Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

Острите критики на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес на Европейския съюз и дневният ред на предстоящата му днес среща с президента на Съединените щати Доналд Тръмп са водещите теми на турския печат тази сутрин.

Вестник "Тюркие" акцентира върху думите на президента, че преговорите с ЕС "може да приключат в даден момент", в контекста на негодуванието му срещу заплахите на Общността заради сондажите на страната в Източното Средиземноморие, информира БТА.

"Щели да наложат санкции! Ние не сме вързани за масата за преговори. Преговорите може да приключат в даден момент. Добре помнете поведението си спрямо Турция, която прие четири милиона бежанци", каза Ердоган и предупреди, че Турция ще отвори вратите и ще връща джихадисти, оставяйки собствените им страни да се оправят сами.

"Внимавайте къде стъпвате", гласи "строгото и ясно предупреждение", отправено от Ердоган към ЕС, според в. "Гюнеш". Изданието отбелязва, че антитурското поведение на Европейския съюз по отношение на Източното Средиземноморие и борбата с тероризма е станало причина търпението на Анкара да прелее. Президентът Ердоган, който критикува Брюксел, предупреди, че Турция може да прекрати преговорите за членство, пише вестникът.

"Мъгливо време" - така в. "Ортадогу" е озаглавил водещия си материал, посветен на посещението на турския президент в САЩ. Според вестника разговорът Тръмп-Ердоган в Белия дом днес ще бъде повратен момент за отношенията между двете държави. На масата има седем критични теми - от зоната за сигурност в Сирия и връщането на терористи, през С-400 и Ф-35 до Халкбанк. Приоритет обаче ще има темата за борбата с тероризма, каза самият Ердоган, преди да отпътува за САЩ вчера.

"Въпреки мъгливото време, искаме да дадем началото на нов период (в отношенията) със САЩ", заяви турският лидер.

"Критична среща", гласи заглавието на в. "Стар", който отбелязва, че разговорът в Белия дом ще се състои в "труден период" за двустранните отношения. На срещата Тръмп, който не изпълни условията по споразумението за зоната за сигурност (в Сирия), ще бъде приканен да спази дадената дума, отбелязва вестникът.

"Нито Русия, нито САЩ са успели да прочистят терористичните групировки. Ще кажем на Тръмп, че трябва да се отнася към терористичната организация ПКК/СЗН точно както към ДАЕШ. Ще покажем с документи, че Ферхад Абди Шахин е един терорист", каза Ердоган.

В. "Йени месаж" съобщава, че Доналд Тръмп е изпратил второ писмо до президента Ердоган преди визитата му в САЩ, в което, както се твърди, предупреждава, че ще бъде принуден да наложи санкции на Турция в кратък срок, ако тя не приеме предложенията от страна на САЩ във връзка с руските системи за противовъздушна отбрана С-400. Според вестника Ердоган е отхвърлил оказания натиск в писмото, което било изпратено миналата седмица.

Миналия месец Тръмп заплаши да "унищожи" турската икономика и изпрати на Ердоган друго писмо в деня, в който започна турската операция в Сирия, предупреждавайки го, че може да бъде отговорен за "избиването на хиляди хора". "Не бъдете корав. Не бъдете глупак", написа той в писмото до Ердоган.