Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Димитър Петров
Прокурор Димитър Петров

Трима земеделци от Павликени са арестувани за лихварство в петък, съобщи на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

“Действали са повече от 5 г. Били са добре организирани и са действали конспиративно, въпреки че Павликени е малък град. Легалният бизнес със земеделие е ползван да прикриват и изпират парите от незаконната дейност”, каза прокурор Петров.

Арестуваните са Трифон Маринов-Туньо Мазния, Николай Борисов-Бучката и Радослав Христов-Рудито, които са арендатори на земя в околните на Павликени села, научи “24 часа”.

Над 20 души са жертвите на земеделците лихвари, но продължаваме да издирваме още, каза зам.-директорът на ГДБОП Любомир Янев. При обиските са намерени тефтери с имена и прякори на длъжници. Част от тях са разпитани пред съдия, други се страхуват. Хората от малкия град са тормозени, когато са закъснявали с вноските.

В неделя спецсъдът е оставил Мазния, Бучката и Рудито в ареста. В домовете им разследващите са намерили над 1800 юбилейни монети и злато за 1 млн. лв.

И тримата са криминално проявени за кражби, грабежи, изнудване и документни престъпления, а двама от тях са осъждани. Тартор на лихварската група е Туньо Мазния, който е най-голям. Той, Бучката и Рудито са били арестувани при подобна акция и през 2011 г. Тогава са разпитвани и за убийството на бизнесмена Петър Бялков от Павликени. Зърненият търговец изчезна мистериозно от дома си и беше намерен в ниви между две ловешки села с прострелни рани и смазана глава. Бялков е търговец на зърно и е в същия бранш, както и лихварите земеделци. Те са били заподозрени за убийството, което още не е разкрито.

През 2016 г. Мазния и приятелите му влязоха в конфликт с местния ромски тартор Златко Германов и пускаха жалби срещу него с обвинения за тормоз над местните.