Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретната операция трябваше да се проведе във всички соцдържави

Тайният план "Голгота" за връщане на социализма има шанс да успее 

- Г-н Парамов, вие бяхте достатъчно близо до Андрей Луканов. Знаете ли нещо за операция "Възраждане"?

- Да. Трябваше да се открият млади, перспективни и амбициозни хора, които не са явно обвързани с Комсомола, за да бъдат издигани на по-високи позиции. Да са достатъчно добре организирани, за да надскочат онази чисто политическа зависимост. Причината е, че онези, които вече бяха директори, административни

ръководители

на възраст между 30 и 40 години чрез материалната база и усвояването на отношения в търговски план можеше да предопределят друг поглед към новото време. По-младите можеше да са независими от абстрактната политическа пропаганда.

- Това идея на Луканов ли бе?

- Не само. Беше се зародила в няколко центъра, които функционираха в отделите на ЦК на КПСС. По всяка вероятност те са осъзнали, че една и съща мотивировка при младите кадри няма да свърши онази работа, която се изискваше. Причината е, че всичко се променяше, на Запад се появиха

нови технологии,

големи компютърни корпорации, прилагаха се различни подходи за решаване на търговските взаимоотношения. Всичко бе коренно различно. Затова се търсеше нов модел, с който да не се изграждат поредните млади политически папагали, а да се създадат ръководители, които на паритетно ниво със западните партньори и компании да моделират коренно различно отношение към производствената и социалната база.

- Трябвало ли е тези млади, перспективни кадри да са зависими по някакъв начин от миналото си?

- Прилагаха се различни подходи за укрепване на доверието.

- Възможно ли е да са между 3500 и 5000 души?

- Допустимо е.

- Само България ли проведе тази операция?

- Не, това бе подходът и на ЩАЗИ. Въобще всички соцдържави подготвяха една дублираща схема за стопанското управление на държавите, като впоследствие тези млади хора трябваше да се превърнат в политически елит. Съгласете се, че през 1980-1982 г. да говориш за дублиране на елита бе абстракция.

- Луканов ли бе двигателят на този план у нас?

- Той бе единственият, когото Москва смяташе за визионер. За разлика от него Александър Лилов някъде през 1981 г. бе обявен за заместник на Тодор Живков, но Първият бързо разбра, че само на базата на едно голо говорене няма да се стигне до никъде. Тогава Луканов бе издигнат за зам.-председател на Министерския съвет и представител на България в СИВ. Така че цялата тази промяна идваше от Луканов.

- Операцията част ли е от плана "Голгота", който стартира някъде през 1982 г.?

- Ще ви поправя - през 1981 г., точно преди смъртта на Леонид Брежнев. Всъщност 2-3 мозъчни центъра в Москва проведоха това мероприятие и издигнаха Михаил Горбачов на власт. Спомнете си 1982-1985 г. - след Юрий Андропов вече бе ясно, че ситуацията е коренно различна. Че с този ресурс и с тази блокираща система

социализмът не

може да успее

Затова трябваше да се търси капацитет с поглед през следващите 10 години, а и след това.

- Има ли шанс "Голгота" и КГБ да постигнат крайната цел - един ден да възстановят социализма по нов начин - с човешко лице?

- Операция "Голгота" при всички положения има шанс да успее, защото балансът на интереса е взаимен в края.

Защо секретният план има шанс да успее и какво е задкулисието на световната дипломация, четете в хартиеното издание.