Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братята били готови да дадат всяка сума за родината, но не искали на съвестта им да тежи кръвта на четниците и мирното население

Имало ли е конфликт между братята Христо и Евлоги Георгиеви и Левски, Христо Ботев, Георги Раковски и останалите ни революционери?

Истината е, че спорът им е преекспониран нарочно. Особено по време на комунизма, когато всячески се неглижират заслугите на братята, които са поставени

в графата "буржоа"

Истината е, че Христо и Евлоги посвещават живота си на идеята Русия да ни освободи от петвековното робство. Правят всичко възможно да убедят младите революционери, че България няма сили да се справи сама с подобен противник. Чисто математически превъзходството на османската военна машина е толкова смазващо, че шансовете на въстаниците клонят към нула.

Спорът се заражда, тъй като всички млади революционери искат от братята пари.

"Двамата са отказвали да финансират чети и бунтове, защото всеки път

въстанията

са завършвали с кръвопролития, а заради помагачите на четниците, жителите на всички околни села са били избивани до крак - аргументира се Христо Тучев. - Евлоги казвал, че е готов да даде всяка сума, но не иска да взема на съвестта си кръвта на още мирни хора, които заради финансовата му помощ ще бъдат избити."

След Кримската война

ситуацията се усложнява още повече. Великите сили не разрешават на Русия да продължи да воюва с турците и въжделенията на България са попарени. Добродетелната дружина, председателствана от Христо, обаче не се отказва и продължава със совалките си из Европа и Русия.

През това време младите революционери губят търпение.

Христо опитва да охлади ентусиазма им, защото смята, че това ще затрудни политическите сондажи и преговорите. Вкарването на всяка чета в България е придружено от дипломатически скандал. Причината е, че турците избиват въстаниците и след това обвиняват Русия в терористични действия. Обвиняват и Румъния, от която тръгват четите, което принуждава румънското правителство непрекъснато да отрича. Всичко това обърква дипломатическите усилия на Христо и съмишлениците му, които смятат, че единствено руската армия има шанс да победи османската.

"Представете си обстановката - разказва Тучев. - На младите революционери сърцето им кърви за България. След Кримската война те са убедени, че нова война няма да има, че няма да има помощ отвън и затова искат те да се борят - готови са да дадат живота си за родината. Събират се в механите в Букурещ, но нямат концепция как да освободят България. Знаят само, че са готови да пожертват живота си за нея. Веднъж взели това решение, те започват да

търсят пари,

за да си купят оръжие. Искат от братята и от останалите по-заможни българи, но те не са склонни да им дадат, защото предварително знаят, че по този начин обричат младежите на сигурна смърт."

През това време Христо Георгиев и съмишлениците му работят по съвсем друг сценарий. Те смятат, че по дипломатически път ще постигнат целта, и не вярват, че с чети от по няколко стотин човека българите имат шанс срещу многохилядния османски враг. Още повече синът на един от най-близките им роднини - братовчед им Ботьо Петков - Христо е един от тях.

"Били са изключително близки, с Ботьо братята са учели заедно - твърди Тучев. - Христо Ботев учи в Одеса, но не му върви учението и баща му пише до Евлоги, че синът му ще дойде в Букурещ. Молбата му е братята да направят нещо, за да го устроят. В документите си Евлоги е отбелязал, че са му намерили място като учител в Александрия, но Христо Ботев не издържал и се върнал обратно в Букурещ. Тогава Евлоги е доста разочарован."

Какви са били отношенията му с Евлоги, днес никой не може да каже. Факт е, Ботев отива да се прости с майка си, която след смъртта на баща му Ботьо Петков живее в къщата на Евлоги Георгиев.

Защо е толкова глупаво днес да противопоставяме едни родолюбиви българи срещу други, четете в хартиеното издание. 

Христо Ботев не бил доволен от учителското място, което Евлоги Георгиев му намерил.
Христо Ботев не бил доволен от учителското място, което Евлоги Георгиев му намерил.