Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под гъстите гори на камбоджанската джунгла беше открит изчезналият град Махендрапарвата (или „планината на Индра“, кралят на боговете – бел.ред.). Простирал се на площ от 50 кв.км, той е една от първите столици на някога могъщата кхмерска империя, управлявала голяма част от Югоизточна Азия от IX до XV век.

Тя се е зародила през VII век около платото Пном Кулен в Северна Камбоджа, върху което бяха намерени останките на огромния град. Пак там е била и последната крепост на червените кхмери, избили над 2 милиона души през 70-те години на миналия век.

Търсенето на Махендрапарвата отнема на археолозите повече от 120 години. В края на XIX век първите изследователи се опитват да проникнат в дебрите на джунглата. Те научават за съществуването на митичната столица от надписи върху вратите и стените на храмовете в района, описващи великолепието й.

Дълго време учените само предполагат къде може да се намира. Смятали са, че е в близост до най-известния кхмерски храм Ангкор Ват. И наистина – той е само на около 40 км на север от старата столица.

След плахите опити на пионерите, тръгнали да търсят изгубения град, дълго време никой не се наема да навлезе дълбоко в джунглата. Чак през 1936 г. французинът Филип Стерн успява да стигне до платото Пном Кулен и прекарва 5 седмици в разкопки. Заедно с екипа си той намира останки от 17 хиндуистки храма, резбовани облицовки, статуи на хиндуисткия бог Вишну и части от голяма каменна пирамида. Стерн е сигурен, че е открил Махендрапарвата, но няма доказателства.

Какво се случва след това, какви технологии използват археолозите, за да докажат, че именно в джунглата е Махендрапарвата, както и на какво се дължи перфектното проектиране на града още в онези векове, четете в хартиеното издание на "Космос".