Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезването на известния лидер на профсъюзите Джеймс Ридъл Хофа остава в американската история като една от най-големите загадки на всички времена. И до днес няма никаква следа от тялото на "изпарилия" се през юли 1975 г. бивш вицепрезидент.

През годините се появяваха десетки теории за това какво може да се е случило с Джими Хофа, но и до днес ФБР не може да се спре на нито една, тъй като няма достатъчно доказателства.

Точно 30 години след фаталния ден на изчезването бомба с признанието си за убийство хвърли Франк Джоузеф Шийран, по-известен като Ирландеца. Наемният убиец разказва пред журналиста Чарлз Бранд, че именно той е човекът, който стреля два пъти в тила на Хофа по поръчка на двама мафиоти. Екзекутира го във време, в което самият той е най-приближеният човек на профсъюзния лидер. Хофа го взема при себе си на работа като бодигард. Изобщо обаче не подозира, че ще умре от неговата ръка, а не от някоя на стотиците си противници.

Въпреки категоричните факти, които Шийран излага пред властите за

начина, по който

е ликвидирал Джеймс

Ридъл Хофа, и до днес той не е посочен като човека, отговорен за изчезването на синдикалния лидер.

Остава в криминалната история на САЩ обаче като един от най-добрите наемни убийци и близък приятел на редица опасни мафиоти.

Американският гангстер от ирландски произход всъщност започва да пише своето криминално досие едва 16-годишен. Тогава е изключен от училище, след като разбива челюстта на директора. Лошото поведение на младежа го изпраща на улицата, където той е принуден да започне работа, за да се издържа. На 21 години решава, че иска да служи в армията. Твърди се, че е прекарал цели 400 дни на фронтовете, вземайки участие в боевете срещу нацистка Германия. Именно тогава той участва в многобройни кланета и екзекуции на военнопленници. По-късно ще определи военната си служба като времето, в което става по-твърд и напълно безчувствен към отнемането на човешки живот.

След освобождаването му от армията той се омъжва за красивата Мери Леди, от която има три дъщери. След няколко години съвместен живот се развеждат, а Франк минава отново под венчилото, но този път с Ирен Грей. Тя ражда дъщеря му Кони.

Семейството обаче живее в мизерия. Налага се да започне работа като шофьор на камион към синдиката на превозвачите, който бил под ръководството на Джими Хофа. През това време Шийран навлязъл и в криминалния свят, извършвайки няколко дребни престъпления срещу определени суми. Така той изкарал бързи пари за много кратко. Малко след това започнал и с убийствата. За неговите възможности разбрали мафиотските босове Ръсел Буфалино и Анджело Бруно.

Именно Буфалино се превръща в ментор на Шийран. Обучава го как да върши престъпления, без да попада в затвора. След десетки провинения все пак подозренията за едно конкретно убийство падат върху Ирландеца. Мъж на име Джо Гало е застрелян на 7 април 1972 г. в дома си. Въпреки че в началото се смята, че стрелците са трима италианци, години по-късно детективът Джо Кофи ще потвърди хипотезата, че именно Шийран е екзекуторът. Свидетел също ще разкаже, че с очите си е видял Франк да тича с оръжие в ръка.

Във времената, в които Ирландеца трупа

солидно

криминално досие,

той се запознава и с Джеймс Ридъл Хофа. Човекът, койго ги среща, отново е менторът на Шийран – Буфалино. По това време Хофа вече е легендарен американски профсъюзен бос, който сключва сделка с Коза Ностра. Франк става бодигард на Хофа и един от най-близките му хора. Твърди се, че при първия разговор между двамата Хофа се обърнал към Шийран с думите: "Чух, че рисувате къщи". Това бил таен код на мафията, който всъщност означавал: "Чух, че убиваш хора". Боята, с която се рисували или боядисвали къщите, пък била кръвта, която пръскала, докато куршумите влизали в тялото.

Някъде във времето, в което двамата са много близки, Хофа влиза в затвор. Сред най-честите му посетители е самият Шийран. Зад решетките профсъюзният лидер попада, след като Джон Кенеди започва ожесточена борба с организираната престъпност. На неговия прицел падат и мафиотите Карлос Марсело, Санто Трафиканте-младши и Джими Хофа. След пет години прокуратурата решава да пусне на свобода Хофа, но само при условие, че повече никога няма да се занимава със своята синдикална организация. Мафиотите Ръс Бъфалино и Антъни Провензано също били на мнение, че не трябва да я огвлавява отново той. Те били доволни от новия човек на поста, който бил достатъчно корумпиран, че да им позволява да безчинстват, без да имат проблеми със закона. Хофа обаче имал намерение да продължи с работата си. Гангстерите решили, че е време да го ликвидират. Човекът, на когото била дадена поръчката, бил най-близкият му охранител – Франк Шийран.

Пред писателя Чарлз Бранд самият Шийран признава, че е екзекутирал Джими Хофа след дълги разговори с мафиотите. Тялото му обаче не е намерено. Не са открити и

конкретни

доказателства

за това, че Франк е извършил престъплението. Близо 30 години по-късно наемният убиец разказва с подробности, че във фаталния ден кара Хофа до къща в Оклънд, за да се срещне с група мафиоти. Малко след като прекрачват прага, той остава няколко крачки зад него и стреля два пъти в тила му. Часове по-късно тялото на Джими е кремирано, за да не бъде открито никога.

Факт е, че в къщата са намерени 28 петна кръв. За две от тях е установено, че са човешко ДНК. За едното категорично е доказано, че не е на Шийран. Другото пък било прекалено старо и не можела да се установи неговата принадлежност.

Това, което подсилвало твърдението на Франк, че именно той е убиецът на Хофа, бил и фактът, че къщата се намирала само на минути от паркинга на ресторанта, където профсъюзният лидер бил видян за последно.

Все пак ФБР така и не посочва Шийран като убица, тъй като не събира достатъчно доказателства. Той обаче е осъден за други престъпления. На 1 октомври 1980 г. е признат за виновен по 11 обвинения в рекет и получава 32 години затвор. От тях излежава 13 години.

За някои от извършените убийства признава. Други пък запазва в тайна. Те ще останат мистерия завинаги. На 14 декември 2003 г. Франк си отива от този свят на 83 години, прекарвайки последните месеци в старчески дом във Филаделфия.