Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР ГАНЕВ
ДИМИТЪР ГАНЕВ

Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София

Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

А и икономиката върви добре.

Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ), изследователското звено на британската група “Икономист”. ЕИЮ изготвя периодично такива прогнози за отделните държави по света.

“Формирането на нова дясноцентристка управляваща коалиция през май 2017 г. доведе до период на по-голяма стабилност, но напрежения между ГЕРБ и коалиционните ѝ партньори националисти вероятно ще доведе до предсрочни избори”, пише ЕИЮ. Аналитиците очакват икономическият растеж в България да е под 3% през 2019-2023 г.

“24 часа” потърси политолози за коментар на прогнозата в доклада на “Икономист интелиджънс юнит”.

Димитър Ганев:

Прогнозата не изглежда убедителна

Димитър Ганев от изследователски център “Тренд” каза: “Резултатите от наскоро проведените местни избори не дават основания на управляващите да мислят за предсрочен парламентарен вот. Доминацията на ГЕРБ в местната власт се потвърди, а БСП продължава да не се възприема за реална алтернатива на управлението. Или по друг начин казано – и европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението поне за още няколко месеца. А и икономиката върви добре.

В този смисъл не се виждат никакви основания Борисов да подаде оставка по своя инициатива, както направи през 2013 г. и 2016 г. Нещо повече – къде е политическата логика да държиш властта в ръцете си и съвсем доброволно да я предадеш на своя очевиден политически опонент в лицето на Румен Радев, който при оставка на правителството трябва да формира служебен кабинет.

Колкото до разположението на силите в парламента – въпреки че парламентарното мнозинство е крехко (122-ма народни представители), то политическите интереси на различните субекти, които са част от него, го правят практически стабилно. С ВМРО по-скоро се демонстрират отлични взаимоотношения.

ВАСИЛ ТОНЧЕВ
ВАСИЛ ТОНЧЕВ
От друга страна, нито НФСБ, нито “Атака” са декларирали намерение да свалят подкрепата си от правителството. Нещо повече – какъв е интересът на НФСБ и “Атака” от това да оттеглят подкрепа и да предизвикат предсрочен вот – те в момента имат представители в изпълнителната власт и държат ключа към мнозинството. Налагат теми в дневния ред. А при евентуални предсрочни парламентарни избори по-вероятно е да не попаднат в следващото Народно събрание.

Но дори и да приемем, че част от тях решат да оттеглят подкрепата си, то в настоящия парламент има и пета партия – “Воля”, която по всяка вероятност ще запълни този вакуум срещу участие в нова управленска конфигурация.

По всичко личи, че политическият календар на основните партии вече е насочен към пролетта на 2021 г. и редовния парламентарен вот. Предсрочни избори никога не могат да се изключват поради евентуални форсмажорни обстоятелства, но днес подобна теза не изглежда убедителна.”

Социологът Васил Тончев от агенция “Сова Харис” след втория тур на местните избори заяви пред “24 часа”: “ГЕРБ продължава да е основната доминираща политическа сила и ще може спокойно да изкара пълния си мандат.”

Според

политолога от

Софийския

университет доц.

Стойчо Стойчев

подобен вид доклади са ориентировъчни:

Доц. СТОЙЧО СТОЙЧЕВ
Доц. СТОЙЧО СТОЙЧЕВ
“Познавам “Икономист интелиджънс юнит” отдавна, те правят такъв тип прогнози и сравнителни изследвания от 70-те години до днес и основната цел на този доклад е да даде най-обща представа, чисто ориентировъчно да маркира някакви тенденции, но в никакъв случай не може да се твърди, че това са твърди прогнози със стопроцентови вероятности за сбъдване. Още повече че тази прогноза се извършва на базата на експертен пул, което означава, че български експерти, предполагам - двама в случая, са дали тези предположения. Разбира се, когато говорим за експертен пул, никога не можем да сме стопроцентово застраховани от субективна оценка. Това, че двама човека смятат, че в България ще има предсрочни избори, не означава, че то ще се случи. И доколкото видях публикациите по повод текста на “Икономист интелиджънс юнит” (нямам достъп до пълния доклад, който е платен, а само до позоваванията на него) - единствената посочена причина да се изтъкне такава вероятност от предсрочни избори, това е прогнозата, че управляващата коалиция между ГЕРБ и “Обединени патриоти” ще се разпадне.

На практика тя се е разпаднала - знае се положението на “Атака”, а и на НФСБ в голяма степен, и ако гледаме чисто формално от Лондон вероятно това за тях означава предсрочни избори. Но доколкото познаваме българската политика, по-скоро съм скептичен и бих казал, че това няма да се случи, защото в българския парламент има достатъчно депутати, които не биха искали да се прекрати мандатът на парламента и които ще гарантират мнозинството на този кабинет. Не само депутатите от “Воля”, а и отделни депутати от “Обединени патриоти” - такива примери сме имали и преди, ГЕРБ в първия си мандат през 2009 - 2013 г. управляваше на практика със 117 депутати в парламентарната си група, без на практика да срещне никакви проблеми.

Смятам, че ще се гарантира мнозинството по приемането на закони, както и за бюджета за 2020, 2021 г. Основният ми аргумент, че няма да има предсрочни избори, е, че в момента нито една от основните политически сили не е готова за тях и никой не ги иска в действителност - независимо какво говорят. Разбира се, работата на опозицията е да говори винаги за предсрочни избори, но реално техните намерения са други.

БСП в момента

не е в кондиция

да се явява на

такива избори

Видяхме го от резултатите на местния вот. Те имат да си оправят вътрешното разцепление. Нямаме някакви сериозни заявки за разместване според резултатите от последните избори - конфигурацията на силите е запазена, БСП не е в добра организационна кондиция, ДПС изглежда стабилизирано, а и няма да получи по-добро представяне в парламента при предсрочен вот, така че това е ненужно хабене на ресурс за тях. Същото важи и за патриотите.

Така че няма реално фактор в българската политика, който да иска в момента предсрочни избори. Единствената по-значима партия, която иска предсрочни избори, това е извънпарламентарната “Демократична България”. Те са влиятелна партия от гледна точка на медийно присъствие и политическо говорене и нещата, които казват, се чуват, но това не означава, че са истина. Все пак електоралната тежест на “Демократична България” също се видя на последните местни избори.”

* Така наричат в англосаксонския свят звената от анализатори.