Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Eдин милион животински и растителни видове са застрашени от изчезване заради климатичните промени, подчертават учени от 50 различни страни. Природозащитници в Австралия пък алармират, че популацията на коалите е спаднала с цели 50% само за няколко години. Специалисти се притесняват, че природата е унищожавана с безпрецедентен темп.

Коалите вече са "функционално изчезнал вид", след като хиляди загинаха в пожари, а 80% от естествената им среда за живот е унищожена, алармират австралийски природозащитници пред Forbes. През последните месеци Австралия страда от рекордни суши, високи температури и огромни пожари. Според председателя на австралийската фондация "Коала" опустошителният огън може да се окаже причина този животински вид да изчезне напълно.

От фондацията отдавна се борят за опазването на вида. Още преди десет години те алармираха, че популацията на коалите е спаднала с цели 50% само за няколко години заради климатичните промени. Преди бедствията в Австралия официално бяха останали около 80 хиляди индивида, но днес са още по-малко. Като основна причина за проблема учените определят глобалното затопляне и обезлесяването на континента. В пожарите е унищожена и огромна част от основния хранителен източник за този вид – евкалиптовите дървета. Според експертите зрял екземпляр изяжда на ден около 2 килограма листа от евкалипт. Еколозите настояват да се приеме спешен закон за защита на коалите, за да не се превърнат те в напълно изчезнал вид.

Според доклада за глобална оценка на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемните услуги (IPBES) един милион животински и растителни видове са застрашени от изчезване заради климатичните промени на планетата. Докладът е съставен от 145 експерти от 50 различни страни и оценява подробно промените през последните пет десетилетия, предоставяйки възможни сценарии за следващите години. Според специалистите природата е унищожавана с безпрецедентен темп и изчезването на видове се ускорява от година на година. Всичко това неизменно ще се отрази и върху хората, алармират учените.

“Състоянието на екосистемите, от които зависим ние и всички други видове, се влошава по-бързо от всякога. Разрушаваме основите на нашите икономики, поминък, здраве и качество на живот в световен мащаб”, подчертава председателят на IPBES сър Робърт Уотсън. В доклада е изтъкнато, че след 1980 г. емисиите на парникови газове са се удвоили, което е довело до повишаване на средните глобални температури с най-малко 0,7 градуса по Целзий. Учените са категорични, че климатичните промени вече се отразяват на всички нива. Според изследователите средното изобилие на видове е намаляло с 20% сред сухоземните и с 40% от земноводните, а над 75% от всички морски бозайници са застрашени.

В доклада се казва също, че три четвърти от сухоземната среда и около 66% от морската среда са значително изменени заради човешката дейност. Повече от една трета от земната повърхност и почти 75% от сладководните ресурси се експлоатират в полза на земеделието и животновъдството. "Както дивите популации, така и местните видове и опитомени породи постепенно намаляват и изчезват. Тази загуба е пряк резултат от човешката дейност и представлява заплаха и за благосъстоянието на хората във всички региони на света", подчертава професор Йозеф Сетеле от Центъра за изследвания на околната среда "Хелмхолц", Германия.

Много специалисти го подкрепят в твърденията му, че загубата на биоразнообразие не е само екологичен проблем, а неизменно се отразява и на хората. Според данните 300 милиона души са изложени на повишен риск от наводнения и урагани, поради обезлесяване, унищожаване на брегова ивица, замърсяване. Специалистите уточняват, че намаляването на биоразнообразието ще ограничи достъпа на хората до хранителни ресурси и чиста вода, но също така ще даде възможност за разпространение на много повече вируси, бактерии и паразити.

Според учените от IPBES надежда природата да се съхранява, възстановява и използва устойчиво все още има, но трябва да бъдат взети незабавни мерки на всички нива - от местно до глобално.