Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Атанас Герджиков СНИМКА: Архив
Проф. Атанас Герджиков СНИМКА: Архив

Преизбраха ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков с 254 гласа "за". *

"Кандидатирам се за ректор на най-големия и най-стария университет в България, защото искам да доведа до успешен край усилията, които заедно положихме през последните 4 години Софийският университет да се стабилизира финансово, да се развие и да заеме достойно място между европейските университети", каза проф. Герджиков пред членовете на общото събрание. Проф. Герджиков обеща увеличение на заплатите с 60% през следващия си мандат, повишение на възнагражденията на наднормени часове, профилактични здравни прегледи за преподаватели и служители. 

Според него приоритетите на университета на бъдещето са увеличаване на възнагражденията, интернационализация, стимулиране на изследванията и публикационната активност, непрекъснат дебат как да изглежда университетът на бъдещето. Въпреки че на изборите днес с решение на Общото събрание журналисти бяха допуснати до заседанието, висшият орган на университета не прие предложението на проф. Герджиков акредитирани медии да бъдат допускани по принцип.

Проф. Анастас Герджиков беше единственият кандидат за ректор и неговата кандидатура за втори мандат беше издигната от Факултета по класически и нови филологии на СУ.  Бил е зам.-министър на образованието и науката от 2001 до 2003 г. и управител на фонд "Научни изследвания" от 2008 до 2009 г. Проф. Герджиков води лекции по латински език и римска литература в катедра"Класическа филология". Първият преводач е на Аристотеловата "Политика".