Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

17-годишният Владислав СНИМКА: Авторката
17-годишният Владислав СНИМКА: Авторката

Апелативният съд във Велико Търново потвърди 5 години затвор за 17-годишния Владислав, който през август м.г. удави в Дунав братовчед си Антим. Съдът измени частично присъдата само по отношение на режима на изтърпяване на наказанието - от строг в общ, тъй като убиецът е непълнолетен, съобщиха от съдебната палата.

Окръжният съд във Велико Търново призна подсъдимия за виновен в това, че на 21 август 2018 г. в река Дунав край Свищов, действайки като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил 16-годишния си братовчед. Осъди го на 5 години лишаване от свобода и да заплати по 100 000 лева кръвнина на всеки от двамата родители на пострадалия.

На основание въззивна жалба от защитника на подсъдимия, в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано дело.

След извършена въззивна проверка съставът на апелативният съд намира, че присъдата е правилна и обоснована и не са налице основания за намаляване на размера на наказанието. "Подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото, което ще доведе до реализиране както на личната превенция, така и за постигане целите на генералната превенция -наказанието да подейства предупредително и възпиращо към членовете на обществото", пише в мотивите.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.