвения процент на 4,1, колкото е на саудитците. Поеха ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в срока от 615 дни.

“Аркад” обжалва в КЗК, а “Газово разширение и развитие в България” поиска предварително изпълнение. КЗК уважи жалбата на “Аркад” и отхвърли тази на консорциума. ВАС също отхвърли искането за предварително изпълнение.

След което пък “Газово разширение и развитие в България” обжалва в КЗК и в съда повторния избор на “Аркад”. Така мина времето от края на месец май до 18 септември.

“Провеждане на съответните търгове, обжалвания - чакахме месеци наред съдът да се произнесе, за да не стане като с “Южен поток”, каза вчера Борисов.

Паралелно се изграждаха 11 км газови тръби, които свързват “Турски поток” с българската транзитна газова система. Те бяха построени и открити на 21 октомври. Тези 11 км са важни, защото тъкмо по тях, с пускането на “Турски поток”, се осигурява възможността да се транспортира природен газ към Гърция и Северна Македония, дори да бъде спрян Трансбалканският газопровод, по който досега се транспортира газ към Турция, Гърция и Северна Македония от Украйна.

Откриване на газоизмервателната станция на границата с Турция, която ще мери газа от “Турски поток”.
Откриване на газоизмервателната станция на границата с Турция, която ще мери газа от “Турски поток”.