Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Боливия Ево Моралес потърси политическо убежище в Мексико през нощта срещу вторник, обявявайки в Туитър, че напуска страната.

Това стана със самолет, изпратен му от мексиканските власти. Външният министър Марсело Ебрард съобщи, че в телефонен разговор Моралес е приел предложението за предоставяне на убежище и е подал официално искане за това. Вътрешният министър на Мексико Олга Санчес Кордеро добави, че животът на Моралес е застрашени, съобщи Франс прес.

„Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи, - написа Моралес в Туитър. - Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия.“

Командващият въоръжените сили на Боливия Уилямс Калиман нареди на армията да сътрудничи с полицията заради „групи от вандали“. Столицата Ла Пас се готви за сблъсъци с хиляди поддръжници на Моралес, които приближават към града, посочва Ройтерс.

Моралес, който е най-дълго управляващият държавен глава в Латинска Америка, подаде оставка под натиска на нестихващи протести. Демонстрантите го обвиняват в нагласяване на резултатите от президентските избори на 20 октомври, за да спечели вота от първи тур.

В неделя Моралес обяви, че ще насрочи нови избори и ще смени състава на Централната избирателна комисия, но това не успокои протестиращите, които имат подкрепата на полицията и армията.

Доклад на Организацията на американските държави обяви в неделя, че изборите са манипулирани и че резултатът в полза на Моралес е следствие от многобройни нарушения.

Ево Моралес в самолета за Мексико СНИМКА: РОЙТЕРС
Ево Моралес в самолета за Мексико СНИМКА: РОЙТЕРС