Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рамез Шараф (вдясно) с брат си Газуан през 2005 г., когато подписват една от сделките си с Министерството на отбраната.
Рамез Шараф (вдясно) с брат си Газуан през 2005 г., когато подписват една от сделките си с Министерството на отбраната.

Лидерът на бандата Рамез Шараф, негов сънародник, грък и 5-има роми, поставени лица, са арестувани при акция на ГДБОП

44 млн. евро и 15 млн. долара с кибератаки от България източила банда, чийто лидер е ливанецът Рамез Шараф, който живее у нас от 20 г., научи “24 часа”. Той и брат му Газуан Шараф са представители на едрия бизнес в България и през годините се замесиха в няколко скандални сделки с държавата (виж по-долу).

Жертвите на киберсхемата за източване на пари са американски и европейски фирми. Банковите им сметки са източвани, а парите били превеждани в Китай и Хонконг.

Бандата е арестувана при операция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. Общо 8 душщи са задържани. това са лидерът Рамез Шараф, сънародникът му Наузат Мури, гъркът Геоли Смарула и 5 българи от ромски произход. На тяхно име се регистрирали фирми, за да няма следи към босовете на бандата. Схемата е следната - от името на фирмите се изпращали имейли с вируси до западни компании. Лъжели ги, че е съобщение от банка. Вирусът прониква в компютърната система, когато се отвори прикаченият файл. След това киберизмамниците имали достъп до пощите на фирмата и дори възможност за подмяна на съобщенията. Така следели комуникацията и чакали една от компаниите да прати фактура на другата.

В този момент, освен да четат, измамниците подменяли банковата сметка с такава на някоя от контролираните от тях фирми бушони. Минути след пристигането на парите те се нареждали по сметки в азиатските държави. Подставените лица печелили по 5% от преводите.

Схемата действала от 2016 г. Имат над 40 успешни удара, но нито един не е срещу българска фирма. Разследването е съвместно с партньорски служби от държави, чиито граждани и фирми са пострадали.

50-годишният Рамез Шараф има десетки фирми у нас. Занимава се основно с инвестиции в строителството и туризма, но и с износ на дървен материал, както и със сладкарство. Собственик е на популярна верига за арабски сладки. Наследява много от фирмите на брат си д-р Газуан Шараф, който пристига в България още по времето на комунизма, за да учи медицина. Дипломирал се като неврохирург и започнал работа в санаториума в село Искрец до Своге. В средата на 90-те Газуан Шараф се връща в Ливан и се появява отново в България през 1997 г., вече като бизнесмен. Става шеф на гръцко-ливански консорциум и купува ЦУМ, който по-късно е продаден на фирма на Георги Гергов на много по-голяма цена.

През 2005 г. фирми на Газуан Шараф и на брат му сключват скандална сделка - купуват 1500 дка гора в село Искрец на цени 5 пъти под пазарните. Преди това кметът на Своге Емил Иванов е предложил на Общинския съвет да актуват имотите от публична държавна в частна собственост, за да може да ги продаде на Шараф. Сделката се разследваше от прокуратурата. След това Иванов стана депутат и областен управител, а после отново се върна в Своге като кмет. И до днес е на поста си. Горите около Своге бяха заменени за терени на Черноморпието, където братята Шараф изграждат хотелски комплекси. От 3 г. насам много от тях се продават от съдебни изпълнители заради дългове.

Освен това през 2005 г. подписаха договор и за апетитен военен имот на кръстовището на столичните улици “Ситняково” и “Оборище”. Цената е 40 милиона евро. На терена се изгради голям мол, а печалбата на Шараф се оказа двойна след продажбата на терена.

Газуан и Рамез Шараф купиха и земята под Царските конюшни през 2003 г. от областната управа, ръководена тогава от Росен Владимиров, който после избяга от страната и заживя в Швейцария. Цената за терена беше 10 млн. евро. По време на тройната коалиция братята шараф купиха и апетитни военни имоти по морето.