Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Ройтерс
Снимки: Ройтерс

Рака, Сирия, стадионът там винаги го наричат "Черният стадион" заради тъмната бетонна конструкция, но това име придобива съвсем ново значение, ставайки арена на зверствата на Ислямска държава".

На стените на стадиона могат да бъдат видени изрисуваните черни знамена на най-голямата терористична организация. Голяма част от Рака е разрушен и малкото хора, които са там, трудно си спомнят какво е било преди.

"Преди тук можеше да играем футбол - преди ДАЕШ да го превземат", казва 42-годишният Иса Хабур, живял някога в Рака. "Стадионът стана известен с обезглавяването на хора. Беше използван като затвор. 80% от хората, които бяха затворени тук, бяха убити", допълва той.

В съблекалните, банята и фитнес залата "Ислямска държава" създаде килии за изтезания. Все още могат да се видят графитите, написани от затворниците и бойците. Част от тях са на руски, някои на арабски, други на английски.

На стена, на която пише, че затворник е убит на 25.02.2016 г., има написани и причините, поради които някой може да бъде арестуван:

Ако четете това, има 4 основни причини да сте тук:

1. Извършил си престъпление.

2. Използвал си GPS от Туитър профила ти или си си включил GPS-а на телефона.

3. Качвал си снимки или видеа, но без разрешението на лидера ти (амир).

4. Заподозрян си, няма значение какво правиш (на улицата), но полицията на ИДИЛ има право да те задържи.

Няма значение, че в тази дупка просто чакаш да умреш, ти трябва да продължиш да да вярваш: Бъдете търпеливи. Доверете се на Аллах.

Самият Иса е бил арестуван няколко пъти от "Ислямска държава". Прекарва пет дни в затвора на "Черния стадион": "Не можех да говоря с никого. Удряха хората с гуми, обесваха ги на покрива. Хората от Тунис са отговорни за тези изтезания", споделя той пред "Дейли Бийст".

"В тези тъмни коридори, въпреки бетона и прахта, все още има миризма на човешка смърт", пише медията.

"Хората, смятани за неверници или такива, за които се смяташе, че имат връзки с коалицията, бяха арестувани", заявява още Иса.

"Група хора отидохме при лидер на ИДИЛ, който ни каза: "Ако си тръгнете, ще ви убием. Нямаше вода, храна, пиехме вода, която не беше подходяща за пиене", казва 45-годишния Уалид. 

Медията интервюира и 21-годишно момче, живеещо сега в бежански лагер: "Видях със собствените си очи как убиват хора. Измъчваха ги, режеха им ръцете и главите. Бойците на ИДИЛ трябва да бъдат убити."

Говорител на СДС (Сирийските демократични сили) напуска Рака, преди "Ислямска държава" да успее да го превземе: "Но моето семейство живееше 2 години под управлението на джихадистите. Това беше кошмар за тях и за хората. Те не можеха да дишат свободно или да живеят свободно. Децата не можеха да играят на улицата."

"Когато напуснах града, все още виждах човешките кости от жертвите на ИДИЛ. Дори времето няма да заличи всички рани тук", завършва тя.

Но "Черният стадион" не е единственото място на ужасите, площад "Наим" – в сърцето на Рака, също е част от ужасните престъпления на ИДИЛ.

"Живеех в Рака, посещавахме площад "Наим", за да хапнем сладолед и да се разходим. Но след като ДАЕШ го превзеха, те извършваха убийство след убийство, насадиха страх у хората. Нещо повече, те доведоха деца, за да гледат тези убийства. Оградите от ковано желязо - бяха използвани, за да държат отрязани глави", заявява жена командир от Сирийските демократични сили.

"Те доведоха и много жени от малцинството на язидите, за да ги продадат", допълва тя.

Сирийска учителка по английски, която е била омъжена за френски боец от ИДИЛ, споделя, че рядко жените, които са робини, може да ги видиш по улиците: "Тези жени ги продават на емирите, а емирите живеят предимно в Ирак."

"Бях толкова тъжна за тях. Изведнъж в къщата ви идва човек, който иска да ви изнасили и да ви вземе за робиня", казва още тя.