Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прочутият Лондон бридж вече е едно наистина опасно място, белязано от черна поредица трагични инциденти и атентати. При терористичния акт отпреди няколко дни мъж нападна с нож случайни хора, уби двама и рани още няколко души.

Сред убитите е специализант по право и криминология в университета в Кеймбридж, който работи по въпроса за рехабилитацията на затворниците и връщането им в обществото. Това потвърди и зам.-ректорът на прочутия британски университет Стивън Туп, като добави, че 25-годишният Джак Мерит е бил координатор на курс по програмата "Обучение заедно". В същата програма за рехабилитация на затворници участвала и другата жертва - бивша студентка на университета.

"Събитието

трябваше да бъде една щастлива възможност

да се отбележат постиженията на тази уникална и социално преобразуваща програма, организирана от Института по криминология, но бе прекъснато от един неописуем криминален акт", каза Стивън Туп.

Атентатът започва именно от семинар, който се провежда в близост до Лондон бридж. В конферентната зала участници в програмата "Обучение заедно" и бивши затворници чествали 5 години от стартирането на инициативата.

Сред тях бил и атентаторът,

който най-неочаквано за всички извадил нож. Секунди по-късно атаката се пренесла и на самия мост. Нападателят започнал безразборно да намушква хора малко преди 14 ч. недалеч от финансовия квартал на града.

Само преди две години на мястото беше извършен подобен кървав атентат.

Терористът на Лондон бридж бързо е обезвреден и застрелян от полицията. Първоначално случайни минувачи успели да го повалят на земята, но той им показал зареден с експлозиви самоубийствен пояс.

За щастие, бомбата се оказала имитация Очевидец дори успял да вземе ножа му, след което се намесила полицията. За нападението отговорност пое джихадистката групировка "Ислямска държава", която заяви, че мъжът е "неин воин"

Властите в Обединеното кралство са категорични, че случилото се не е трагичен инцидент, а терористичен атентат,

планиран предварително

Благодарение на бързата реакция на цивилни граждани и полицията е предотвратен, преди броят на жертвите да стане значително по-голям.

Извършителят е бивш затворник, който съвсем скоро е пуснат на свобода. Терористът се казва Усман Хан и е действал сам. Той е известен на лондонските власти, защото е лежал в затвора за тероризъм. Мъжът е на 28 години и е

от пакистанската част на Кашмир

През 2012 г. е бил осъден за престъпление, свързано с ислямския тероризъм. Хан е участвал в заговор за взривяването на Лондонската стокова борса. Той е бил освободен от затвора година преди последното си неочаквано нападение, след като приел да носи гривна, с която да бъде проследяван. Интересното е, че дори по време на атентата тя е била на крака му.

"Този човек беше известен на властите, след като през 2012 г. беше осъден за терористични престъпления. Той бе освободен от затвора през декември 2018 г. и сега на ред е разследване, за да се установи как е дошъл да извърши тази атака", коментира в изявление полицейският служител в борбата с тероризма Нийл Басу.

Според Би Би Си Хан възнамерявал да атакува и други обекти. Живеел в Стафорд. Бил наблюдаван от МИ5 заради връзки с "Ал Кайда".

В същото време телевизия Би Би Си разпространи старо интервю от 2008 г. с нападателя от Лондон бридж, в което той твърди,

че "не е терорист" Девет години преди Хан да убие двама души, той е записан от британските служби за сигурност как обсъжда да използва ръководство на "Ал Кайда" за изработването на тръбна бомба. Именно фрагмент от тези разговори, заедно с други разузнавателни данни, разкриващи заговор за атентат срещу Лондонската фондова борса, дадоха основание на британската полиция да арестува Хан - тогава 19-годишен – и още 8 мъже.

Малко преди съобщението, че заподозреният е бил осъждан, премиерът Борис Джонсън заяви, че престъпниците трябва да излежават присъдите си: "Грешка е да се позволява на извършители на сериозни и насилствени престъпления

да излизат от затвора преждевременно Много важно е да скъсаме с този навик, особено за терористи", казва Джонсън.

Адвокатът на вече мъртвия Хан призна в интервю, че мъжът е поискал помощ за дерадикализация, докато е бил в затвора, но в крайна сметка не му е била осигурена. Ваджахад Шариф разкри пред британското издание "Гардиън", че Хан е осъзнал, че екстремизмът е лошо нещо, и е признал, че ислямът има своите недостатъци.

Шариф каза още, че е разговарял с клиента си за последно през март 2019 г. Той поясни, че

Хан е бил освободен предсрочно,

но всеки ден е трябвало да се явява пред полицията. Според адвоката има вероятност да е бил потърсен от екстремисти от групировките за "прегрупиране" след освобождаването му от затвора и те да са му повлияли.

Междувременно в интернет се появиха редица видеа от терористичния атентат на Лондон бридж, заснети от случайни минувачи. Полски готвач успя да се превърне в сензация, след като

подгони терориста

с рог от кит нарвал

Лукаш е взел този необичаен предмет от стената на сградата, в която Хан нападнал хората - историческата централа на лондонската гилдия на риболовците, разположена на моста. Въпреки че нападателят го намушкал в ръката, смелият работник продължавал да се бори и да го налага с 1,5-метровия рог.

В медиите бяха разпространени кадри от терористичната атака, на които се вижда как шестима мъже се опитват да неутрализират 28-годишния Хан с тояги, пожарогасители и всякакви подръчни предмети. Според вестник "Гардиън" сред онези, които се противопоставили на Хан, е имало и бивши затворници, които също били освободени условно. Един от тях според изданието е бил осъжданият за убийство Джеймс Форд, който

помогнал за неутрализирането

на Хан,

преди полицията да пристигне на мястото на инцидента.

През последните години Великобритания често е обект на смъртоносни нападения, като повечето от тях са извършени през 2017 г. Тогава британец се врязва с микробус в група мюсюлмански богомолци край джамия в Лондон, трима нападатели се врязват с микробус в пешеходци на Лондон бридж, а после нападат с ножове хора в околните барове. През май същата година атентатор самоубиец се самовзриви след концерт на певицата Ариана Гранде в Манчестър, при което загинаха 22-ма души - деца и възрастни - и бяха ранени 59 души.