Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете ли, че изгарянето на клада всъщност е било от сравнително хуманните наказания на Светата инквизиция в мрачното Средновековие? Не случайно инквизиторите цинично го наричали „безкръвно наказание“. Църквата превръщала изгарянето в истинско представление – винаги в празнични дни, на специално украсени за случая площади, където било канено цялото местно население.

Издъхналите в огън инакомислещи Жана д'Арк, Ян Хус, Джордано Бруно обаче били късметлии, които макар и в адски мъки, издъхвали за минути. След като папа Инокентий IV официално разрешава със специална була през 1252 г. върху еретиците да се прилагат мъчения, великите инквизитори превръщат изтезанията в чудовищно изкуство. Чували ли сте например за Люлката на Юда? Това било мъчение, при което набивали жертвата върху пирамида. Или пък за яздене на дървено магаре с огром¬ни остри пирони? А желязно менгеме, което троши костите на жертвите? Или за ескалера – уред за разпъване на тялото?

Все техники, които причиняват много бавна и много мъчителна смърт. Сега виждате ли как изгарянето на клада може да бъде хуманна присъда?

А знаете ли, че всъщност Джордано Бруно не е бил изгорен на кладата, защото е поддържал хелио¬центричната теория на Николай Коперник, според която Земята се върти около Слънцето, както е популярното схващане? Процесът срещу него след донос на венециански аристократ продължил цели 8 години и в крайна сметка Инквизицията го предава на светски съд, който го осъжда на изгаряне на клада (аутодафе – акт на вярата), но не за научните му схващания, а за отричане на християнската догма и подкопаване на религиозната вяра.

След научно изследване на тайните архиви на Светата инквизиция историците днес твърдят, че католическите съдилища не са били чак толкова страшни и че ролята им през годините е била силно преувеличена и митологизирана. Оказва се, че най-страшната инквизиция – тази в Испания, е екзекутирала едва 1 процент от иначе разследвани за век и половина 125 хиляди заподозрени в еретизъм мъже и жени. А светските съдилища в цяла средновековна Европа в същото време са наказали със смърт два пъти повече подсъдими. Как през вековете се ражда митът за Светата инквизиция – чети в изследването на Иван Бутовски. С този „Космос“ ще летим дълго във времето и пространството – от завоевателските мисии на викингите, по пътя на коприната, към изоставения в джунглата град на кхмерите. През невронните мрежи в мозъка, които могат да предсказват собствената ни смърт, към култовия спор между великите умове на XX век Айнщайн и Тесла има ли етер – сила и съзнание, което пронизва всичко и държи цялата Вселена?

Приятно четене!